Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων δημιουργήθηκε πριν τις δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια, υπογράμμισε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκος Σοφιανός, μιλώντας σε εκδήλωση του ΚΚΕ στο «Σπόρτινγκ».

Είναι ο δήμος αυτός «που υλοποιεί απρόσκοπτα την αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων-ΕΕ, ο δήμος που σαν επιχειρηματίας κοστολογεί την κάθε υπηρεσία του», εξήγησε ο υποψήφιος δήμαρχος.

«Ανταγωνιστικός δηλαδή, με εργαζόμενους φτηνούς – ευέλικτους – προσωρινούς, μη αμειβόμενους εθελοντές. Που δίνει υπηρεσίες του σε ιδιώτες επιχειρηματίες και ΜΚΟ. Που συνεργάζεται με μεγάλες επιχειρήσεις σε χρυσοφόρους τομείς όπως τα σκουπίδια, οι αναπλάσεις, η τουριστική βιτρίνα. Δήμοι που συμπράττουν σε μια ανάπτυξη που τα οφέλη της θα απολαύσουν λίγοι και το κόστος της θα το πληρώσουν οι πολλοί» πρόσθεσε.

Ο κ. Σοφιανός είπε ότι «αυτό το μοντέλο υπηρετούν όλοι μαζί οι υποψήφιοι δήμαρχοι των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, οι διαχειριστές της οικονομίας της αγοράς, ανεξαρτήτως χρώματος και αυτοπροσδιορισμού».

Παραθέτοντας αριθμητικά στοιχεία είπε ότι είναι μακρύς ο κατάλογος που αποτυπώνει την εικόνα του δήμου Αθήνας και γκρεμίζει τις δοξασίες Καμίνη.

Ο κ. Σοφιανός κάλεσε την λαϊκή πλειοψηφία που ζει στην Αθήνα να δημιουργήσει τους όρους για να μπει τέλος στους φόρους του δήμου και για μείωση των τελών στο 40% στην κατοικία και την επαγγελματική στέγη, για ταξική αναπροσαρμογή των τελών ώστε να πληρώνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, «η νύχτα και οι αλυσίδες εστίασης και όχι η πλειοψηφία των 20.000 καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων».

Ο κ. Σοφιανός είπε ότι πρέπει να μπει τέλος στην ιδιωτικοποίηση δομών του δήμου, καθώς και ότι πρέπει να φύγουν οι ΜΚΟ από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και τα σχολεία και τόνισε ότι πρέπει να διευρυνθεί το δίκτυο των παιδικών σταθμών, να στηριχθεί η πρόληψη κατά των ναρκωτικών.

Αναφερόμενος στους μετανάστες κάλεσε σε απομόνωση του ρατσισμού και τόνισε ότι για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ «όλοι ανακάλυψαν από το ΣΥΡΙΖΑ ως τη Χ.Α., με δέκα χρόνια καθυστέρηση το «Δουβλίνο» και τις συνέπειες που φέρνει στον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα ως βασική πύλη εισόδου στην ΕΕ. Το ΚΚΕ έγκαιρα τις καταψήφισε μόνο του τότε και αποκάλυψε».

«Η μονή λύση είναι οι ανοιχτοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας σε σημεία όλης της χώρας για παροχή ανθρωπιστικής φροντίδας και η ελεύθερη μετακίνησή τους στην ΕΕ με ταξιδιωτικά έγγραφα ή καθεστώς ασύλου», κατέληξε ο κ. Σοφιανός.