Την αισιοδοξία τους πως το Εθνικό Κτηματολόγιο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 – παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα – εξέφρασαν ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης και ο πρόεδρος της εταιρείας «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.», Δημήτρης Καλουδιώτης.
Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής, πως μέχρι σήμερα λειτουργεί Κτηματολόγιο μονάχα για το 20,1% των δικαιωμάτων της χώρας, ενώ για ένα ποσοστό ύψους 20,3% των δικαιωμάτων, εξελίσσεται η διαδικασία ανάθεσης και η κτηματογράφηση. Το υπόλοιπο 60%, που αφορά 22,5 εκατομμύρια δικαιώματα, βρίσκεται σε διαδικασία προκήρυξης μελετών – και «απαιτούμε όλοι μας από την εταιρεία του Κτηματολογίου, πρακτικά να δεκαπλασιάσει την αποδοτικότητα και παραγωγικότητα, που είχε τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι υποχρεωτικό να το κάνει, διότι είναι δέσμευση της χώρας το 2020 να έχει ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός, ανέδειξε ο κ. Μανιάτης, το ότι «όλες οι θεσμικές γραμμές που καταγράφονται από το ελληνικό Δημόσιο, θα εντάσσονται στην μεγάλη πληροφοριακή βάση του Εθνικού Κτηματολογίου, έτσι ώστε να ξέρει ο καθένας, ποιοι περιορισμοί ή ελευθερίες επενδύσεων μπορεί να υπάρχουν για ένα ακίνητο ή μία έκταση».
Από την άλλη, ο κ. Μανιάτης παραδέχθηκε πως η κύρωση των δασικών χαρτών καθυστερεί σημαντικά, «αλλά πάντως έχουν καταρτιστεί δασικοί χάρτες για το 21,4% της έκτασης της χώρας. Για τις υπόλοιπες εκτάσεις, ολοκληρώνονται οι προκηρύξεις και «θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί» ανέφερε ο υπουργός.
Από πλευράς του, ο κ. Καλουδιώτης, εκτίμησε πως «μέχρι το τέλος του 2014, το 90-100% της χώρας θα είναι υπό κτηματογράφηση» και ανέφερε πως για τις δασικές εκτάσεις, ακολουθούνται οι ίδιες διαδικασίες με τις υπόλοιπες.
Μεγάλο υπήρξε το ενδιαφέρον εκ μέρους των μελών της Επιτροπής.
«Πρέπει λοιπόν να δοθούν επιτέλους πειστικές απαντήσεις, για ποιούς λόγους μετά από 19 χρόνια, έχει συνταχθεί Κτηματολόγιο μονάχα για το 20% των εκτάσεων» παρατήρησε ο Κώστας Μουσουρούλης (ΝΔ), ενώ ο Σταύρος Καλογιάννης εξέφρασε τις ανησυχίες του για την οικονομική εξασφάλιση του έργου, δεδομένου ότι «η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε, δεν έχει διαχειριστική και οικονομική αυτοτέλεια». Πολιτική λύση στο πρόβλημα των «ανταλλάξιμων» στη Θεσσαλονίκη, ζήτησε ο Γιώργος Ορφανός, σημειώνοντας πως «ο κάθε μικροϊδιοκτήτης των 100-200 τετραγωνικών, φτάνει να έχει συμβόλαια από το 1915 και το 1928 – και τώρα που ήταν οι αναρτήσεις, ξαφνικά το κράτος 100 χρόνια μετά, λέει πως είναι δικά του. Οι περισσότεροι ψιθυρίζουν, πως αφού το κράτος δεν μπορεί να πάρει τις οικοδομές, θέλει λεφτά» ανέφερε ο κ. Ορφανός.
Σκληροί απέναντι στην πορεία του Κτηματολογίου εμφανίστηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ευάγγελος Αποστόλου, χαρακτήρισε το Κτηματολόγιο «το ναυάγιο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας» σημειώνοντας πως «ιδιαίτερα για την κύρωση των δασικών χαρτών, δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι βασικές διαδικασίες».
«Κυρώστε τους χάρτες που θα αναδείξουν ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα και, εφόσον αυτά που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα αναδειχθούν, μέσα από διαδικασίες πολεοδόμησης θα μπορέσουμε να τα λύσουμε» πρότεινε ο βουλευτής.
