Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τις πορείες και συναθροίσεις, προκειμένου να το ψηφίσει και το Κίνημα Αλλαγής, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ απέκρουσε τις καταγγελίες για επαναφορά χουντικών διατάξεων.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Όπως έγραψε το Newsbeast η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει το νομοσχέδιο έστω με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, θα προτιμούσε όμως να ψηφιστεί και από το ΚΙΝΑΛ εκτιμώντας ότι έτσι θα απομονώσει το ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς λοιπόν ο κ.Πέτσας εάν θα υπάρξουν βελτιωτικές ρυθμίσεις προκειμένου να στηρίξει και το ΚΙΝΑΛ, απάντησε: «Κατηγορηματικά ναι. Είμαστε σε επικοινωνία με όλα τα κόμματα και υπάρχει διάθεση εκ μέρους της κυβέρνησης για βελτιώσεις προκειμένου να διασφαλίζεται το Σύνταγμα, που περιλαμβάνει δικαιώματα και υποχρεώσεις για τους πολίτες».
Ο κ.Πέτσας υποστήριξε ότι θα διασφαλίζεται η προστασία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και η διαμαρτυρία με οργανωμένο τρόπο, προκειμένου όπως είπε να μην καταπατώνται τα δικαιώματα των πολλών και απηύθυνε ουσιαστικά πρόσκληση στο ΚΙΝΑΛ να καταθέσει προτάσεις λέγοντας: «Κάθε πρόταση και κάθε σκέψη είναι καλοδεχούμενη».
Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες για επαναφορά χουντικών διατάξεων με το νομοσχέδιο, ο κ.Πέτσας επικαλέστηκε το άρθρο 4 παράγραφος 2 του Συνταγματος, το οποιο όπως τόνισε αναφέρει πως οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο προσπαθεί να συγκεράσει αυτή την πρόνοια του Συντάγματος.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση εξάλλου ο κ.Στέλιος Πέτσας ανέφερε:
«Στόχος του νομοσχεδίου είναι να βάλει τέλος στο χάος που δημιουργείται αναστατώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.
Και δυστυχώς για πολλά χρόνια ζήσαμε κάτοικοι, επισκέπτες και επαγγελματίες αυτό το χάος που προκαλείται από κινητοποιήσεις μικρών ομάδων, τις συγκεντρώσεις και τις αντισυγκεντρώσεις ακραίων ομάδων, που ταλαιπωρούν τους πολίτες και παραλύουν την οικονομική δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης. Μόνο τον Μάιο που επαναλειτούργησε η αγορά είχαμε 80 πορείες και συγκεντρώσεις και τον Ιούνιο προστέθηκαν άλλες 60 περίπου.
Σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση και τη διαμαρτυρία είναι αδιαμφισβήτητο και προστατεύεται.
Πρέπει, όμως, να προστατεύονται και τα δικαιώματα των πολλών.
Το νομοσχέδιο δεν θίγει το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία, αλλά την αυθαιρεσία των λίγων σε βάρος των πολλών.
Είναι εναρμονισμένο με τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος, καθώς και του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ενσωματώνει βασικές προτάσεις της πρότασης νόμου που είχε παρουσιάσει το 2012 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ύστερα από εργασία Επιτροπής στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων οι καθηγητές κ.κ. Αλιβιζάτος και Μανιτάκης.
Καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και των συναθροίσεων».