Μηνύματα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τους εταίρους και συμμάχους ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο CNN, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί το διάλογο, αλλά καμία συζήτηση δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι τον τελευταίο χρόνο κλιμακώνεται διαρκώς η τουρκική προκλητικότητα και τόνισε πως αυτό που είδαμε την τελευταία εβδομάδα δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός.
«Υπάρχει μία διαφωνία με την Τουρκία για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και έχουμε πει στην Τουρκία ότι θα έπρεπε να κάτσουμε να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες κι αν δεν μπορούμε να το λύσουμε οι δυο μας, μπορούμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ξεκαθάρισε όμως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανεχθεί μονομερείς δραστηριότητες από την Τουρκία, η οποία υπογράμμισε ότι προκαλεί στέλνοντας ένα ερευνητικό πλοίο αλλά και σημαντικό αριθμό πολεμικών σκαφών, προκαλώντας απότομη κλιμάκωση της έντασης.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα είπε ο ίδιος πρώτη φορά ότι σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα περιστατικό όπου δύο πλοία συγκρούστηκαν και άφησε να φανεί ότι υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος με ευθύνη της Τουρκίας.
«Εμείς θα υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που αναζητούμε την κλιμάκωση. Το μήνυμά μου προς την Τουρκία είναι πολύ απλό: σταματήστε τις προκλήσεις και να αρχίσουμε να συζητάμε σαν πολιτισμένοι γείτονες» δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες συμφωνίες στην περιοχή.
Τόνισε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν κάθε τόσο η Τουρκία προκαλεί βγάζοντας πλοία για έρευνες. Εξέφρασε πάντως την άποψη ότι υπάρχει δυνατότητα για διάλογο, εάν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά.
Interview with Christiane Amanpour on CNN
Watch | Interview with Christiane Amanpour on CNN.
Posted by Kyriakos Mitsotakis on Wednesday, August 19, 2020
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε μάλιστα ότι δεν πρόκειται εν προκειμένω για μία διαφωνία μεταξύ δύο χωρών, αλλά για μία πρόκληση για την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο. Επισήμανε ότι για αυτό το γαλλικό πολεμικό ναυτικό βρίσκεται στην περιοχή, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και καταδικάζει τις μονομερείς δράσεις της Τουρκίας. Δήλωσε επίσης ότι η αίσθηση του είναι πως η Τουρκία είναι απομονωμένη.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η συμπεριφορά της Αγκύρας δεν απειλεί μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και Τουρκίας αλλά την γενικότερη σταθερότητα στην περιοχή και ως εκ τούτου είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την Ευρώπη συνολικά αλλά και το ΝΑΤΟ.
Κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν συμπεριφέρεται με τρόπο που θα περίμενε κανείς από μία σύμμαχο χώρα. Ανέφερε ότι έθεσε το ζήτημα στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και προανήγγειλε ότι θα το θέσει ξανά στη Συμμαχία, τονίζοντας: «Θα πρέπει να απέχουμε από μονομερείς δραστηριότητες που αυξάνουν το επίπεδο της έντασης, αλλά θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα ποτέ μα ποτέ δεν κλιμάκωσε πρώτη».
Μόνος δρόμος οι κυρώσεις
Ερωτηθείς τι περιμένει από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον ήδη συζητά για δικές της κυρώσεις στην Τουρκία, καθώς όπως υπενθύμισε η Άγκυρα προμηθεύτηκε ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, με τα οποία διακυβεύει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.
Και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί μέχρι τέλος του μήνα να έχει έτοιμο ένα κείμενο με μέτρα και κυρώσεις, εκτιμώντας πως «αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι, νομίζω ότι οι κυρώσεις θα είναι το μόνο μέσο που θα έχουμε» και προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να ξέρει πως αν συνεχίσει σε αυτή την πορεία θα υπάρχουν συνέπειες και θα διακυβεύσει την σχέση της συνολικά με την Ευρώπη, γιατί αυτές οι προκλήσεις δεν μπορούν να παραμείνουν αναπάντητες όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά από την Ευρώπη ως σύνολο.
«Δεν επαναπροωθούμε πρόσφυγες»
Ερωτηθείς σχετικά ο πρωθυπουργός διέψευσε ότι το ελληνικό Λιμενικό επαναπροωθεί πρόσφυγες κόντρα στη διεθνή νομοθεσία. Είπε ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα όπως κάθε κυρίαρχο κράτος να υπερασπιστεί τα σύνορα της, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του εφαρμόζει μία δίκαιη αλλά αυστηρή πολιτική φύλαξης συνόρων, τόνισε ότι η ελληνική ακτοφυλακή έχει σώσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη θάλασσα, αλλά υπενθύμισε ότι από τις αρχές του Μαρτίου η Τουρκία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ως όπλο της πρόσφυγες και μετανάστες.
