Το γεγονός ότι η Τουρκία είναι που τορπιλίζει κάθε δυνατότητα διαλόγου, καθώς συντηρεί την ένταση, κατέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, στην οποία όμως η Ελλάδα και η Κύπρος έθεσαν και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς επί μία εβδομάδα το Oruc Reis αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο χωρών.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός απάντησε και εμμέσως πλην σαφώς στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ζήτησε να υπάρξει αποκλιμάκωση και διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε με την τοποθέτηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία, και υπογράμμισε επίσης ότι η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία, αφήνοντας αιχμές για την απροθυμία των εταίρων να αναλάβουν πιο ουσιαστική δράση απέναντι στην Άγκυρα.
Στη συζήτηση που ακολούθησε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία», όπως είπε. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ενώ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
Κατά την τηλε-Σύνοδο Κορυφής, επαναβεβαιώθηκε ότι όλες οι επιλογές – συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων – για την Τουρκία βρίσκονται στο τραπέζι, ενόψει του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 27 Αυγούστου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις με την Τουρκία στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Ωστόσο το ζήτημα είναι πως στις 23 Αυγούστου λήγει η τρέχουσα τουρκική Navtex και μέχρι τότε δεν θα έχει ληφθεί κάποιο πρακτικό μέτρο.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις «θλιβερές εικόνες βίαιης καταστολής» που κάνουν τον γύρο του κόσμου και τόνισε την ανάγκη να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες της Λευκορωσίας.
Ανησυχία Μέρκελ για τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο: Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης
Την ανησυχία της για τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών.
«Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης» τόνισε η κ. Μέρκελ κι εξέφρασε την αλληλεγγύη της όσον αφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ η καγκελάριος τόνισε πως η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.
Μισέλ για την τουρκική παραβατικότητα: Πλήρης αλληλεγγύη από ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο
Ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο.
Το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος στις δηλώσεις του εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη.
Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».