Πολύ σημαντική εξέλιξη αποτελεί η συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ, η οποία έκλεισε και θα υπογραφεί σήμερα.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα υπογράψουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Λουίτζι ντι Μάιο μετά τη συνάντηση τους και πριν τις κοινές δηλώσεις, στο υπουργείο Εξωτερικών περί τη μία και είκοσι το μεσημέρι.
Πρόκειται για ιστορικό γεγονός, το οποίο αποτελεί ένα ισχυρό διπλωματικό όπλο για την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις, την ώρα που η Άγκυρα με βάση το έωλο μνημόνιο με τη Λιβύη απειλεί για γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας της Ρόδου και της Κρήτης.
Οι συζητήσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία είχαν ξεκινήσει για πρώτη φορά το 2013 και είχαν εντατικοποιηθεί από τα τέλη του 2019, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του καθεστώτος Σάρρατζ στις 27 Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι σχετική δημόσια πρόταση είχε κάνει η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, εκτιμώντας ότι οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία ή και την Αίγυπτο θα βάλει φρένο στην Τουρκία.
Την προηγούμενη εβδομάδα η ελληνική και η ιταλική πλευρά είχαν ανταλλάξει σχέδια με συγκεκριμένες προτάσεις για τη συμφωνία οριοθέτησης, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια- Ντι Μάιο, στην οποία είχε συζητηθεί επίσης ο τουρισμός.
Το θέμα της ΑΟΖ με την Ιταλία έρχεται «πακέτο» και με συμφωνία για την αλιεία. Και αυτό καθώς εξαρχής η Ρώμη ζητούσε να κατοχυρώσουν οι Ιταλοί ψαράδες το δικαίωμα να αλιεύουν τις μεγάλες κόκκινες γαρίδες στα ανοιχτά της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς ακόμη και στην περίπτωση που τα ελληνικά χωρικά ύδατα επεκταθούν από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια, με βάσει και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Συζητήσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ υπενθυμίζεται ότι έχουν δρομολογηθεί και με την Αίγυπτο.