Για την κινητικότητα στον Έβρο, τον φράχτη που κατασκευάζεται, την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, τη στρατηγική Ερντογάν, την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την πρωτοβουλία ρήτρας ευελιξίας στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «10», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Ο κ. Κουμουτσάκος εκτίμησε, ότι αυτή τη στιγμή η κίνηση μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν μοιάζει να είναι μέρος ενός σχεδίου της κλίμακας του περασμένου Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Παρά όλα αυτά, τόνισε, ότι, από τον Μάρτιο και μετά δεν σταμάτησε ποτέ να είναι σε εγρήγορση». Πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει εύκολα τη δυνατότητα της να χρησιμοποιήσει τη μεγάλη μεταναστευτική και προσφυγική δεξαμενή που έχει για να προκαλέσει αυξημένες ροές προς τη Δύση, γι΄αυτό και η κατασκευή του φράχτη «πρέπει να γίνει».
Σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία, τη χαρακτήρισε «πολύ-μετωπική άσκηση πίεσης όχι μόνο στις έρευνες στη θάλασσα, αλλά και με τις υπερπτήσεις και με τις παραβιάσεις στον αέρα, με μικρά αλλά επαναλαμβανόμενα επεισόδια μεταξύ των λιμενικών σωμάτων, την προσπάθεια στον Έβρο να υπάρξει μία κινητικότητα».
«Τα κράτη πρώτης γραμμής, τη στιγμή που αντιμετωπίζουν μια ακραία κατάσταση, μια απρόβλεπτη ανάγκη, να μπορούν να έχουν μια ευελιξία στα μέτρα που θα επιλέγουν να τα αντιμετωπίσουν, χωρίς να κατηγορούνται ότι παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανέφερε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για την πρωτοβουλία ρήτρας ευελιξίας στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης.
Ο Ερντογάν, υποστήριξε ο κ. Κουμουτσάκος, επιδιώκει με την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της τουρκικής Δημοκρατίας, να διεκδικήσει τη δική του ξεχωριστή θέση στην ιστορία της χώρας του και θα επιδιώξει να ισχυροποιήσει τη θέση της Τουρκίας σε ολόκληρη την περιοχή. Η απάντηση, σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, πρέπει να είναι μια ισχυρή εθνική ενότητα, η δημιουργική αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαίου, η διπλωματική δράση με όλους τους εταίρους, τις συμμαχίες, τους σημαντικούς παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πέραν αυτής και η αποφασιστικότητα να προστατευθούν δίκαια και συμφέροντα της χώρας.
«Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.
«Οφείλουμε να διαμορφώσουμε την εναλλακτική πολιτική της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας. Μια τέτοια θα μπορούσε να είναι μια ενισχυμένη τελωνειακή Ένωση υπό όρους. Δηλαδή, να μεταφέρουμε όλες τις προϋποθέσεις που υπήρχαν στην πορεία προς την ένταξη, σε ένα μηχανισμό ελέγχου εντός της επιδιωκόμενης από την Τουρκία ενίσχυση της τελωνειακής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.