Στο διεθνές συνέδριο «Η Αριστερά στην κυβέρνηση. Τι, γιατί και πώς» μίλησαν η Ρένα Δούρου,ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο Θοδωρής Δρίτσας. Η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε: «Θα επιδιώξουμε να σπάσουμε τα στεγανά που το σύστημα δημιουργεί στην τοπική αυτοδιοίκηση για να ανακυκλώνεται στην εξουσία».

Η κ. Δούρου επισήμανε ότι οι δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης (πόροι, διαδικασίες κ.λπ.) άλλαζαν μέχρι τώρα ανάλογα με το κόμμα που βρισκόταν στην κεντρική εξουσία, αλλά πάντα με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων, στο πλαίσιο ενός φαύλου οικονομικού και πολιτικού συστήματος.

Όπως σημείωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δημιουργηθεί «ένα μέτωπο για να προχωρήσουμε σε τομές και μεταρρυθμίσεις, προκειμένου οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να ξαναγίνουν κύτταρο δημοκρατίας».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επισήμανε ότι οι πολίτες έχουν χαμηλές προσδοκίες από την τοπική αυτοδιοίκηση, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου η κεντρική διοίκηση δίνει πιο έντονα το «παρών». «Αυτό», όπως υποστήριξε, «το έχει πληρώσει η Αθήνα».

Επιπλέον, ο κ. Σακελλαρίδης επισήμανε ότι, σε αντίθεση με το τι γίνεται σε πολλές περιπτώσεις στο εξωτερικό, στην Ελλάδα το ζήτημα της αναπτυξιακής διαδικασίας είναι εκτός της λειτουργίας των δήμων. Όπως σημείωσε «οι δήμοι θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν στο κομμάτι της παραγωγικής ανασυγκρότησης (με έμφαση στα συνεταιριστικά εγχειρήματα) εντοπίζοντας επί του πεδίου τις ανάγκες και κινητοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό». Εξάλλου, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας τάχθηκε κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αλλά και της ιδιωτικοποίησης δημοσίων αγαθών όπως το νερό.

Τέλος, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Θοδωρής Δρίτσας σημείωσε ότι «η Αριστερά στην κυβέρνηση δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε» γιατί, όπως εξήγησε, αυτό πρέπει να σημαίνει εμβάθυνση και ουσιαστικοποίηση της δημοκρατίας, όπως και διοίκηση με διαφάνεια και μεροληψία υπέρ των πολλών.

Για τους δήμους, ο κ. Δρίτσας επισήμανε ότι οι πόλεις δεν είναι απλώς ένα σύνολο δρόμων και ανθρώπων, αλλά ενιαίες ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές οντότητες, και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να απαντούν στο ερώτημα (ακόμα και όταν δεν τίθεται, όπως είπε) «ποιος κυβερνά αυτήν την πόλη;» Με τις παραπάνω δηλώσεις, ο Θ. Δρίτσας εννοούσε τη σύγχυση που προκύπτει πολλές φορές σχετικά με τις αρμοδιότητες της κεντρικής διοίκησης ή άλλων φορέων.