Βροχή ερωτήσεων δέχθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά τη συνέντευξη τύπου για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω του δεύτερου κύματος κορονοϊού, ιδίως για τον αριθμό μαθητών ανά τάξη, αλλά και για την εφαρμογή των μέτρων όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Η κ. Κεραμέως εστίασε στο πρακτικό και ιδίως στο οικονομικό κομμάτι, παραδεχόμενη ουσιαστικά ότι οι τάξεις δεν «έσπασαν» κυρίως λόγω κόστους αλλά και γιατί θα έπρεπε να επανέλθει το καθεστώς των αδειών ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς κάτι που δεν μπορεί να συμβεί χωρίς γενικό lock down, ενώ παρέπεμψε πολλάκις στον ΕΟΔΥ για την τήρηση των μέτρων στην πράξη, αλλά και στους επιτροπή ειδικών για την επιστημονική τεκμηρίωση των αποφάσεων που ελήφθησαν.
Δεν δόθηκαν συνεπώς απαντήσεις για το ποιος θα ελέγχει τη χρήση της μάσκας και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για μαθητές ή ακόμη και εκπαιδευτικούς, που θα αρνηθούν να τη φορέσουν, καθώς και πως θα προστατευθούν οι δάσκαλοι και καθηγητές από γονείς που απειλούν με μηνύσεις, καθώς η κ.Κεραμέως παρέπεμψε στις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την εφαρμογή των μέτρων στα σχολεία.
Όσον αφορά στην επαναλειτουργία των σχολείων σε κανονική σύνθεση, η υπουργός Παιδείας επικαλέστηκε ότι ο μέσος όρος των μαθητών ανά αιθουσα είναι 17 και πως η χρήση μάσκας και τα υπολοιπα αυστηρά μέτρα διασφαλίζουν τον περιορισμό της διασποράς του ιού και απάντησε στο ερώτημα γιατί να μη “σπάσουν” τα σχολικά τμήματα και να λειτουργούν τα σχολεία με βάρδιες.
«Προφανώς το αξιολογήσαμε. Όμως ο μέσος όρος μαθητών ανά αίθουσα είναι 17. Δευτερον τίθεται το ερώτημα τι θα γινόταν με τους εργαζόμενους γονείς όταν τα παιδιά θα πήγαιναν απόγευμα στο σχολείο. Τρίτον, σε ορισμένες κατηγορίες εκπαιδευτικών δε θα αρκούσε το προσωπικό στους πίνακες για να καλυφθούν οι ανάγκες. Το κόστος τέτοιας ενέργειας θα ανερχόταν στα 10 εκ ευρώ ημερησίως» ανέφερε η κ. Κεραμέως.
Επέμεινε εξάλλου στην πειθώ για τη χρήση της μάσκας, την οποία χαρακτήρισε το πιο πολύτιμο και ασφαλές εργαλείο, που έχει αυτή τη στιγμή η κοινωνία, επικαλούμενη και τις παιδιατρικές ενώσεις και τόνισε πως: «Η μάσκα είναι μια ασπίδα, είναι σαν να συζητάμε αν θα βάλουμε ζώνη στα παιδιά μας στο αυτοκίνητο ή αν θα τα εμβολιάσουμε».
*Η φωτογραφία είναι αρχείου