«Είμαστε πάντα σε επιφυλακή και αν υπάρξει ποτέ οποιοδήποτε περιστατικό συμπεριφοράς που δεν συνάδει με τις οδηγίες που έχουμε δώσει στην Ακτοφυλακή μας, θα ερευνηθεί», τόνισε αλλά χαρακτήρισε κάπως παράξενο να δείχνει κανείς με το δάχτυλο την Ελλάδα όταν τους προηγούμενους μήνες απελπισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιήθηκαν ως όπλο από την Τουρκία.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα έρχονται από μία χώρα που θεωρείται ασφαλής προορισμός, Έκανε λόγο για εκστρατεία παραπληροφόρησης από την Τουρκία, αλλά επανέλαβε ότι αν υπάρχει σε κάποια υπερβολή ή κάποιο περιστατικό πρέπει να ερευνηθεί.
«Περιμέναμε την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά δεν θα μπούμε σε καραντίνα»
Έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και την περιμέναμε επειδή ανοίξαμε την οικονομία και τον τουρισμό, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στο CNN υπογραμμίζοντας όμως πως «δεν θα μπούμε σε καραντίνα» (lockdown). «Είναι φυσιολογικό να δούμε αύξηση.
Λαμβάνουμε επιπλέον μέτρα, όπως τη χρήση μάσκας, προστατεύουμε τους ηλικιωμένους. Αν μείνουν τα νούμερα ως έχουν, δεν ανησυχώ για την πίεση στο σύστημα υγείας, αλλά φυσικά η πρόκληση είναι να κρατήσουμε ανοιχτή την οικονομία. Όσοι έρθουν θα βιώσουν ένα κάπως διαφορετικό καλοκαίρι, σε ορισμένα μέρη τα μπαρ και νάιτκλαμπ κλείνουν στις 12», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε δημοσίευμα των Νew Υork Τimes ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε πρόσφυγες στην θάλασσα το οποίο διέψευσε υπογραμμίζοντας: «Όχι, δεν συνέβη. Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά της. Έχουμε σκληρή αλλά δίκαιη συνοριακή πολιτική. Αυτού του είδους οι ισχυρισμοί συνιστούν προσβολή για το λιμενικό μας. Το ελληνικό λιμενικό έχει διασώσει κυριολεκτικά δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη θάλασσα. Και τα νησιά μας πάντα παρείχαν καταφύγιο σ’ αυτούς που είχαν ανάγκη. Αλλά να θυμίσω ότι στις αρχές Μαρτίου η Τουρκία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ως όπλο το μεταναστευτικό.
Απείλησε την Ευρώπη, απείλησε την Ελλάδα, να στείλει δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους να περάσουν τα σύνορα μας. Τότε είπαμε, αυτό δεν θα συμβεί, υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας. Υπήρξαν παρόμοιες αναφορές, όλες αυτές οι αναφορές είναι από την ίδια πηγή, προέρχονταν από την Τουρκία. Εγώ θα έλεγα, κάποιοι από τους ρεπόρτερ που κάνουν τέτοια ερευνητική δημοσιογραφία θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά τον έλεγχο των πηγών τους. Πάντα επαγρυπνούμε. Είναι παράξενο που κατηγορείται η Ελλάδα, όταν ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει τους τελευταίους μήνες και πώς η Τουρκία εργαλειοποίησε τους μετανάστες, απελπισμένους ανθρώπους.
Είμαστε θύματα μιας σημαντικής εκστρατείας παραπληροφόρησης. Όμως λέω και πάλι ότι αν υπάρξει οποιοδήποτε επεισόδιο, θα είμαι ο πρώτος που θα το εξετάσω. Η Ελλάδα σέβεται το κράτος δικαίου, έχουμε χορηγήσει άσυλο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που πολλοί από αυτούς θα ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στο CNN.
Μητσοτάκης προς ΕΕ: Όχι διάλογος με την Τουρκία όσο υπάρχει ένταση
Το γεγονός ότι η Τουρκία είναι που τορπιλίζει κάθε δυνατότητα διαλόγου, καθώς συντηρεί την ένταση, κατέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, στην οποία όμως η Ελλάδα και η Κύπρος έθεσαν και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς επί μία εβδομάδα το Oruc Reis αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο χωρών.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός απάντησε και εμμέσως πλην σαφώς στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ζήτησε να υπάρξει αποκλιμάκωση και διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε με την τοποθέτηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία, και υπογράμμισε επίσης ότι η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία, αφήνοντας αιχμές για την απροθυμία των εταίρων να αναλάβουν πιο ουσιαστική δράση απέναντι στην Άγκυρα.
Στη συζήτηση που ακολούθησε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία», όπως είπε. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ενώ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
Κατά την τηλε-Σύνοδο Κορυφής, επαναβεβαιώθηκε ότι όλες οι επιλογές – συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων – για την Τουρκία βρίσκονται στο τραπέζι, ενόψει του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 27 Αυγούστου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις με την Τουρκία στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Ωστόσο το ζήτημα είναι πως στις 23 Αυγούστου λήγει η τρέχουσα τουρκική Navtex και μέχρι τότε δεν θα έχει ληφθεί κάποιο πρακτικό μέτρο.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις «θλιβερές εικόνες βίαιης καταστολής» που κάνουν τον γύρο του κόσμου και τόνισε την ανάγκη να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες της Λευκορωσίας.