Στην ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον κρίσεις όπως αυτή που περνά η χώρα μας και να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη, αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Σημείωσε μάλιστα ότι θέση των σοσιαλιστών είναι και παραμένει ο ευρωπαϊκός αυτός μηχανισμός να περιλαμβάνει και τη διάσταση της πράσινης ανάπτυξης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε παράλληλα την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου των κρατών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά ελλείμματα, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο «υπονομεύει τελικά και τη δημοκρατική βούληση των πολιτών μας και των λαών».
«Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις που γίνονται για τις κυρώσεις, εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν ήδη κυρώσεις στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν, αλλά η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου, είναι κάτι στο οποίο είμαστε εμείς αρνητικοί. Διότι υπονομεύει τελικά και τη δημοκρατική βούληση των πολιτών μας και των λαών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
«Σε ό,τι αφορά την αλλαγή της Συνθήκης, δεν έχουμε καταρχήν καμία αντίρρηση, θα είναι θετικό να περιληφθεί αυτός ο μηχανισμός στο θεσμικό πλαίσιο της Συνθήκης, αλλά αυτό όμως δεν πρέπει να προδικάσει τις θέσεις που η κάθε χώρα, το κάθε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει. Πρέπει να διαπραγματευτούμε το ποιος θα είναι ο μηχανισμός αυτός, με έναν τρόπο που θα σέβεται την κυριαρχία, τις απόψεις και την αυτονομία του κάθε κράτους σε αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Ράσμουσεν, εξέφρασε την υποστήριξή του στον κ. Παπανδρέου και στην προσπάθειά του να υπάρξει ένας ουσιαστικός ευρωπαϊκός μηχανισμός, ενώ δήλωσε «θέλω να εκφράσω, κύριε πρωθυπουργέ, την πλήρη υποστήριξή μας από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Είστε ένας εξαιρετικός ηγέτης, υπό τις πλέον δύσκολες συνθήκες. Έχετε την πλήρη υποστήριξή μας».