Οι στόχοι της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τα ενεργειακά, αλλά και οι στόχοι της Ελλάδας μέσα στον ευρωπαϊκό και διεθνή ενεργειακό χάρτη, ήταν τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η εναρκτήρια ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στο πλαίσιο του «Athens Εnergy Forum 2014», που διεξάγεται σήμερα και αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Παρουσία πολιτικών, διπλωματών, επιχειρηματιών και οικονομικών παραγόντων, που σχετίζονται με τον χώρο τής ενέργειας, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η ελληνική Προεδρία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά θέματα, καθώς επηρεάζουν άμεσα και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιομηχανική πολιτική χωρίς ενεργειακή πολιτική.
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία και στην επίδραση που έχει όλη αυτή η κρίση στις ευρωρωσικές σχέσεις και κατ’ επέκταση στα θέματα των αγωγών και της ενεργειακής πολιτικής. Μάλιστα, σημείωσε ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ενημερωθούν αναλυτικά επί του θέματος από τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η κρίση στην Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπιστεί με στρατηγική ψύχραιμη, χωρίς επιπολαιότητες και χωρίς συγκυριακές αντιδράσεις, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα στρατηγικό πλαίσιο, που θα επιτρέψει στην ΕΕ να προστατεύσει τα συμφέροντά της και να αναδείξει τις αρχές της.
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στους στόχους της Ελλάδας στην ενεργειακή «σκακιέρα», υπογραμμίζοντας ότι η χώρα επιθυμεί μια ενιαία διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με την τιμή πώλησης του φυσικού αερίου, με σκοπό την επίτευξη μιας ενιαίας τιμής, γεγονός που δεν θα αφήvει περιθώρια για αυξομειώσεις στις τιμές, όπως ισχύει σήμερα.
Αναφορικά με τον τρόπο εκμετάλλευσης και αξιοποίησης του ελληνικού ορυκτού πλούτου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «χειριζόμαστε τα θέματα αυτά με αυτοσυγκράτηση και έχοντας πάντα υπόψη μας ασφαλή επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα», ενώ παρατήρησε ότι στον χώρο της ενέργειας υπάρχει πληθωρισμός ιδεών, πληροφοριών, προτάσεων και ειδήσεων. Επισήμανε δε ότι «εμείς δεν θέλουμε να καλλιεργούμε προσδοκίες, αλλά να κάνουμε στέρεα βήματα ασκώντας την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας «θέλουμε να αποφύγουμε τις εντάσεις και να λειτουργούμε πάντα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας» και πρόσθεσε ότι η αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου συνδέεται με την ενεργειακή διπλωματία, με τις οδεύσεις των αγωγών, καθώς και «με τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας των ενεργειακών μας πόρων που είναι εισαγόμενοι».
«Η Ελλάδα έχει πραγματικά μεγάλες δυνατότητες, είναι πολύ καλά αγκυρωμένη στον περιφερειακό και διεθνή ενεργειακό χάρτη, είναι μια μεσαία ευρωπαϊκή χώρα, δεν πάσχουμε από καμία ασθένεια μικρομεγαλισμού, αλλά δεν υποτιμάμε και καμία από τις δυνατότητες που έχουμε ιδίως όταν αυτές οι δυνατότητες συνδέονται με τον πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας ή με εθνικά θέματα υψίστης σημασίας, όπως είναι το Κυπριακό», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος.