«Η Μαλακάσα θα είναι η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. Όπως εξήγησε, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα εγκατασταθεί σύστημα εισόδου-εξόδου, ώστε πλέον αυτοί που δεν δικαιούνται παραμονή στη Μαλακάσα να αποχωρήσουν, γιατί αυτήν τη στιγμή διαμένοντες είναι υπεράριθμοι.
Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι οι δομές, μέχρι την Παρασκευή, ήταν υπό τον έλεγχο διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ. Η κυβέρνηση ενεργοποίησε μία παλιά νομοθεσία και εγκατέστησε διοικητές, οι οποίοι έχουν σκοπό μέσα σε λίγες εβδομάδες να οργανώσουν την αποχώρηση αυτών που δεν δικαιούνται να μένουν εκεί, ώστε η δομή να περιοριστεί σε ένα πιο λογικό νούμερο.
Ερωτηθείς για την αποσυμφόρηση των νησιών, ο υπουργός απάντησε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «έχουν φύγει 13.000 άτομα από 1η Ιανουαρίου και πλέον στα νησιά, παρά τις ροές Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, είναι κάτω από περίπου 20% οι συνολικά διαμένοντες».
«Επιλεκτική η μνήμη» του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου
«Επιλεκτική μνήμη» καταλογίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με την κριτική που ασκείται για την αποχώρηση 11.237 αναγνωρισμένων προσφύγων από διαμερίσματα, δομές φιλοξενίας και ξενοδοχεία. Υπενθυμίζουν, ότι «το πρόγραμμα εξόδου από τις δομές τέθηκε σε ισχύ, για πρώτη φορά από τον τότε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Βίτσα. Κατ’ εφαρμογή σχετικών εγγράφων και Υπουργικών Αποφάσεών του, αποχώρησαν, κατά τη διάρκεια της θητείας του, 2.500 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από το πρόγραμμα “ESTIA” και συνολικά 10.000 από θέσεις στέγασης».
Το υπουργείο προσθέτει, πως «οι δικαιούχοι ασύλου απολαμβάνουν ίδια δικαιώματα, αλλά και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με το σύνολο των Ελλήνων πολιτών».
Χτες, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός είχε αναφέρει, ότι «η κυβέρνηση στο πεδίο του προσφυγικού έχει ήδη νομοθετήσει και εφαρμόζει σοβαρές παραβιάσεις στα δικαιώματα». Επίσης ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε πρωτοβουλίες όπως η ιθαγένεια των παιδιών μεταναστών δεύτερης γενιάς και η ένταξη προσφύγων στην εκπαίδευση, την εργασία και στο σύστημα υγείας.