Με τον υπουργό Εσωτερικών να διαβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει σε νέες τροποποιήσεις που ζητούν κόμματα, φορείς αλλά και βουλευτές της ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ να επιμένει στην ανάγκη αλλαγών και να δηλώνει ότι θα αναμένει να κατατεθούν, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είτε να καταψηφίζουν είτε να επιφυλάσσονται ζητώντας βελτιώσεις, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου με τις διαρθρωτικές αλλαγές στον «Καλλικράτη». Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη.
Μεταξύ των επίμαχων θεμάτων ήταν ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Πολίτη, για τον οποίο ζητήθηκε να μην επιλέγεται από την Περιφέρεια αλλά από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβούλιου. Οι τετράμηνες συμβάσεις για έκτακτες καταστάσεις, η εκχώρηση των ανταποδοτικών τελών και η διάταξη που προβλέπει να μην τίθενται σε αυτόματη αργία δήμαρχοι αν δεν τελεσιδικήσει η υπόθεση τους στη δικαιοσύνη, βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο της κριτικής. Αλλαγές ζητήθηκαν και για το άρθρο 16, που αφορά τη δυνατότητα μετακίνησης υπαλλήλων των ΟΤΑ αλλά εξαιρεί τα ΚΕΠ, καθώς και στο άρθρο 53 που επιβάλλει υψηλά πρόστιμα.
«Με το νομοσχέδιο αποκαθιστούμε δυσλειτουργίες, αίρουμε προσχώματα, ενεργοποιούμε τον Ελεγκτή Νομιμότητας και τον Συμπαραστάτη του Δημότη, επεκτείνουμε το “πόθεν έσχες”, εξασφαλίζουμε το απαραίτητο προσωπικό για έκτακτες ανάγκες», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης. Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των προστίμων και στη δυνατότητα καταβολής μέχρι 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δήμους.
Ο κ. Μιχελάκης έκλεισε την παρέμβαση του με τη δέσμευση ότι θα προχωρήσει σε νέες τροποποιήσεις πέραν από αυτές που κατέθεσε σήμερα. Μεταξύ των βελτιωτικών αλλαγών συμπεριλαμβάνεται και η διάταξη για τα θύματα πολέμου, τα οποία εφόσον έχουν αναπηρία πάνω από 67%, τους δίνει τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν την άδεια περιπτέρου στο ανήλικο παιδί τους ή στη σύζυγό τους.
Για πολιτικές σκοπιμότητες μίλησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο να κατατίθεται λίγο πριν από τις εκλογές ένα νομοσχέδιο που αφορά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄ βαθμού. Η κ. Σακοράφα υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει πρόχειρα και αποσπασματικά τα ζητήματα που έχουν προκύψει και έχουν διαπιστωθεί από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», ενώ εξέφρασε την κάθετη διαφωνία της στο άρθρο του νομοσχεδίου που επιτρέπει «την εκχώρηση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη», κάνοντας λόγο για «οικονομικό πνιγμό των δήμων» και για προσπάθεια χειραγώγησής τους.
«Αν πάμε σε τετράμηνες συμβάσεις θα εξαιρέσουμε μεγάλη περιοχή του Δημοσίου από το ΑΣΕΠ. Αυτό σήμερα για την πατρίδα μας θα ήταν εγκληματικό, και θα έχει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό η κυβέρνηση, και δεν θα έχει καμία δικαιολογία» τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ντόλιος.
Η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, κατηγόρησε το υπουργείο Εσωτερικών ότι αγνόησε επιδεικτικά τις προτάσεις των φορέων, ενώ ανέφερε ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου λίγο πριν από τις εκλογές δημιουργεί πολλά ερωτήματα.
Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, έκανε λόγο για πολιτική της κυβέρνησης «με χάντρες και καθρεφτάκια», και επιφυλάχθηκε, σημειώνοντας ότι το κόμμα του θα επανέλθει όταν κατατεθούν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις.
«Ένα μήνα πριν από τις εκλογές, όσο καλοπροαίρετος και να είναι κανείς, γεννάται εύλογα το ερώτημα μήπως είναι για να εξυπηρετήσουμε πιθανά και ημετέρους. Τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολύ μεγάλα για να τα αντιμετωπίζουμε στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων» επισήμανε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης. Κάθετη διαφωνία εξέφρασε και για την εκχώρηση των ανταποδοτικών τελών, υποστηρίζοντας ότι θα «ανοίξουμε τον ασκό του Αιόλου για ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων παροχών».
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο «ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες στους ιδιώτες στις αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, με την εκχώρηση της ανταποδοτικότητας των τελών μπαίνει φρένο στην οικονομική αυτοτέλεια τους, ενώ καθιερώνονται κάθε είδους ελαστικές μορφές εργασίας».
Ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Γιάννης Κουράκος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «γονατογράφημα» που δεν ακουμπά στον πυρήνα των προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης και δήλωσε ότι επιφυλάσσεται.