Την πρόταση νόμου του κόμματός του παρουσίασε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης.
«Για να μπορέσει να προστατέψει τους πολίτες από την προϋπάρχουσα, υφέρπουσα, υφεσιακή δυναμική, η οποία επιταχύνθηκε εξαιτίας της πανδημίας και απειλεί τους πολίτες με μια δεύτερη δεκαετία λουκέτων, χρεών, υποαπασχόλησης, αγωνίας, εκμετάλλευσης, αναξιοπρέπειας, το ελληνικό δημόσιο πρέπει να ανακτήσει την κυριαρχία του, επί σημαντικών εργαλείων του, τα οποία απώλεσε», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25.
Στηλίτευσε, παράλληλα, το πολιτικό σκηνικό το οποίο, όπως είπε, για άλλη μια φορά χαρακτηρίζεται από «κοκορομαχίες» και «αλληλοδαιμονοποίηση των πολιτικών ταγών του μνημονιακού τόξου» και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα πάρει μέρος σε καμία προανακριτική επιτροπή, υπενθυμίζοντας τη δημοκρατική πρόβλεψη για τον διαχωρισμό των εξουσιών.
«Δεν θεωρώ ότι έχω δικαίωμα να αποφανθώ για την αθωότητα οποιουδήποτε Έλληνα, αυτή είναι δουλειά των δικαστών, του δικαστικού συστήματος» είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Ο κ. Βαρουφάκης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων υπογράμμισε ότι το ΜέΡΑ 25 επιβεβαιώθηκε στις προβλέψεις του για την επιτάχυνση της «προϋπάρχουσας, υφέρπουσας, υφεσιακής δυναμικής» και πρόσθεσε:
«Ήμασταν οι πρώτοι που από τον Ιούλιο, Αύγουστο του 2019 στη Βουλή προειδοποιούσαμε ότι η ύφεση επιστρέφει στην Ελλάδα, δεν είχε φύγει καθόλου ουσιαστικά, αλλά θα κάνει άλλη μια φορά την παρουσία της εντονότατη προς τα τέλη του 2019, όχι γιατί φταίει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι γιατί έγινε κάτι από τη νέα κυβέρνηση στον οικονομικό τομέα τον Ιούλιο, Αύγουστο, που έφερε την ύφεση».
«Είτε ήταν ο κ. Τσίπρας στο Μαξίμου, είτε ήταν ο κ. Μητσοτάκης, αυτό ήταν νομοτελειακά δεδομένο, ότι θα είχαμε επιτάχυνση της ύφεσης. Με άλλα λόγια ήταν στραβό το κλίμα, ήρθε κι ο κορονοϊός, μια προϋπάρχουσα, υφέρπουσα, υφεσιακή δυναμική επιταχύνθηκε και βάθυνε» τόνισε και υπογράμμισε επίσης, ότι την προηγούμενη δεκαετία το ελληνικό δημόσιο έχασε τον έλεγχο σημαντικότατων θεσμικών και διαχειριστικών «εργαλείων», φορολογικών και άλλων.
Και επισήμανε: «Κομμάτια του λείπουν, κομμάτια του έχουν αποσπαστεί από τους δανειστές, οι οποίοι τα ελέγχουν.
Αυτά τα εργαλεία είναι ακριβώς εκείνα που το ελληνικό δημόσιο έχει υποχρέωση να χρησιμοποιήσει για να προστατέψει τους πολίτες στη νέα δεκαετία της ύφεσης και του χρέους, που έρχεται.
Ανεξάρτητα από το κόμμα που κυβερνά για να μπορέσει να προστατέψει τους πολίτες από τα επερχόμενα δεινά, το ελληνικό δημόσιο πρέπει να ανακτήσει την κυριαρχία του επί αυτών των εργαλείων. Αυτό απαιτεί θεσμικές τομές».
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας, παρουσίασε την πρόταση νόμου του κόμματός του, για μειώσεις φόρων στους μικρομεσαίους, μειώσεις του ΦΠΑ, κατάργηση προπληρωμών φόρων για επιχειρήσεις, “συστημικά κουρέματα” ληξιπρόθεσμων οφειλών για εταιρίες με απώλεια τζίρου ως 30%, αντικατάσταση του «Ηρακλή» με το σχέδιο του ΜέΡΑ25 «Οδυσσέας», για τα «κόκκινα» δάνεια, με πάγωμα τόκων, αποφυγή εξώσεων και πλειστηριασμών, κ.α.
Υπογράμμισε ότι χρειάζεται, επίσης, «εξορθολογισμός των υπαρχόντων θεσμών και δημιουργία νέων», όπως αντικατάσταση της ΑΑΔΕ από μια νέα γενική γραμματεία εσόδων με αντιπροσωπευτική διάρθρωση, επανασύσταση της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων και φορολογικού λογισμικού με πλήρη έλεγχο από το ελληνικό δημόσιο, νέα αναπτυξιακή ελληνική τράπεζα με εχέγγυο τη δημόσια περιουσία, χωρίς όμως την πώληση της, με σκοπό να προσελκυστούν επενδύσεις, κ.α.
«Κωδικοποιεί (η πρόταση) τη φορολογική πολιτική και τις μεγάλες θεσμικές τομές που είναι απαραίτητες, ώστε το ελληνικό δημόσιο να προστατέψει τους πολίτες, κατά τη διάρκεια της νέας δύσκολης δεκαετίας που ξεκινά”, είπε, τόνισε ότι “τα βασικά εργαλεία του ελληνικού δημοσίου ελέγχονται από την τρόικα από τους δανειστές».
Και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται ούτε για τον Μητσοτάκη, ούτε για τον Τσίπρα, ούτε για τον Βαρουφάκη, ούτε για κανένα από μας, αλλά για το πώς θα προστατευτεί από τη λαίλαπα που έρχεται».
Εξάλλου, σε ερώτηση για την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί και σε άλλες δυνάμεις με προοπτική μια κεντροαριστερή πρόταση διακυβέρνησης, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως το κόμμα του δεν ενδιαφέρεται για το «πώς θα εφαρμοστεί το νέο πέμπτο μνημόνιο» από μια κυβέρνηση που θα ονομάζεται «κεντροαριστερή», αλλά το πώς αυτό να μην εφαρμοστεί.
«Αν αλλάξετε γνώμη εδώ είμαστε, αλλά δε θα αλλάξετε» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.