Ένα μεγάλο «συγχαρητήρια» σε όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού που σε συνεργασία με τους γιατρούς, τους ειδικούς και τον ελεγκτικό μηχανισμό προστάτευσαν το εθνικό μας προϊόν, τον τουρισμό, έδωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού».
Ο υπουργός Τουρισμού τόνισε πως η κυβέρνηση με συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις στήριξε την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη του τουρισμού μας. Υπογράμμισε ότι όπως αποδείχθηκε, βάσει των στοιχείων, η αύξηση των κρουσμάτων του covid-19 δεν οφείλεται «στον τουρισμό, αλλά στην δική μας χαλαρότητα που πιστέψαμε ότι δεν κινδυνεύουμε πια…».
«Οι επαγγελματίες του τουρισμού, μαζί με τους γιατρούς, τους ειδικούς και τον κρατικό μηχανισμό ήταν εκεί και προστάτεψαν τον τουρισμό μας ώστε σήμερα να είμαστε ανοικτοί…» είπε και προσέθεσε πως αυτό το έπραξε «ο κάθε ένας υπάλληλος χωριστά, που έβαζε τη μάσκα του γιατί ήξερε ότι χωρίς την μάσκα και τα μέτρα θα είχε πέσει ο τουρισμός μας…»
Με βάση συγκριτικά στοιχεία από άλλες χώρες που είτε άνοιξαν τον τουρισμό τους είτε όχι, ο κ. Θεοχάρης επισήμανε πως «η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας δεν προήλθε εξαιτίας του ανοίγματος στον τουρισμό, καθώς βλέπουμε ότι μια χώρα με πληθυσμό 9 εκατ. κατοίκων με κλειστό τον τουρισμό από 200 κρούσματα που είχε στην πρώτη φάση της πανδημίας έφτασε τα 3.000, όπως και άλλες χώρες με πολύ μικρότερο πληθυσμό από αυτό της χώρα μας, οι οποίες άνοιξαν ανεξέλεγκτα τον τουρισμό τους έφτασαν να έχουν 900 και 950 κρούσματα…».
Αναφερόμενους στους ελέγχους, σημείωσε πως η χώρα μας καινοτόμησε, όπως με το σύστημα ελέγχου “Evans” που υιοθέτησε και γίνεται στις πύλες εισόδου και με το οποίο έχουμε κατά 93% καλύτερη αποτελεσματικότητα ιχνηλάτησης, εξηγώντας ότι «οι 8.000 στοχευμένοι έλεγχοι που γίνονται στα σύνορά μας ισοδυναμούν με 15.000 τυχαία τεστ» Ο κ. Θεοχάρης, μάλιστα, επιφυλάχθηκε να καταθέσει στη συζήτηση της Κύρωσης στην Ολομέλεια αναλυτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα, παρά την αύξηση των κρουσμάτων συνεχίζει να είναι σε καλύτερη θέση από όλες τις άλλες χώρες
Ο υπουργός Τουρισμού τόνισε πως η κυβέρνηση προσπάθησε μέσα από ένα πλέγμα μέτρων και αποφάσεων «να μπορέσει και η τελευταία επιχείρηση του κλάδου να λειτουργήσει εφέτος, έτσι ώστε να δώσει δουλειές και να μειώσουν τη χασούρα τους», υπενθυμίζοντας πως «δεν ήταν καθόλου αυτονόητο στην αρχή της τουριστικής περιόδου, όπως παρουσιάζουν κάποιοι, ότι εφέτος θα είχαμε έστω και έναν τουρίστα. Ήταν μια μεγάλη προσπάθεια που κερδήθηκε από τους ανθρώπους του τουρισμού, της κυβέρνησης και των ελεγκτικών μας μηχανισμών»
Αναφερόμενος ειδικά στον τουρισμό από την Σερβία, ο υπουργός ανέφερε πως «εκεί πήραμε το ρίσκο και είπαμε να μην κλείσουμε τα σύνορα με την χώρα αυτή καθώς θέλαμε να στηρίξουμε την στενή σχέση φιλίας που έχουμε με την Σερβία».
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε πως «σήμερα είχα την ελπίδα ότι θα ήταν μια ευκαιρία όπου τα λόγια θα συμβάδιζαν με τις πράξεις και τα αποτελέσματα…», αλλά «η συναίνεση έκανε φτερά… καθώς η αντιπολίτευση περιοριστήκατε σε μια γενική κριτική, η οποία ήταν “και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ” , όπου από την μια μας κατηγορείτε ότι δεν προστατεύσαμε την Υγεία και δεν λάβαμε μέτρα… και από την άλλη ότι δεν ανοίξαμε πολύ τον Τουρισμό [… ] Εγώ, όμως, ένα θα σας πω, όποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει…»
Ο υπουργός Τουρισμού, παράλληλα, κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να μην υιοθετούν και φέρνουν στη Βουλή “τρολ” του διαδικτύου καθώς όπως ανέφερε «εγώ δεν είπα ποτέ μου ότι δεν θα αυξηθεί η πληρότητα των ξενοδοχείων, όπως παρουσίασαν να έχω δηλώσει […] ούτε είπα ποτέ για 100% πληρότητα στα ξενοδοχεία, καθώς αυτό δεν είναι μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά μια διεθνής απόφαση». Τόνισε πως δεν είναι αλήθεια ότι «η κυβέρνηση δεν ενέδωσε στα αιτήματα των ξένων μεγάλων πρακτόρων τουρισμού»- το υπουργείο Τουρισμού, είπε, «δεν εισηγείται μέτρα στους ειδικούς, οι ειδικοί είναι εκείνοι που εισηγούνται τα μέτρα»
Αναφερόμενος στην προς κύρωση συμφωνία με την Σερβία στον τομέα του τουρισμού, υπογράμμισε πως με την συμφωνία αυτή αποδεικνύεται ότι το κράτος έχει συνέχεια. Καθώς πρόκειται για μια συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2017, από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ τη φέρνει για κύρωση στην Ολομέλεια. Ο υπουργός υπογράμμισε τη στενή σχέση φιλίας που συνδέει τους δύο λαούς και τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.
Η συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Σερβίας, ψηφίσθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία καθώς «υπέρ» τάχθηκαν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ που την καταψήφισε.
Οι θέσεις των κομμάτων
Η εισηγήτρια της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή αναφέρθηκε στην μακρά παράδοση συμφωνιών και συνεργασιών που έχουν Ελλάδα- Σερβία λέγοντας ότι όπως λέει και ένα τραγούδι «εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος…» που πρέπει να τον συνεχίσουμε να υπάρχει.
Η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κατερίνα Νοτοπούλου αφού τάχθηκε υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας, την οποία, όπως είπε, είχε προετοιμάσει και υπογράψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εντασσόταν σ’ ένα ευρύτερο σχέδιο για τα Βαλκάνια. Παράλληλα όμως άσκησε γενικότερη κριτική για την τουριστική πολιτική της κυβέρνησης, μιλώντας για «οργανωτική προχειρότητα», έλλειψη σχεδίου, «ξαφνικές απαγορεύσεις εισόδους με ΦΕΚ,» καθυστερήσεις και αποσπασματικές αποφάσεις.
Η πολιτική σας, είπε η βουλευτής και τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου «έπληξε ανεπανόρθωτα μία σειρά επαγγελμάτων και κατηγορίες εργαζομένων στον τουρισμό. Φέρατε πολλές χιλιάδες ανθρώπων αντιμέτωπους με το φάσμα των απολύσεων, της ανεργίας, της εξαθλίωσης […] αδιαφορείτε παντελώς για τις ανάγκες των τουριστικών επιχειρήσεων» και μεταξύ άλλων καταλόγισε αποτυχίες με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με τα «ξενοδοχεία καραντίνας», λάθη των κυβερνητικών στελεχών και έλλειψη συνεννόησης, ασυνεννοησία με το υπουργείο Εξωτερικών» με αποτέλεσμα, όπως είπε «η χώρα μας να γίνει διεθνές ρεζίλι».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Φραγγίδης, δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει την κύρωση της συμφωνία Ελλάδας- Σερβίας αλλά επέκρινε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου στον τουρισμό και πνεύματος συνεργασίας με τα άλλα κόμματα. Ζήτησε να υπάρξει η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή που έχει ζητήσει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννημάτα καθώς και να υπάρξει ένα στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό μας.
Κατά της κύρωσης της συμφωνίας τάχθηκε ο αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, υποστηρίζοντας ότι αυτή «δεν υπηρετεί τους λαούς των χωρών, τις σχέσεις φιλίας και αμοιβαίου οφέλους, αλλά τους επιχειρηματικούς ομίλους, των οποίων οι ανάγκες τους και τα συμφέροντά τους υπηρετούνται από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Και συγκρούονται, βέβαια, με τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού». Το ΚΚΕ, τόνισε, «αγωνίζεται για τις αμοιβαίες επωφελείς συμφωνίες μεταξύ των λαών που θα συμβάλλουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι των κερδών του κεφαλαίου» Ο αγορητής του ΚΚΕ άσκησε κριτική και στα μέτρα της κυβέρνησης που ελήφθησαν στον τομέα του τουρισμού.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος δήλωσε πως το κόμμα του, παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις που έχει θα ψηφίσει τη συμφωνία αυτή προσθέτοντας πως «για λόγους ιστορικούς, πολιτισμικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς, οι σχέσεις μας με τη Σερβία, θα πρέπει να επιδιώξουμε να είναι πιο θερμές δημιουργώντας επιπλέον ευρύτερες επιχειρηματικές συνέργειες».
Αναφερόμενος στην τουριστική πολιτική ο κ. Βιλιάρδος είπε πως «διαπιστώθηκε κακοδιαχείριση, μεταξύ άλλων, με το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων από χώρες με πολλά κρούσματα, γεμάτα αεροπλάνα, παρά τους κινδύνους» και τόνισε πως «ένα από τα μεγάλα λάθη της κυβέρνησης, που συνεχίζει, είναι ότι αντιμετωπίζει λογιστικά την οικονομία μας, μη αντιλαμβανόμενη πως η συνταγή του βλέποντας και κάνοντας δεν βοηθάει στον προγραμματισμό κανενός κλάδου».
Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25
Γιώργος Λογιάδης δήλωσε πως το κόμμα του είναι υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας με την Σερβία και τόνισε γενικότερα την ανάγκη να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ΕΕ. Αναφερόμενος στην τουριστική πολιτική, ζήτησε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, κάτι για το οποίο όπως είπε «είναι θετικοί και οι Γερμανικοί tour operators»- πρόταση που ο υπουργός Τουρισμός έδειξε να είναι σύμφωνος. Ο αγορητής του ΜέΡΑ25 σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν χθες στα Χανιά και λίγες μέρα πριν στο Ηράκλειο είπε ότι ήταν «μια μαχαιριά στον Τουρισμό».
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού «Κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας- Σερβίας στον τομέα του τουρισμό» θα εισαχθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια για ψήφιση.