Στη Διάσκεψη των Προέδρων θα τεθεί το ζήτημα που προέκυψε χθες βράδυ, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας επί του άρθρου 30 του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της αστυνομίας, μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για πλαστογράφηση της βούλησης των πτερύγων της Βουλής, καθώς υπερψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ.
Χθες βράδυ, τόσο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης όσο και του ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρήθηκαν έντονα μετά την ανακοίνωση από τον προεδρεύοντα του Σώματος Χρήστο Μαρκογιαννάκη ότι το άρθρο υπερψηφίζεται με 126 υπέρ, έναντι 125 κατά.
Νωρίτερα, το ΠΑΣΟΚ είχε εκφράσει τη διαφωνία του επί του συγκεκριμένου άρθρου, δηλώνοντας ότι το καταψηφίζει, όπως έκαναν και όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, πλην της ΔΗΜΑΡ που ψήφισε «παρών».
Σήμερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης επανήλθε στο θέμα ζητώντας από το προεδρείο της Ολομέλειας της Βουλής να αποκαταστήσει την «πρωτοφανή νοθεία», όπως είπε, που επιχειρήθηκε χθες να γίνει.
Από την πλευρά του, ο προεδρεύων του Σώματος Γιάννης Δραγασάκης διαβεβαίωσε ότι θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη και το θέμα θα τεθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων.
«Είναι πρωτοφανές να ψηφίζει μόνο η ΝΔ και ο προεδρεύων του Σώματος, με τη συναίνεση και του παρόντος υπουργού Δημόσιας Τάξης ΔΤ να αναγορεύει ως πλειοψηφία τη μονομερή κυβερνητική παρουσία. Ήταν μέγιστη πλαστογράφηση αυτό που έγινε με τον κ. Μαρκογιαννάκη άρον-άρον, και παρά τις διαμαρτυρίες όλων των πτερύγων της Βουλής, να κλείνει τη συζήτηση», επισήμανε ο κ. Λαφαζάνης και προσέθεσε:
«Το προεδρείο πρέπει άμεσα να διορθώσει και να αποκαταστήσει την ψηφοφορία, με βάση τη βούληση των κομμάτων και να δεχτεί επίσημα ότι το άρθρο 30 δεν πέρασε. Διαφορετικά ευτελίζονται και η κυβέρνηση και οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί».
Στο θέμα παρενέβη η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, η οποία συμφώνησε με την πρόταση του προεδρείου, διαφώνησε ωστόσο για τους χαρακτηρισμούς περί κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, τονίζοντας ότι «υπάρχει η αρχή της δεδηλωμένης και δεν πρέπει να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις».
«Δεδηλωμένη δεν υπήρχε, διότι το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε και η ΝΔ δεν είναι μονοκομματική κυβέρνηση», αντέτεινε ο κ. Λαφαζάνης.
«Η πρόταση του προεδρείου και νηφάλια είναι και σωστή και δεν χρειάζεται να τροφοδοτήσουμε σήμερα τα κανάλια», σχολίασε η παριστάμενη υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο προεδρεύων Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι υπάρχει ευχέρεια, μέχρι την Τρίτη που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο στο σύνολο του, να συζητηθεί το θέμα και να βρεθεί λύση.
Σημειώνεται ότι η επίμαχη διάταξη αφορά τον συντονισμό των κλάδων ασφαλείας και διαμορφώνει τη γενική διάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, ενώ οι διαφωνίες των βουλευτών επικεντρώθηκαν κυρίως στο ότι δύο αστυνομικές διευθύνσεις που θα συσταθούν στην Κρήτη θα μεταφερθούν και οι δύο στα Χανιά και καμία στο Ηράκλειο.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση, νωρίτερα, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλου που είχε τονίσει:
«Πρέπει να προσέξετε πολύ κύριε υπουργέ με το άρθρο 30. Κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε ανάφλεξη στην Μεγαλόνησο!»