Εβδομάδα έντονων ζυμώσεων επίκειται στα ελληνοτουρκικά εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με παράγοντες- κλειδιά την Κύπρο και τη Λιβύη.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Όπως αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στον Economist, ο ίδιος δεν έχει συνομιλήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραμένουν όμως ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας στο επίπεδο των συμβούλων τους. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο ακόμη και πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η Αθήνα θέλει να δείξει, προπάντων στους εταίρους και δη στους Γερμανούς που πιέζουν για διάλογο με την Άγκυρα, πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για συνομιλίες, υπό τη μορφή των διερευνητικών επαφών. Οι οποίες όπως επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ξεκινήσουν ξανά από το σημείο που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και με ανοιχτή την προσφυγή στη Χάγη, κατόπιν συνυποσχετικού που θα αποδέχεται τη δικαιοδοσία και την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Όμως όσο και να θέλει η ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσουν διερευνητικές ήδη την επόμενη κιόλας εβδομάδα, όσο και να θεωρεί οτι υπάρχει όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης ένα «παράθυρο ευκαιρίας» στις διμερείς σχέσεις με Τουρκία, η Αθήνα δεν μπορεί παρά να συμπαραταχθεί με τη Λευκωσία. Και η Κύπρος ως γνωστόν μετά την έκδοση Navtex για το Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ ζητά κυρώσεις και απειλεί μάλιστα με βέτο σε όποια απόφαση της ΕΕ για τη Λευκορωσία.
Δηλώσεις δε όπως αυτές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η δραστηριότητα του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο δεν τελείωσε και ότι η απόσυρση του οφείλεται στην ανάγκη συντήρησης, ενδεχομένως να έχουν ως στόχο να απαντήσουν στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας για… υποχωρητικότητα, αλλά σίγουρα δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση και την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης με την Αθήνα.
Ο κ.Μητσοτάκης λοιπόν χθες εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να εκδίδει Navtex που αφορούν την Κύπρο. Ενώ σημείωσε ότι υπάρχει επίσης προβληματισμός για τα τεκταινόμενα στη Λιβύη, που απασχολεί ιδιαίτερα άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φωτογραφίζοντας τη Γαλλία και στέλνοντας έτσι το μήνυμα στο Βερολίνο, ότι δεν είναι η Αθήνα πλέον μόνο ή η Λευκωσία που επιθυμεί κυρώσεις, αλλά ιδίως το Παρίσι. Αλλά και χώρες όπως η Αυστρία.
Είναι άλλωστε εμφανές ότι ο Ερντογάν απέσυρε το Oruc Reis από το Καστελόριζο, καθώς είχε ενημερωθεί και από το Βερολίνο ότι δημιουργείται μέτωπο κρατών- μελών υπέρ της επιβολής κυρώσεων. Υπενθυμίζεται ότι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει.
«Υπάρχει ένα πακέτο πιθανών συνεπειών που αντιμετωπίζει η Τουρκία αν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά. Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα η Ευρώπη να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, όμως είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου. Δεν θα εμφανιστεί διχασμένη σε αυτό το ζήτημα» δήλωσε επίσης χθες ο κ.Μητσοτάκης.
Είναι εξάλλου σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι ξεκινά διάλογο με την Άγκυρα την ώρα που δύο ερευνητικά σκάφη και τουρκικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η παραίτηση Σάρρατζ όμως που ανακοινώθηκε τελικά χθες το βράδυ δίνει νέα αισιοδοξία στην Αθήνα πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο θα ακυρωθεί και η Λιβύη θα αναγκαστεί να συνομιλήσει πλέον με την Ελλάδα. Και σε αυτό το ζήτημα ο ρόλος της Γαλλίας είναι κρίσιμος.
Επίθεση κατά Τσίπρα για τις αιχμές κατά Μακρόν
Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη εξαπέλυαν επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τις αιχμές που άφησε στο συνέδριο του Economist εναντίον του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπονόησε συγκεκριμένα ότι η στήριξη Μακρόν στην Ελλάδα δεν είναι ειλικρινής αλλά γίνεται απαιτώντας εμπορικές συναλλαγές εξοπλιστικά προγράμματα και οφέλη. Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν ότι περίπου τα ίδια λέει και ο κ. Ερντογάν και έθεταν δύο ερωτήματα: «Πρώτον, δεν αρέσει στον κ. Τσίπρα η μεγάλη υποστήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας και δεν θεωρεί σημαντική την ισχυρή συμμαχία που διαμορφώνεται μεταξύ των χωρών μας; Και δεύτερον, πιστεύει ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν ανάγκη ενίσχυσης με εξοπλιστικά προγράμματα, όταν μάλιστα αυτά γίνονται με πλήρη διαφάνεια, με φειδώ και σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων;»
Επισήμαιναν δε ότι προμήθεια των τεσσάρων νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, θα γίνει μετά από την διεξαγωγή διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού.