Επιτάχυνση του νομοθετικού έργου θέλει να καταδείξει η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι από από τις 17 Ιουλίου 2019 έως και αύριο 30 Ιουνίου 2020, θα έχουν συζητηθεί και ψηφιστεί 81 νομοσχέδια (60 νομοσχέδια και 21 διεθνείς συμβάσεις).
Το επόμενο όμως μεγάλο νομοσχέδιο που θα αποτελέσει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις συναθροίσεις, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο που έχει ήδη συγκεντρώσει τα πυρά της αντιπολίτευσης για παραβίαση συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.
«Το σχέδιο νόμου καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών που προβλέπει το Σύνταγμα και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και ειδικότερα τη διενέργεια δημοσίων συναθροίσεων.
Κατοχυρώνεται έτσι το δικαίωμα όσων επιθυμούν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, χωρίς όμως να καταπατώνται τα δικαιώματα των πολλών» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.
Επίσης, βρίσκονται στη Βουλή:
- Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο: «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».
- Το σχέδιο νόμου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο: «Ενιαίο κείμενο Δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον προσυμβατικό έλεγχο, τροποποιήσεις στον Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο και διατάξεις για την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης».
- Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΝΙΑΡΧΟΣ» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας.
- Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προμήθεια Εξοπλισμού και Υπηρεσιών Άμυνας».
- Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο: «Κύρωση της Συνολικής και Ενισχυμένης Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των Κρατών Μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Αρμενίας, αφετέρου», και ακόμη ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο: «Κύρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της αφενός και της Κεντρικής Αμερικής αφετέρου».
Αύριο, ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ την Παρασκευή στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», θα απαντήσει στην Βουλή σε ερώτηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κας Φώφης Γεννηματά για την οικονομία και την εργασία.
Όπως σημείωσε ο κ.Πέτσας μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν συζητηθεί 585 επίκαιρες ερωτήσεις και 83 αιτήσεις για αναπάντητες ερωτήσεις και αναφορές, συνολικά δηλαδή 668, ενώ εκτός από τους υτπουργούς, ο πρωθυπουργός απάντησε στο πλαίσιο της λεγόμενης «Ώρας του Πρωθυπουργού» σε 5 επίκαιρες ερωτήσεις [ 2 ΣΥΡΙΖΑ/ 2 Κίνημα Αλλαγής/ 1 ΜέΡΑ25], ενώ είχαμε και δύο φορές την ειδική διαδικασία του άρθρου 142Α της ενημέρωσης δηλαδή της Βουλής από τον πρωθυπουργό σε σχέση με θέματα επικαιρότητας.