«Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία» χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ρ/στ Alpha Radio Καβάλας. Τόνισε, μάλιστα, πως «πρόκειται για συνειδητή επιλογή της ΝΔ να μην ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να παίξει τη δημόσια υγεία στα ζάρια, όταν μάλιστα οι ΜΕΘ και το ΕΣΥ φτάνουν στα όριά τους».
«Στο ΕΣΥ εργάζονται σήμερα 5.000 λιγότερα άτομα σε μόνιμο προσωπικό σε σχέση με πέρσι, ενώ η κυβέρνηση ακύρωσε και τους διαγωνισμούς μόνιμων προσλήψεων που δρομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε.
Και συνέχισε: «Από τον κ. Κικίλια μάθαμε χθες ότι στην Αττική απομένουν μόνο 22 κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ ξέχασε να μας πει ποια είναι η κατάσταση με τα τεστ, για τα οποία βασιζόμαστε σε ιδιωτικές κλινικές, με υπόνοιες, μάλιστα, για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων».
Όσον αφορά, δε, το άνοιγμα των σχολείων, ο Ν. Ηλιόπουλος επέκρινε τη ΝΔ που «δεν ήθελε να δώσει περισσότερα λεφτά στη δημόσια εκπαίδευση, και που δεν σχεδίασε μικρότερα τμήματα, όπως εισηγήθηκαν και οι επιστήμονες».
«Τα σχολεία άνοιξαν με περισσότερους μαθητές ανά τάξη και λιγότερους εκπαιδευτικούς, δάσκαλοι και καθηγητές μπαίνουν στις αίθουσες χωρίς να έχουν κάνει τεστ, και ταυτόχρονα 6 εκατ. ευρώ των Ελλήνων πολιτών ‘έκαναν φτερά’ στο φιάσκο με τις μάσκες. Κάποιος πρέπει να φταίει και κάποιος πρέπει να ζητήσει μία συγγνώμη επιτέλους», τόνισε.
Για τα όσα ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, δήλωσε χαρακτηριστικα ότι «ήταν λίγα, ήρθαν πολύ αργά και είναι σε λάθος κατεύθυνση». «Η επιστρεπτέα ενίσχυση δεν μπορεί να λειτουργήσει, όταν αυτή τη στιγμή το 60% των ΜμΕ επιχειρήσεων είναι εκτός τραπεζικού δανεισμού. Πολλοί μικροί επιχειρηματίες φοβούνται να μπουν σε ένα ακόμα σχήμα δανεισμού σε συνθήκες αστάθειας.
Χρειάζεται μηχανισμός μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, που θα δώσει κεφάλαιο κίνησης στις μικρές επιχειρήσεις τώρα που το χρειάζονται», συμπλήρωσε.
Ο Ν. Ηλιόπουλος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έκανε «νόμο του κράτους την απλήρωτη εργασία» ασκώντας δριμεία κριτική στο νόμο Βρούτση, που, όπως είπε, οδηγεί στην περικοπή του Δώρου Χριστουγέννων σε εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή, προσθέτοντας ότι «όταν κόβεις μισθούς, τη στιγμή που καταρρέει η οικονομία, τότε είσαι κομμάτι του προβλήματος και όχι της λύσης».
Σε ό,τι αφορά την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε νωρίτερα, στο ραδιόφωνο του Alpha 98.9 ότι «η πραγματική είδηση στο προσφυγικό σήμερα είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει καταθέσει κανένα επίσημο αίτημα μετεγκατάστασης προσφύγων«.
«Την περίοδο που οι ροές στο προσφυγικό είχαν μειωθεί, κυρίως λόγω της πανδημίας, η Μόρια σε ένα χώρο με 5.700 ανθρώπους οδηγήθηκε να φιλοξενεί 20.000 άτομα με ευθύνη της κυβέρνησης, που μας έλεγε ότι θα λύσει το ζήτημα του ασύλου σε λίγες μέρες», σημείωσε ο Ν. Ηλιόπουλος, και συμπλήρωσε: «Παρέλαβε 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και σήμερα είναι πάνω από 100.000».
«Όταν η Τουρκία αποδεικνύεται μια βαθιά αναθεωρητική δύναμη στις διεθνείς συνθήκες, η Ελλάδα οφείλει να δείχνει προσήλωση σε αυτές και να αναδείξει το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα ως ευρωπαϊκό», υπογράμμισε ο ίδιος, επισημαίνοντας την ανάγκη ενεργής εξωτερικής πολιτικής ανάλογης με εκείνη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 «όταν ακυρώθηκε στην πράξη η προσπάθεια των τουρκικών ερευνών στο Αιγαίο». «Αυτό αποδεικνύει και ποιος φύλαγε πραγματικά τα σύνορά μας», είπε.
Σημειώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει εξωτερική πολιτική με περικεφαλαίες», ο Ν. Ηλιόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη «για την ανασφάλεια που προκαλεί όταν δεν ενημερώνει τον ελληνικό λαό για τις μυστικές της συμφωνίες, και όταν τα στελέχη της, όπως ο κ. Βορίδης, επιδεικνύουν διγλωσσία ως προς τις τουρκικές παραβιάσεις».
Ο Ν. Ηλιόπουλος αντιπαρέβαλε, τέλος, την εξωτερική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πετυχαίνοντας μια από τις μεγαλύτερες διπλωματικές ήττες του Ερντογάν, «με τη συμφωνία των Πρεσπών, όταν ο Ερντογάν έχει δαπανήσει χρόνο και χρήμα για να αυξήσει την επιρροή του στα Δυτικά Βαλκάνια».