Νομοθετικό… χαλί ώστε να μπορούν οι αστυνομικοί να επεμβαίνουν -με εντολή του προέδρου ή του προεδρεύοντος του Σώματος- στην Ολομέλεια της Βουλής και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές σε περίπτωση που… ξεφύγει η κατάσταση, έστρωσε χθες η κυβέρνηση με σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που συζητήθηκε χθες στη Βουλή.

Και μπορεί η δυνατότητα αυτή ήδη να παρέχεται μέσω έκδοσης σχετικών προεδρικών διαταγμάτων, ωστόσο φαίνεται πως επιλογή της κυβέρνησης είναι να… λυθούν τα χέρια του προέδρου της Βουλής και μέσω νομοθετικής πρόβλεψης ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφισβήτηση της νομιμότητας, όπως γράφει σήμερα το «Έθνος».

Στόχος της συγκεκριμένης επιλογής είναι να μπορεί η έδρα να διαχειρίζεται περιστατικά που όλο και πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα με πρωταγωνιστές τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, εν όψει μάλιστα και της συζήτησης την επόμενη εβδομάδα στην επιτροπή Δεοντολογίας και εν συνεχεία στην Ολομέλεια της άρσης ασυλίας των 9 χρυσαυγιτών βουλευτών οι οποίοι δεν είχαν εμπλακεί μέχρι πρότινος με τη Δικαιοσύνη.

Όπως προβλέπει χαρακτηριστικά η διάταξη στο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας «η υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων έχει την ευθύνη της ασφάλειας του κτιρίου της Βουλής και των υπηρεσιών της, καθώς και τη διασφάλιση της τάξης κατά τις συνεδριάσεις της, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και τις εντολές του Προέδρου της».

Αντιδράσεις
Η αναφορά για τις «συνεδριάσεις» προκάλεσε έντονες συζητήσεις για τη σκοπιμότητα της ρύθμισης, με τους ιθύνοντες τόσο της Αστυνομίας όσο και της Βουλής να διαβεβαιώνουν πως τίποτα δεν αλλάζει σε σχέση με αυτά που ισχύουν για το συγκεκριμένο θέμα. Σε ερώτηση δε γιατί αφού δεν αλλάζει τίποτα, αναφέρεται η ρύθμιση στο παρόν νομοσχέδιο, η απάντηση είναι πως στο νομοσχέδιο περιγράφονται οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της Αστυνομίας και μέσα σε όλα και αυτό.

Πάντως άλλες πηγές αναφέρουν πως στη σημερινή συνεδρίαση ενδέχεται ο Ν. Δένδιας να τροποποιήσει ή και να αποσύρει τη ρύθμιση, αφού πηγές του υπουργείου ανέφεραν πως «εάν χρειαστεί, ο υπουργός θα δώσει σχετικές διευκρινίσεις σήμερα».

Τοποθετούμενοι στο θέμα ο υπεύθυνος Τύπου και ο γενικός γραμματέας της Βουλής υποστήριξαν ότι ίδια με τις διατάξεις πρόβλεψη υπήρχε παλαιότερα σε προεδρικά διατάγματα του 2001 και του 2005, ωστόσο δεν έδωσαν πειστικές απαντήσεις γιατί ο Κανονισμός της Βουλής δεν προσαρμόστηκε με τις προβλέψεις των προεδρικών διαταγμάτων, τα οποία ως γνωστόν δεν περνούν από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Περιστατικό που «κουμπώνει» απόλυτα με την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης είναι η σφοδρή διένεξη τον Μάιο του 2013 μεταξύ του προεδρεύοντος Γ. Δραγασάκη και σχεδόν του συνόλου της ΚΟ της Χρυσής Αυγής.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής ζήτησε να επέμβει ο φρούραρχος, ωστόσο αυτό δεν χρειάστηκε, αφού οι βουλευτές της ΧΑ αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας, ενώ εν συνεχεία λοιδορούσαν τον κ. Δραγασάκη για την πρόθεσή του να καλέσει τον φρούραρχο.