«Παράκαμψη των Δασικών Υπηρεσιών, ακόμη και ως προς την ελάχιστη αρμοδιότητα της θεώρησης των δασικών χαρτών» κατήγγειλε εξάλλου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, η οποία αμφισβήτησε τις καλές πολιτικές προθέσεις των κομμάτων της κυβέρνησης. «Ποιος δεν μπορεί σήμερα με τον δορυφόρο να δει, ποιες είναι οι καταπατήσεις των δασών; Ο φοιτητής του Πολυτεχνείου μπαίνει στο GOOGLE και το βλέπει αμέσως! Τι περιμένουμε για να δούμε όλα αυτά τα πράγματα;» αναρωτήθηκε η Θεανώ Φωτίου. «Είναι παραλογισμός μέσα από την επιβληθείσα κινητικότητα, η Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε. να έχει αποστερηθεί αξιόλογου και άριστα καταρτισμένου προσωπικού και να μας λέτε τώρα πως ζητάτε από την Task Force βοήθεια για την οργάνωση και τη στελέχωσή της…» σχολίασε ο Απόστολος Αλεξόπουλος.
«Υπάρχουν ερωτήματα που απαιτούν διερεύνηση και πλήρη αποσαφήνιση: Ποια είναι η δημόσια και ποια είναι η ιδιωτική έκταση; Ποιο είναι το δάσος και ποια είναι η δασική έκταση; Το ΥΠΕΚΑ καταθέτει διαβούλευση για το νομοσχέδιο, όμως ολοκληρωμένοι χάρτες δεν υπάρχουν» διαπίστωσε ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ).
«Οι δασικοί χάρτες βεβαίως δεν προχωρούν. Κάθε φορά που βρισκόμαστε εδώ, λέμε πάλι τα ίδια – για το δάσος και τις αεροφωτογραφίες» σχολίασε ο προεδρεύων, Γιώργος Βλάχος (ΝΔ).
Καχύποπτη σε σχέση με την επίβλεψη του έργου του Κτηματολογίου από την Task Force, εμφανίστηκε η Ελένη Ζαρούλια (Χρυσή Αυγή): «Δεν πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στηρίζεται σε ευρωπαϊκά πακέτα, αλλά είναι ένα πρόγραμμα του οποίου η πορεία επιβλέπεται από ξένους ειδικούς εμπειρογνώμονες, παρότι έχουν ήδη προσληφθεί και δουλεύουν πυρετωδώς για την ολοκλήρωσή του, καταρτισμένοι Έλληνες επιστήμονες διαφόρων κλάδων» σχολίασε.
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη, πρότεινε μαζί με την καταγραφή των δημόσιων κτιρίων, να γίνει και καταγραφή της σεισμικής τους επάρκειας. «Κάντε ορισμένα πράγματα μαζί. Βρέστε κάποιες επείγουσες διαδικασίες και πάρτε και συμπληρωματικό προσωπικό, για να μπορούμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά. Από κει θα κερδίσουμε χρήματα και όχι απ’ τις απολύσεις ή την κινητικότητα» συμπλήρωσε.
«Αν δεν κάνετε τις αναγκαίες προσλήψεις με ειδικούς επιστήμονες, μηχανικούς κλπ., θεωρώ ότι δεν μπορεί να προχωρήσει αυτό το μεγάλο έργο» παρατήρησε ο Πάρις Μουτσινάς (ανεξάρτητος).
«Η πολιτική βούληση για την ολοκλήρωση του έργου είναι δεδομένη» απάντησε ο Γιάννης Μανιάτης. «Είμαι αισιόδοξος ότι η στήριξη του εθνικού Κοινοβουλίου μαζί με την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, θα βοηθήσουν ώστε να τηρηθούν αυτά τα χρονοδιαγράμματα».
Αντίστοιχα αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Δημ. Καλουδιώτης: «Ο νόμος για την ενοποίηση της ΕΚΧΑ με την ΟΚΧΕ, μας δίνει μεγαλύτερη δυνατότητα ανάθεσης μελετών. Για τους δασικούς χάρτες, μας διευκολύνει επίσης το γεγονός ότι πλέον, ένα ουσιαστικά κέντρο έχει την ανάθεση, από τη μελέτη μέχρι την κύρωσή τους». Όσο για τη συνεργασία της ΕΚΧΑ με την Task Force, «δεν παίρνουμε εντολές από τους Ολλανδούς, αλλά θέτουμε τα προβλήματα και ακούμε τις απαντήσεις τους. Προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε τις καλύτερες πρακτικές που υπάρχουν στην Ευρώπη, αλλά έχουμε την αίσθηση ότι έχουμε ένα σχέδιο ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου».