Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ο πολιτικός στόχος του νομοσχεδίου για τις πορείες επετεύχθη χθες, πέραν του πρακτικού αποτελέσματος που είναι ο περιορισμός των διαδηλώσεων, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί 50 άτομα να κλείνουν το κέντρο της Αθήνας και ότι δεν μπορεί να απειλείται η δημόσια τάξη και με όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από αυτό.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε σε ένα ακροατήριο, το οποίο δεν επιθυμεί το ριζοσπαστισμό, που επέλεξε να εκφράσει στηρίζοντας το δικαίωμα στις διαδηλώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ακροατήριο αυτό, που κατά την ανάλυση του Μαξίμου δεν τοποθετείται μόνο δεξιά, αλλά και στο κέντρο και στο λεγόμενο μεσαίο χώρο, αποτελεί ταυτόχρονα και κοινό του Κινήματος Αλλαγής. Το οποίο ΚΙΝΑΛ οι γαλάζιοι θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός στρίμωξε πολιτικά, με την καθοριστική βέβαια συνδρομή και του προερχόμενου από το πάλαι πότε εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Πολιτικά λοιπόν στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι ο κ.Μητσοτάκης πέτυχε χθες να εμφανίσει το ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα και αντιδημοκρατικό (ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση ως κυβέρνηση είχε αξιοποιήσει την ανενεργή χουντική νομοθεσία για να απαγορεύσει τρις διαδηλώσεις) και ακραίο (οι αιχμές για επαναστατική γυμναστική έδωσαν και πήραν). Και έτσι να αμφισβητήσει και την αριστερή του συνέπεια και το κεντροαριστερό του άνοιγμα.
Όμως κυρίως με την ψήφιση του νομοσχεδίου, η ΝΔ ασκεί πίεση στο ΚΙΝΑΛ. Στο χώρο αυτό είχε απευθυνθεί ο κ.Μητσοτάκης και προεκλογικά και η προσέλκυση ψηφοφόρων ενός συντηρητικού κέντρου με απέχθεια στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα πριν από ένα περίπου χρόνο. Κατά μία άλλη προσέγγιση στόχος του κ.Μητσοτάκη δεν είναι και δεν πρέπει να είναι η εκλογική «αφαίμαξη» του ΚΙΝΑΛ, καθώς ήδη η ΝΔ έχει πάρει σημαντικό ποσοστό από αυτό το χώρο. Αλλά να ανακόψει κάθε προσέγγιση ΚΙΝΑΛ- ΣΥΡΙΖΑ και να ρίξει γέφυρες για μία ενδεχόμενη συνεργασία στο μέλλον, εάν και εφόσον χρειαστεί, είτε κυβερνητικά είτε νομοθετικά.
Όταν γίνει άλλωστε ο ανασχηματισμός, πολλοί εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τα ανοίγματα στο χώρο αυτό και σε επίπεδο προσώπων.
Μετά τη χθεσινή διαφοροποίηση του Γ. Παπανδρέου με τον Χ. Καστανίδη από την γραμμή του ΚΙΝΑΛ από το νομοσχέδιο και την συνδρίαση του Κινήματος την Παρασκευή ενόψει της οποίας η κ. Γεννηματά δέχεται εισηγήσεις για διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού στη ΝΔ έχουν κάθε λόγο να «τρίβουν τα χέρια τους».
Ο κ.Μητσοτάκης απέρριψε πάντως την κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερε τώρα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γιατί φοβάται διαδηλώσεις από το φθινόπωρο λόγω αντιδράσεων στην επικείμενη ύφεση και ενδεχόμενα οικονομικά μέτρα. Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι ήταν βασική δέσμευση της ΝΔ να σταματήσουν να κλείνουν κάθε τρεις και λίγο οι δρόμοι όπως έλεγαν από ελάχιστους συνδικαλιστές, την εχθρότητα της κοινής γνώμης προς τους οποίους συδαυλίζουν. Κοινό της ΝΔ αποτελούν άλλωστε οι έμποροι, με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας να έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του νομοσχεδίου.
Η καθυστέρηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου οφείλεται, όπως είπε χθες και ο πρωθυπουργός, στο γεγονός ότι το Μάρτιο οπότε και επρόκειτο να έρθει βάσει του κανονικού χρονοδιαγράμματος, η Βουλή λειτουργούσε με περιορισμούς λόγω κορονοϊού και το ΚΚΕ είχε ζητήσει να μη συζητηθεί ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο με τα έδρανα του Κοινοβουλίου άδεια.
Όσο για τις αντιδράσεις και τις απειλές πως το νομοσχέδιο θα ακυρωθεί στο δρόμο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο δε φαίνεται να ανησυχούν καθώς θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την κυβερνητική του θητεία δεν είναι σε θέση να πείσει τους πολίτες να διαδηλώσουν, ενώ το ΚΚΕ είναι… το ΚΚΕ.
Όσον αφορά στην χρήση δακρυγόνων κατά τη χθεσινή διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου δεν έχει γίνει ακόμα κανένα σχόλιο.