Αποστάσεις από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αμφισβήτησε το άνοιγμα διαύλων με την Άγκυρα λέγοντας ότι «διάλογο με πειρατές δεν κάνει κανείς», αλλά και μηνύματα προς την Τουρκία πως χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση, προκειμένου οι δύο χώρες να φτάσουν στο σημείο να συζητήσουν τη μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα, δηλαδή για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών: Το στίγμα που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά το briefing ήταν σαφές τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Κληθείς ειδικότερα να σχολιάσει την συνέντευξη του κ.Σαμαρά στα Νέα Σαββατοκύριακο, ο κ. Στέλιος Πέτσας είπε: «Η απάντηση είναι απλή. Ο πρωθυπουργός έχει εδώ και καιρό τονίσει ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ιδίως σε περιόδους κρίσης. Για αυτό είχε και την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία συζητήθηκαν θέματα χαμηλής πολιτικής ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να αποκαταστήσουμε διαύλους επικοινωνίας» και πρόσθεσε:
«Για θέματα υψηλής πολιτικής, όπου μόνο ανοιχτό θέμα είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, έχουμε πει ότι χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας για να ξεκινήσει διάλογος».
Και στη συνέχεια κληθείς να σχολιάσει τις νέες απειλές του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Φατιχ Ντονμέζ, ο οποίος μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν εμφανίστηκε στην τουρκική τηλεόραση κρατώντας χάρτες και προαναγγέλλοντας γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο κ.Πέτσας σημείωσε:
«Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους ενέργειες εντάσσονται στο δεύτερο σκέλος της προηγούμενης δήλωσης μου, ότι αναμένουμε έμπρακτη αποκλιμάκωση για να μπορέσουμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας που εμείς τουλάχιστον επιθυμούμε».
Εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι ο διάλογος διάλογος, αλλά στο τραπέζι της ΕΕ παραμένει το θεμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν στην επόμενη Συνοδο Κορυφής η Αθήνα θα ζητήσει κυρώσεις κατά της Αγκυρας, υπενθύμισε ότι το ζήτημα αυτό είναι στο τραπέζι των συζητήσεων εδώ και καιρό, καθώς από τις 3 Ιουνίου ο κ.Μητσοτάκης είχε θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και πρόσθεσε: «Εξαρτάται από τη γειτονική μας χώρα να έχουμε αποκλιμάκωση».
Όσον αφορα στο ενδεχομενο συνάντησης και δια ζώσης Μητσοτάκη- Ερντογάν το φθινόπωρο, ο κ.Πέτσας δεν το επιβεβαίωσε αλλά και δεν το απέκλεισε: «Δεν μπορώ να εικάσω αυτή τη στιγμή πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση. Η τηλεφωνική επικοινωνία ήταν ένα πρώτο καλό βήμα για να έχουμε διαύλους επικοινωνίας».