Αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο, είναι τα προβλήματα που διαπιστώνονται τόσο σε σχέση με τα δάση όσο και σε σχέση με το νερό, υποστηρίζει το ΚΚΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών, αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Στις σχετικές ανακοινώσεις του κόμματος τονίζεται πως βασικοί άξονες της πολιτικής της ΕΕ και της άρχουσας τάξης είναι η εμπορευματοποίηση της γης και των δασών, οι ιδιωτικοποιήσεις και πάνω απ’ όλα η πολιτική φθηνότερης εργατικής δύναμης.

«Με εφαλτήριο την πάλη για τη διασφάλιση των δασικών συστημάτων, την αποτροπή της επέκτασης της δράσης των μονοπωλιακών ομίλων στα δάση, την απόσυρση του νέου νόμου για τα δάση, την ανατροπή της δασοκτόνας κρατικής πολιτικής και των αντιλαϊκών νόμων, που καταστρέφουν τα δάση, ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας. Οργανώνουμε τον αγώνα μας με στόχο την κοινωνικοποίηση της γης και του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και την αξιοποίησή τους κάτω από επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, για την ολόπλευρη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε κατοικία, αναψυχή, εργασία, διακοπές» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Επίσης, στη σχετική ανακοίνωση για την Ημέρα Νερού, τονίζει ότι 900 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, το 43% δεν έχει ευχερή πρόσβαση σε δίκτυο ύδρευσης και 3.575.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν το χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με το νερό. Προσθέτει δε πως στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις της άρχουσας τάξης προωθούν με αφορμή και την δημοσιονομική διαχείριση την εκχώρηση της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ καθώς και των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης-αποχέτευσης σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, και τονίζει πως οι τελευταίοι, παράγοντας με γνώμονα την κερδοφορία τους, εξακολουθούν να δηλητηριάζουν τα επιφανειακά και υπόγεια νερά, μαζί και το πόσιμο νερό.

Το ΚΚΕ προσθέτει πως η πολιτική της ιδιωτικοποίησης του νερού αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της γενικότερης πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζονται σε όλους τους τομείς και κλάδους της οικονομίας, σε ολόκληρη την ΕΕ με στόχο την διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

«Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής το ΚΚΕ προβάλλει τη θέση, ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και η διαχείρισή του προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο» τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος.