«Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) δημιουργήθηκαν το 1990 περίπου και πρωταθλητής στη δημιουργία τους ήταν η ΕΕ, η οποία υποχρεώνει και τις χώρες να δίνουν ένα ποσοστό από τον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση τους. Χρησιμοποιήθηκαν ως Δούρειος Ίππος και το Μη Κυβερνητική είναι πρόσχημα. Είναι κυβερνητικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο και στην ΕΕ. Εξαιρώ βέβαια και ορισμένους ανθρώπους οι οποίοι το κάνουν από καλή πρόθεση» ανέφερε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής.
Ο κ. Παφίλης επικαλούμενος και την προσωπική του εμπειρία ως Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, είπε ότι ήταν η πρώτη οργάνωση που αναγνωρίστηκε ως ΜΚΟ «και σχίσαμε το χαρτί και δεν το χρησιμοποιήσαμε ποτέ». Υπογράμμισε ότι όταν δημιουργήθηκαν οι ΜΚΟ το μόνο κόμμα που τις πολέμησε και στάθηκε εναντίον ήταν το ΚΚΕ, το οποίο επισήμανε ότι με τις ΜΚΟ «προσπαθούν να διαλύσουν τις παραδοσιακές δομές του κινήματος, συνδικάτα κ.λπ., και να τις αντικαταστήσουν με κάποιες ομάδες της “κοινωνίας των πολιτών”, που όλα τα κόμματα προωθούσαν εκείνη την περίοδο».
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής του ΚΚΕ έκανε λόγο για ανεξέλεγκτες ομάδες και έφερε ως παράδειγμα ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας «πιάστηκαν 17 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έκαναν κατασκοπεία υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Από πολλές χώρες, αλλά χρηματοδοτούμενες από κονδύλια, και ευρωπαϊκά και κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών».
«Οι ΜΚΟ, υπάρχουν και εξαιρέσεις ανθρώπων που έχουν γνήσιες προθέσεις, όμως στο σύνολό τους είναι στρατευμένες να περάσουν την πολιτική της ΕΕ» πρόσθεσε.
«Στην Ουκρανία γίνεται ωμή και ανοιχτή επέμβαση της ΕΕ και των Αμερικανών. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διορίζει κυβέρνηση, δεν βλέπουμε τι θέλουν να κάνουν στην Ουκρανία; Θα την κόψουν στα δύο στο τέλος. Θα πάρει τη μισή η ΕΕ και την άλλη μισή ο Πούτιν. Εμείς λέμε κανένας από τους δύο» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Σχετικά με άλλη ερώτηση, ο κ. Παφίλης υποστήριξε ότι δεν είμαστε σε περασμένες δεκαετίες, αλλά στο 2014 στην ΕΕ, στην οποία «όλοι έταξαν παραδείσους και σήμερα το 25% είναι κάτω από το κατώτατο όριο της φτώχιας και το 10%-12% πεινάει».
«Αυτή είναι η προσφορά ενός συστήματος που αν δεν ανατραπεί δεν γίνεται τίποτα» τόνισε ο κ. Παφίλης, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί για μια σειρά καθημερινά λαϊκά προβλήματα, όμως, όπως επισήμανε, χρειάζεται και ο λαός «βγάζοντας συμπεράσματα και στηρίζοντας το ΚΚΕ πέρα απ’ όλες τις επιφυλάξεις, να δημιουργήσει ένα ισχυρό, δυνατό κίνημα για να αποσπάσει. Γιατί αν περιμένει ταξίματα από κυβερνήσεις οι οποίες θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, θα μείνει πάλι πίσω και δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα».