Για τρίτη ημέρα το Oruc Reis συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αν και χθες άλλαξε πορεία, με πιθανότερο σενάριο να μην επιστρέψει άμεσα στην Αττάλεια- αλλά να συνεχίσει εντός της περιοχής που δέσμευσε η Τουρκία με τη νέα Navtex, παίζοντας με τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και είναι προφανές ότι λειτούργησαν αποτρεπτικά με αποτέλεσμα το Oruc Reis να μην μπορέσει να ξεκινήσει έρευνες. Χθες συνεδρίασε και το Συμβούλιο Άμυνας υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, για την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Όμως ταυτόχρονα η Αθήνα συνεχίζει το διπλωματικό μαραθώνιο, καλώντας πλέον και θεσμικά την ΕΕ να παρέμβει, δια του αιτήματος για σύγκληση του συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το Βερολίνο είναι επιφυλακτικό ως προς αυτό το αίτημα, καθώς στις 27 και 28 Αυγούστου είναι ούτως ή άλλως προγραμματισμένη άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Στην Αθήνα όμως κρατούν μικρό καλάθι απέναντι σε αυτές τις πληροφορίες και σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά διεθνοποιεί το ζήτημα και το αντιμετωπίζει ως όχι απλά μία ελληνοτουρκική αλλά ως ευρωτουρκική κρίση, θεωρώντας αυτονόητη τη στήριξη των εταίρων.
Στην Ευρώπη εξάλλου η Γερμανία έχει τον πρώτο λόγο, αλλά όχι τον μόνο και πολύτιμος σύμμαχος της Ελλάδας λόγω κακών σχέσεων Μακρόν με την Άγκυρα έχει αποδειχθεί το Παρίσι. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα έστειλε χθες ένα αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ξεκαθαρίζοντας διά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια (που συναντήθηκε εν τω μεταξύ και με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ) ότι η Ελλάδα δε θα δεχθεί τετελεσμένα.
Ο εκπρόσωπος του «υπουργού Εξωτερικών» της Ευρώπης Ζοζέπ Μπορέλ, Πίτερ Στάνο, έκανε χθες γνωστό πως η ΕΕ ετοιμάζει νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Η Αθήνα όμως ζητά και αναμένει όσο πιο άμεση και δραστική παρέμβαση των εταίρων. Και επί της ουσίας διαμηνύει ότι δε θα συρθεί σε διμερή διάλογο με την Άγκυρα και σίγουρα δεν θα μπει σε καμία διαπραγμάτευση χωρίς αποκλιμάκωση στην πράξη.
Προβληματισμό εν τω μεταξύ προκαλούν οι πληροφορίες ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη στις προσπάθειες επικοινωνίας της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, γεγονός που δημιουργεί το ερώτημα ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που σχεδιάζει ο «σουλτάνος».