Ολοκληρώθηκε επί της αρχής και επί των άρθρων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τις ευρωεκλογές, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει η συζήτησή του σε Β’ ανάγνωση.
ΝΔ , ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών τάχθηκαν υπέρ των νέων ρυθμίσεων, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν και η ΔΗΜΑΡ επιφυλάχθηκε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος δήλωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου είναι ανοικτή σε βελτιωτικές αλλαγές όπως στην πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης από τα κόμματα, των υποψήφιων περιφερειαρχών ή δημάρχων τους σε μεγάλες πόλεις.
Θετικός σε αλλαγές εμφανίστηκε και για τις διατάξεις που αφορούν την χρηματοδότηση των κομμάτων ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη, το ασυμβίβαστο και τα κωλύματα υποψηφίων.
Ειδικότερα για το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί λύση ώστε να ανταποκρίνεται στην εκλογική τους δύναμη.
Πάντως, ο κύριος Γρηγοράκος απέρριψε την κριτική περί εκλογικών σκοπιμοτήτων λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Το νομοσχέδιο αυτό, δεν έχει σκοπιμότητες, ή έχει τις λιγότερες ή ελάχιστες από οποιοδήποτε άλλο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί. Μέσα σε ένα νόμο υπάρχουν διατάξεις που κάποιους θα ευνοεί και κάποιους άλλους θα αδικεί. Τίποτα δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Οι διατάξεις είναι εναρμονισμένες με την φιλοσοφία που πιστεύει στην Ευρώπη, στη συνέχεια της και στην αλληλεγγύη της».
«Σε αυτές τις εκλογές, ψηφίζουμε για μια νέα Ευρώπη, δικαιότερη που θα αγαπά τον άνθρωπο και θα εγγυάται καλύτερη ποιότητα για όλους. Αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσουμε», υπογράμμισε ο κύριος Γρηγοράκος.
Ο εισηγητής της ΝΔ Μιχάλης Ταμήλος μίλησε για αναβάθμιση της διαδικασίας ανάδειξης των μελών του Ευρωκοινοβουλίου καθιστώντας ενεργότερο το ρόλο της λαϊκής συμμετοχής.
Με το νομοσχέδιο αποσαφηνίζεται το καθεστώς εκλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών οι οποίοι θα εκλέγονται με σταυρό προτίμησης και όχι με λίστα. Επίσης προβλέπεται μεταξύ άλλων, ανώτατο όριο εκλογικών δαπανών, δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων μέχρι μία μέρα πριν τη διενέργεια των ευρωεκλογών, προσδιορίζονται τα κωλύματα των υποψηφίων, διατηρείται το πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ μπαίνει ανώτατο όριο εκλογικών δαπανών.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης απέδωσε προεκλογική σκοπιμότητα στην κατάθεση του νομοσχεδίου.
«Εξόχως επικίνδυνη» χαρακτήρισε τη διάταξη που επιτρέπει, σε περίπτωση ανεπάρκειας των ψηφοδελτίων την αντικατάστασή τους με χειρόγραφα κάνοντας λόγο για καταστρατήγηση της μυστικότητας της ψήφου, «λες και είμαστε στην εποχή του Τζουμπέ», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη διάταξη που αφορά την χρηματοδότηση των κομμάτων υποστηρίζοντας ότι καθιερώνει την μαύρη χρηματοδότηση.
«Αδικούνται τα κόμματα που έχουν σήμερα μεγάλο ποσοστό και ευνοούνται άλλα κόμματα που χθες είχαν μεγάλο και σήμερα τίποτα.«Καλό είναι πριν αλλάξετε τα ονόματα σας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να αλλάξετε τη διάταξη. Τα χοντρά βερεσέδια να τα πληρώσετε», ανέφερε ο κύριος Παναγούλης.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σαλτούρος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο έχει ως κυρίαρχη τομή την κατάργηση της εκλογής μέσω λίστας και την θέσπιση του σταυρού προτίμησης ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης.
Παράλληλα όπως είπε «θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών για το Ευρωκοινοβούλιο».
Και ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ. Ν. Μαριάς, επικρότησε την σχετική διάταξη τονίζοντας ότι «ο σταυρός προτίμησης, άσχετα αν γίνεται καιροσκοπικά, βοηθά στην συμμετοχή των πολιτών στην ευρωπαϊκή αυτή διαδικασία.
Αντίθετος ωστόσο δήλωσε για την θέσπιση του ασυμβίβαστου σε βουλευτές να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, χαρακτηρίζοντας το άδικο και άνισο και αντιπρότεινε να επιβληθεί κώλυμα εκλογιμότητας σε κομματικά στελέχη.
Τη διαφωνία του εξέφρασε και στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων καθώς όπως είπε, παίρνουν χρήματα κόμματα που σήμερα δεν έχουν την αρχική κοινοβουλευτική δύναμη.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί μόνο το σχέδιο της μνημονιακής κυβέρνησης και έρχεται προς ψήφιση ελάχιστο χρόνο πριν τις εκλογές για να μπερδέψει τα πράγματα παρά να δώσει λύση για αυτό και το κόμμα του το καταψηφίζει.
Σχολιάζοντας δε, το πλαφόν του 3%, ανέφερε ότι πρόθεση της μνημονιακής κυβέρνησης είναι να βοηθήσει την πολιτική επιβίωση του ΠΑΣΟΚ και των ποταμιών», όπως είπε.
Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης απέφυγε να μπει επί της ουσίας των διατάξεων του νομοσχεδίου, παρά το ότι, όπως είπε, πολλές από αυτές είναι θετικές, σημειώνοντας ότι το κόμμα του θα έχει πιο συγκεκριμένη προσέγγιση με μεγαλύτερη ακρίβεια, στην επόμενη συνεδρίαση.
«Η πολιτική ατμόσφαιρα κάτω από την οποία κινούμαστε προς τις κάλπες και η προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση απαιτεί συνεχή προσπάθεια ευθύνης. Δεν ωφελούν οι καταστροφολογίες ή οι θριαμβολογίες. Η χώρα χρειάζεται αλήθειες και να αποφεύγουμε τις τεχνικού χαρακτήρα αντιπαραθέσεις», υπογράμμισε ο κύριος Λυκούδης.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο και ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι διατηρεί το καλπονοθευτικό σύστημα θέτοντας το πλαφόν του 3% και όχι την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
Παράλληλα εξέφρασε τη διαφωνία του για τα κωλύματα εκλογιμότητας σε βουλευτές τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να είναι ευθύνη των κομμάτων αν θέλουν.
Αντίθετος επίσης δήλωσε και για τις δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια των εκλογών υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνονται «καθώς δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερες παρεμβάσεις σε ένα εκλογικό κλίμα που έχει έντονα φαινόμενα ρευστότητας».
Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις και προβληματισμό για ορισμένα άρθρα όπως το πλαφόν του 3%, η τετρασταυρία και το όριο στις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ.