«Η ένταξη του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν” στο ΕΣΥ, είναι αδύνατη για οικονομικούς λόγους», ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «εάν δεν ανατραπεί δικαστικά η προχθεσινή απόφαση του Ειρηνοδικείου, που απαγορεύει στην κυβέρνηση να επέμβει στον Ερυθρό Σταυρό και το Ίδρυμα “Ερρίκος Ντυνάν”, είναι βέβαιη η πτώχευση του Ιδρύματος και η αποβολή του ελληνικού από τον διεθνή Ερυθρό Σταυρό».
Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής για τις εξελίξεις σχετικά με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το Ίδρυμα “Ερρίκος Ντυνάν”, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, αλλά και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος (ΝΔ), είχαν προτείνει την ένταξη του νοσοκομείου στο ΕΣΥ, ως λύση στο αδιέξοδο που έχει σημειωθεί. «Να αναλάβει το Δημόσιο το “Ντυνάν”, κλείνοντας το τερατούργημα του Δημοτικού Νοσοκομείου, ή το Σπηλιοπούλειο, ή να αναλάβει τα χρέη του και να πουλήσει το νοσοκομείο ως κέλυφος. Στη δεύτερη περίπτωση το Δημόσιο θα βγει χαμένο, αλλά κάθε μέρα, ούτως ή άλλως χάνει παραπάνω», είχε προτείνει ο Γερ. Γιακουμάτος.
«Είναι παντελώς αδύνατον για την κυβέρνηση να πάρει το “Ντυνάν” στο ΕΣΥ» απάντησε ο υπουργός Υγείας. «Είμαστε σε φάση που οι προϋπολογισμοί μας για τα νοσοκομεία διαρκώς μειώνονται. Πρόσθετο πρόβλημα είναι ότι το νοσοκομείο αυτό έχει χρέη. Φαντάζεστε σε έναν ετήσιο προϋπολογισμό 1,6 δισ. να πάει το κράτος να πληρώσει 200 εκατομμύρια;», σημείωσε.
«Να διαγραφούν τα χρέη», παρενέβη ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.
«Στα καθεστώτα που υποστηρίζετε εσείς, αυτό γίνεται. Στον δυτικό κόσμο, τα χρέη δεν διαγράφονται με κυβερνητική απόφαση», ανταπάντησε ο Αδ. Γεωργιάδης και προσέθεσε: «Και το λέω στον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ξέρω τι ονειρώξεις έχετε περί εξουσίας. Αν διαγράψετε τα χρέη, ο αντίδικος θα πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θα τα πάρει από κει. Ο μόνος τρόπος για να διαγραφούν τα χρέη, είναι μέσω πτώχευσης».
«Χρειάζεται άμεση δικαστική παρέμβαση σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο», σημείωσε ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος (ΝΔ).
«Κανείς δεν διέταξε διαχειριστικό έλεγχο», παρατήρησε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (ΣΥΡΙΖΑ) και αναρωτήθηκε: «Γιατί η έκθεση Λιαρόπουλου δεν έρχεται στη Βουλή; Ποιοί προστατεύονται; Ποιοί ήταν οι 140 “εργαζόμενοι” που δεν εργάστηκαν ποτέ στο “Ερρίκος Ντυνάν”; Είναι πολιτικά πρόσωπα και συγγενικά πρόσωπα πολιτικών;».
«Δεν είμαι πολύ δεκτικός στο να με εγκαλούν για το παρελθόν, άνθρωποι που διετέλεσαν και μέλη των κυβερνήσεων που κατ’ εξοχήν κυβέρνησαν μέχρι σήμερα», απάντησε ο υπουργός Υγείας και ανέφερε: «Το υπουργείο Υγείας έχει διατάξει διαχειριστικούς ελέγχους και επί Λυκουρέντζου και επί των ημερών μου. Και στον ΕΕΣ και στο “Ντυνάν”. Γι’ αυτό και υπάρχουν εκκρεμείς διαδικασίες».
«Να μην ξεχνάμε να λέμε και κάποια ονόματα, όπως της κ. Παναγιωταρέα που έχουμε καταγγείλει δημοσίως. Η μητέρα του κ. Βαρβιτσιώτη, αν δεν κάνω λάθος, ήταν επίσης στη Διοίκηση», ανέφερε ο Δημήτρης Κουκούτσης (Χρυσή Αυγή).
«Εγώ συμφωνώ να πάρει το “Ερρίκος Ντυνάν” μια άλλη εταιρεία, με μόνη προϋπόθεση να παραμείνουν οι εργαζόμενοι, και όχι να κλείσει και να μείνουν όλοι άνεργοι», σημείωσε στην παρέμβασή του ο Παναγιώτης Μελάς (ΑΝΕΛ).
«Έγινε διαγωνιστική διαδικασία, βρέθηκε επενδυτής που ήθελε να το πάρει σε εξαιρετικά χαμηλό τίμημα -προκαταβολή 20 εκατομμύρια, και καταβολή 140 εκατ. ευρώ σε 50 χρόνια-, αλλά χωρίς να αναλαμβάνει τα χρέη», απάντησε ο υπουργός Υγείας. «Όρος του επενδυτή, ήταν να γίνει ειδικός νόμος πλήρους προστασίας του έναντι των προηγούμενων πιστωτών- και όταν είδα το προσχέδιο, κατάλαβα πως αν το έφερνα στη Βουλή, ίσως και να προλάβαινα να φτάσω στο αεροδρόμιο πριν κλειστώ φυλακή. Έτσι ναυάγησε αυτή η προσπάθεια…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Αν χρειάζεται, ας υπάρξει μεταβολή των νόμων που επικαλείται η δικαστική απόφαση. Αλλιώς με ενστάσεις του ενός και του άλλου, για να τελεσιδικήσει αυτή η υπόθεση μπορεί να περάσουν και δέκα χρόνια», παρατήρησε ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το νοσοκομείο ανήκει σε ένα Ίδρυμα -και τα Ιδρύματα έχουν και συνταγματικές προστασίες. Ούτε καν εμείς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον νόμο», απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Αν πραγματικά υπάρχει ενδιαφέρον γι’ αυτή την ιστορία, η κυβέρνηση θα πρέπει να την δει διαφορετικά», επέμεινε ο Δ. Κρεμαστινός.
«Η κυβέρνηση είχε πλήρες σχέδιο, το οποίο ανετράπη προ 48 ωρών», απάντησε ο υπουργός Υγείας.
«Περάστε μια διάταξη που να λέει πως τα Ιδρύματα που έχουν σχέση με την υγεία, διαφοροποιούνται σε σχέση με τη δυνατότητα του κράτους να τοποθετεί διοικήσεις» επέμεινε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Η σημερινή συνεδρίαση ασχολήθηκε και με την τύχη του νοσοκομείου «Παναγία» στη Θεσσαλονίκη. Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, ο Όμιλος δεν παραχωρεί το νοσοκομείο σε τιμή κάτω των 235.000 ευρώ τον μήνα -συμπεριλαμβανόμενης της αμοιβής του προσωπικού-, ενώ το υπουργείο θα πρέπει, μαζί με τα αναδρομικά που έχουν συσσωρευτεί κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης της σύμβασης, να καταβάλει 5 εκατ. ευρώ. Ο διοικητής της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, Θ. Βεντούρης, θεωρεί τη συμφωνία επιζήμια για τα συμφέροντα του Δημοσίου, υποστηρίζοντας πως οι ανάγκες νοσοκομειακής περίθαλψης, υπερκαλύπτονται από το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» και το -κοντινό- «Ιπποκράτειο».
Η Επιτροπή επιφυλάχθηκε να συζητήσει εκ νέου την υπόθεση, σε προσεχή της συνεδρίαση.