«Δεν προσπαθούμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση σε ό,τι αφορά το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και τα Κέντρα Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά να αλλάξουμε τα πράγματα, προκειμένου να έχουμε μόνιμες λύσεις που θα βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες» ανέφερε στην Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει και ένα μαγικό ραβδάκι …» .
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολου Πανά, σχετικά με την «ανεπάρκεια διασωστών του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας Χαλκιδικής», ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε πως «έχουν περάσει τα 37 χρόνια από την ίδρυσή του ΕΣΥ και βεβαίως οι ελλείψεις λόγω συνταξιοδοτήσεων προσωπικού και σε συνδυασμό με τις ελλείψεις και τις αυξημένες ανάγκες υγειονομικής κάλυψης των πολιτών, δημιουργούν μια πιεστική κατάσταση». Χρειαζόμαστε είπε, «μόνιμες λύσεις σε ό,τι αφορά, τόσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όσο και το ΕΚΑΒ, για να καλύψουμε τις αυξανόμενες αυτές ανάγκες». Γι’ αυτό έχουμε προχωρήσει σε «ένα σχέδιο επανασχεδιασμού των υπηρεσιών που παρέχονται από το ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας της επικράτειας, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες διακομιδής των ασθενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και με μετακινήσεις προσωπικού, όπου αυτές είναι απαραίτητες».
Αναφορικά με τα προβλήματα υγειονομικής κάλυψης της Χαλκιδικής, που είναι ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός, ο υφυπουργός ανέφερε πως «έχουμε προχωρήσει στην υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών. Ειδικότερα, για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Κασσάνδρας Χαλκιδικής και κατόπιν αιτήσεως του ΕΚΑΒ, εγκρίθηκε η πρόσληψη εννέα ατόμων. Τις επόμενες ημέρες που ανοίγει πάλι η πλατφόρμα για επικουρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ, θα έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε τις ανάγκες και σε πληρώματα ασθενοφόρων. Στην Χαλκιδική, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ επιχειρούν όλο το εικοσιτετράωρο. Το ΕΚΑΒ Χαλκιδικής, μαζί με τα Κέντρα Υγείας του νομού, έχει δέκα με έντεκα ασθενοφόρα οχήματα, τριανταπέντε άτομα ως πληρώματα ασθενοφόρων, ενώ παράλληλα, την καλοκαιρινή περίοδο ενισχύεται το έργο τους και από εθελοντικές μετακινήσεις προσωπικού του ΕΚΑΒ από άλλους τομείς του ΕΚΑΒ».
Για τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στο ΕΚΑΒ, ο κ. Κοντζαμάνης ανέφερε ότι «50 θέσεις θα αφορούν το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και 25 θέσεις για το ΕΚΑΒ Χαλκιδικής» ενώ παράλληλα το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του ευρύτερου πανελλαδικού σχεδιασμού της επιχειρησιακής δράσης του ΕΚΑΒ, «προωθεί την ενίσχυση του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική μέσω πρόσληψης και μόνιμου προσωπικού». Χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός τόνισε πως «το ΕΚΑΒ είναι ένας σημαντικός πυλώνας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξής του, τόσο ως αυτόνομου οργανισμού, όσο και σε σχέση με τη διασύνδεση του ΕΚΑΒ και τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Ήδη έχει δρομολογηθεί και προχωράει η προκήρυξη θέσεων μέσω ΑΣΕΠ για μόνιμες θέσεις στο ΕΚΑΒ, και υπάρχει προγραμματισμός για τα επόμενα έτη, έτσι ώστε να έχουμε τα απαραίτητα πληρώματα που χρειάζεται το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας».