Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να διαφυλάξει την υγεία των εργαζομένων έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη με θέμα «τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και για την ίδια την έναρξη της τουριστικής περιόδου, λόγω ελλιπών μέτρων προστασίας».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η έναρξη της τουριστικής σεζόν και στην Κρήτη, που έχει ιδιαίτερα σημαντικό μερίδιο πανελλαδικών αφίξεων, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους των τουριστικών περιοχών, στους εργαζόμενους στον κλάδο, αλλά και στους ίδιους τους επισκέπτες, λόγω της έλλειψης μέτρων ουσιαστικής προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού.
Πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι στους τουρίστες είναι δειγματοληπτικοί και την ίδια στιγμή, «διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας σε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό, που καθιστά αδύνατη την παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών υγείας και τη διεξαγωγή μαζικών τεστ στους εργαζόμενους και τους τουρίστες στις βασικές πύλες εισόδου του τουρισμού στην Κρήτη».
«Εάν προτείνετε το καθολικό τεστ – μέχρι τώρα έχουν έρθει πάνω από 1,2-1,3 εκατομμύρια τουρίστες-, δηλαδή να γίνουν 1,3 εκατομμύρια τεστ στη χώρα μας, αυτό που προτείνετε είναι να κλείσει ο ελληνικός τουρισμός. Διότι δεν υπάρχουν και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα από καμία χώρα να κάνει αυτό το πράγμα», απάντησε ο υπουργός Τουρισμού, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Και πρόσθεσε: «Συνεπώς, αυτό που λέτε σε κάθε εργαζόμενο των τουριστικών επιχειρήσεων είναι ότι προτείνετε να μείνει άνεργος. Αυτό, όμως, να πείτε στους εργαζόμενους και να μην λέτε γύρω-γύρω άλλα πράγματα. Να έχετε το θάρρος της γνώμης σας και να πείτε: Θέλω να κάθεσαι σπίτι σου. Θέλω να μην δουλεύεις».
Ο υπουργός μετέφερε την εμπειρία του από τις συναντήσεις που είχε στην Κρήτη με εκπροσώπους των εργαζομένων.
«Η κραυγή αγωνίας που άκουσα είναι η κραυγή αγωνίας ανθρώπων που θέλουν να δουλέψουν, όχι κραυγή αγωνίας ανθρώπων οι οποίοι φοβούνται από εισαγόμενα κρούσματα», είπε ο Χάρης Θεοχάρης και αναφέρθηκε στο σχέδιο προστασία φιλοξενούμενων και πολιτών.
«Δεν ανοίγουμε για όλες τις χώρες», είπε και χαρακτήρισε πρωτοποριακό το σύστημα με τις φόρμες που είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν όσοι έρχονται στην Ελλάδα ενώ αναφέρθηκε και στους στοχευμένους ελέγχους που γίνονται.
«Έχουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα που σε γενικές γραμμές τηρούνται. Αντίθετα από την παραπληροφόρηση, εγώ έχω να σας πω ότι όλες οι κινητές μονάδες οι οποίες έκαναν στοχευμένους ελέγχους σε εργαζόμενους, δεν βρήκαν ούτε ένα θετικό δείγμα από εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις σε εργαζόμενους του επισιτισμού και του τουρισμού. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη και λειτουργούν και τηρούνται σε γενικές γραμμές τα υγειονομικά πρωτόκολλα», δήλωσε ο υπουργός.
«Εάν δεν δούμε κατάματα αυτή την πραγματικότητα, τότε θα το πληρώσουμε πάρα πολύ ακριβά και από αυτήν την άποψη η κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη για τον κίνδυνο της υγείας και της ασφάλειας και των εργαζομένων και των τουριστών και συνολικά των κατοίκων», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.
Και πρόσθεσε: «Το ερώτημα δεν είναι αν θέλουμε ή όχι τον τουρισμό, ούτε το ψευτοδίλημμα να μείνουν άνεργοι ή να πιάσουν δουλειά οι εργαζόμενοι, το ερώτημα είναι γιατί δεν παίρνονται όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, που θα περιφρουρήσουν την υγεία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής».
Ο κ. Συντυχάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν λέει την αλήθεια για τα κρούσματα. «Κρύβετε την πραγματική εικόνα, δεν λέτε την αλήθεια. Δεν παραπληροφορούμε εμείς.
Είναι μακριά από εμάς και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι όταν μιλάει το ΚΚΕ, μιλάει με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία. Γιατί την κρύβετε την αλήθεια; Διότι πιθανά δεν θέλετε να εκτεθεί η χώρα διεθνώς από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία», είπε ο κ. Συντυχάκης.
Και κατήγγειλε ότι «όλα εδώ θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων, ξενοδοχειακών, αεροπορικών, ναυτιλιακών, των πρακτόρων, των tour operators”.
«Για αυτήν την Κυβέρνηση δεν υπάρχει ψευτοδίλημμα. Θα δουλεύουμε από το πρωί ως το βράδυ, ώστε να μπορέσουμε με ασφάλεια να ανοίξουμε τον τουρισμό μας, ώστε και ο τελευταίος εργαζόμενος να βρει δουλειά φέτος», ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού και πρόσθεσε: «υπάρχει συνολικό σχέδιο και σχέδιο για την Κρήτη. Η αγωνία της Κρήτης ξέρετε ποια είναι;
Πηγαίνετε λίγο στο νησί να ρωτήσετε. Η αγωνία της Κρήτης είναι: Υπάρχει περίπτωση να μας κόψουν, ενώ εμείς πηγαίνουμε καλά υγειονομικά από κάποια άλλη περιοχή της χώρας μας; Σας λέω λοιπόν ότι η χώρα μας ακολουθεί πλήρως όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα των γιατρών».
«Εμείς δεν έχουμε πει ποτέ ότι θέλουμε τουρισμό που να συγκρίνεται με τα νούμερα του παρελθόντος, γιατί δεν έχουν τα νούμερα σημασία», είπε ο Χάρης Θεοχάρης και πρόσθεσε: «Σημασία έχει η ασφάλεια, η υγεία, η ποιότητα. Το άνοιγμα της κρουαζιέρας γίνεται μετά από εισήγηση των πρωτοκόλλων της Υγειονομικής Επιτροπής. Έλληνες γιατροί έφτιαξαν τα πρωτόκολλα της κρουαζιέρας για όλη την Ευρώπη και αυτά μπορεί να είναι και το πρότυπο και για τον υπόλοιπο κόσμο.
Αυτά τα πρωτόκολλα ακολουθούμε και μας επιτρέπουν να είμαστε πρωτοπόροι στον κόσμο, όχι γιατί θα έχουμε πολλά πλοία, ούτε μεγάλα. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Η χώρα μας, όμως, πρωτοπορεί.
Έχει καλές σχέσεις με τις εταιρείες αυτές, ώστε να μπορέσουμε και τα επόμενα χρόνια με ασφάλεια να έχουμε επιτυχημένο τουρισμό. Η χώρα μας θα κάνει τα πάντα για να διαφυλάξει την υγεία των εργαζομένων και από τα αποτελέσματα αποδεικνύεται ότι έχουμε δίκιο».