Με ένσταση για αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου που καταργεί ή συγχωνεύει 23 φορείς του Δημοσίου, επανελέγχει τις προσλήψεις των πρώην συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και εισάγει την αξιολόγηση στο Δημόσιο με προκαθορισμένα ποσοστά επιτυχίας, επετέθη ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του πονήματος του υπουργείου Εσωτερικών, συνεπικουρούμενος από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Όπλο της αντιπολίτευσης, υπήρξε η Έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, η οποία εκφράζει έντονο προβληματισμό για αρκετά από τα άρθρα του νομοσχεδίου, σε σχέση με τη συμβατότητά τους με το Σύνταγμα και με διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα.
Η ένσταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής, αποτελούμενη από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με την επίκληση του υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος.
Επί της αρχής, το νομοσχέδιο υποστηρίζεται από τους βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ απορρίπτεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης – αν και η Χρυσή Αυγή τάχθηκε υπέρ της κατάργησης που προβλέπει το νομοσχέδιο για κάποιους οργανισμούς, ενώ δεν μετείχε και στη συζήτηση της ένστασης αντισυνταγματικότητας και τη σχετική ψηφοφορία.