Προς συμβιβαστική λύση με την τρόικα για τις τράπεζες φαίνεται ότι οδεύει η κυβέρνηση. Αυτό ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα, επίσης, με τον οποίο «φάνηκε διάθεση κατανόησης από το ΔΝΤ για τις δικές μας θέσεις». Για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως «φαίνεται ότι το ΔΝΤ δεν θα χρησιμοποιήσει τις τράπεζες ως άλλοθι για να σταματήσει την αξιολόγηση».
Ο ίδιος παράγοντας διευκρίνισε ότι, μετά και από τις ανακοινώσεις των τραπεζών για τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, η διαφορά της ελληνικής πλευράς με το ΔΝΤ δεν είναι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, αλλά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους. «Εμείς θέλουμε περισσότερο χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με το ΔΝΤ που πιέζει για ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τον Νοέμβριο.
Πάντως, το θέμα των τραπεζών δεν αποκλείεται να συζητηθεί και στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, αλλά δεν θα γίνει παρέμβαση από ελληνικής πλευράς για να δοθεί λύση σε επίπεδο αξιωματούχων υψηλότερα ιστάμενων από τους κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ.
Ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος και για την πορεία των συνολικών διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι «φαίνεται αχνά να διαμορφώνεται καλό κλίμα. Δεν φιλοδοξούμε να έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο τη Δευτέρα- δεν θα την έχουμε-, αλλά προσδοκούμε σε μια θετική έκθεση προόδου».
Με δεδομένο ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν την προσεχή Τετάρτη στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ανοικτών θεμάτων την επόμενη εβδομάδα. Εκφράζοντας, επίσης, συγκρατημένη αισιοδοξία ότι, παρότι ως ανώτερο χρονικό ορόσημο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων τίθεται το άτυπο Ecofin της 1ης Απριλίου, κατάληξη μπορεί να υπάρξει νωρίτερα από την ημερομηνία αυτή. Πάντως, σημειώνεται ότι για την έγκριση της δόσης θα απαιτηθεί (λόγω του άτυπου της συνεδρίασης της 1ης Απριλίου) μια τηλεδιάσκεψη (έκτακτο Eurogroup).
Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων στον τομέα του (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ), δήλωσε και κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, επισημαίνοντας «πως υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, αλλά έγινε σαφής η βούληση να προχωρήσουμε. Η τρόικα βλέπει τη διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Οι αντιρρήσεις μας δεν είναι αβάσιμες. Η τρόικα δεν τις έχει δεχθεί, αλλά ούτε τις έχει απορρίψει».
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, συναντάται εκ νέου αυτήν την ώρα με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν αύριο. Αναφορικά με το υπουργείο Ανάπτυξης, θα υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αύριο το μεσημέρι, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή σε αυτή, του υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη.