Μία δήλωση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρου Διακόπουλου, πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έχει κάνει όντως έρευνες στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προκάλεσε χθες ποικίλα σχόλια, αλλά και την αντίδραση του Μαξίμου, με αποτέλεσμα ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία να δώσει στη συνέχεια διευκρινίσεις.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Διακόπουλος είχε δηλώσει (Open) πως το Oruc Reis «έχει κάνει έρευνες, μην κοροϊδευόμαστε», αν και σημείωσε ότι «είναι λίγο πιο πολύπλοκο το θέμα».
Επισήμανε ότι τις πρώτες ημέρες το τουρκικό σκάφος δεν είχε απλώσει καν καλώδια και όταν η ελληνική πλευρά «σήκωσε» το θέμα, τότε επέστρεψε και έκανε έρευνες. Χρησιμοποίησε μάλιστα την εξής μεταφορά: «Μαρκάρει την περιοχή του. Όποιος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του καταλαβαίνει τι εννοώ» και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση».
Το ζήτημα είναι πως η κεντρική κυβερνητική γραμμή ήταν πως το Oruc Reis μπορεί εδώ και μία εβδομάδα να πλέει πότε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πότε εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά δεν έχει στην πραγματικότητα πρακτικά προχωρήσει σε έρευνες, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, καθώς εμποδίστηκε από ελληνικά πολεμικά σκάφη και υποβρύχια.
Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι η αρχική τοποθέτηση του κ.Διακόπουλου κρίθηκε «ατυχής φραστικά, δίνοντας λανθασμένη εικόνα». Εξ ου και ζητήθηκε από το σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας να προβεί σε διευκρίνιση.
Ο κ. Διακόπουλος πράγματι σε νεότερη δήλωση του διευκρίνισε ότι η αναφορά του «αφορούσε προσπάθεια» ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, «πραγματοποίηση», με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Διευκρίνισε επίσης πως το Oruc Reis επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών.
Οι λεπτές διαφορές στη διατύπωση εκρίθησαν σημαντικές από το Μαξίμου όχι μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά και για να αντικρουστούν ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι ολοκλήρωσε ανενόχλητη έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ως εκ τούτου θεμελιώνει διεκδίκηση. Βέβαια, όντως ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες, αλλά με την παρουσία του Oruc Reis να αμφισβητήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ή και να σύρει την Ελλάδα σε ένα διάλογο μετά τετελεσμένων και να ζητήσει την ακύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Διακόπουλος είχε και στις αρχές του μήνα κληθεί να δώσει διευκρινίσεις και για άλλες δηλώσεις του αναφορικά με την Κύπρο. Ειδικότερα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας είχε σχολιάσει την πλεύση του τουρκικού σκάφους Barbaros προς την κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας πως είναι άλλο η Ελλάδα και άλλο η Κύπρος, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος και η Ελλάδα δεν μπορεί να την υποκαταστήσει στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Ο κ. Διακόπουλος είχε στη συνέχεια εξηγήσει πως σκοπός της τοποθέτησής του ότι οι περιπτώσεις του Οruc Reis και του Barbaros είναι διαφορετικές, ήταν να τονίσει με έμφαση την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους. Σημειωτέον ότι ο κ.Δένδιας επισκέφθηκε χθες την Κύπρο για να χαράξει την κοινή γραμμή άμυνας Αθήνας- Λευκωσίας στις νέες τουρκικές προκλήσεις.