Μετά το θεωρούμενο ως επιτυχημένο άνοιγμα των οργανωμένων πλαζ το Σαββατοκύριακο και της Ακρόπολης χθες, η κυβέρνηση επιταχύνει για την ολοκλήρωση και παρουσίαση τις αμέσως επόμενες ημέρες του σχεδίου για τον τουρισμό.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ενός σχεδίου που θα καλύπτει το τρίπτυχο «εργασία, φορολογία, ρευστότητα» και θα έχει διπλό στόχο: Τον περιορισμών των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, αλλά και την υγειονομική ασφάλεια της χώρας.
«Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περσινό. Και δεν πρέπει να συγκρίνεται με αυτό» δήλωσε χθες ευθέως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας:
«Εφέτος λοιπόν, στον τομέα του τουρισμού, ξεκινάμε από το μηδέν. Ό,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια πολύ μικρότερη τουριστική πίτα».
Με δεδομένη την κατάσταση παγκοσμίως, θα αποτελεί μεγάλη επιτυχία να περιοριστεί στο 50% η μείωση στον τουριστικό κλάδο, ενώ εάν πέσει στο 20%- 30% της κανονικής τουριστικής ροής η ζημία θα είναι διαχειρίσιμη.
Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 10- 15 εκ τουρίστες εφέτος, από 31 εκ τουρίστες κατά την περσινή χρονιά- ρεκόρ. Όμως η κυβέρνηση κινείται από μηδενική βάση, ετοιμάζοντας μέτρα στήριξης που θα παρέχουν ομπρέλα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους με όλων των ειδών τις σχέσεις εργασίας, αλλά και σε επιχειρήσεις κίνητρο για να ανοίξουν.
Το σχέδιο θα άρει την αβεβαιότητα ώστε να έχουν καλύτερη ορατότητα οι ενδιαφερόμενοι, όπως είπε ο κ.Πέτσας. Στοιχείο κρίσιμο, καθώς αυτή τη στιγμή σημαντικός αριθμός ξενοδόχων σκέπτεται να μην ανοίξει καθόλου για αυτό το καλοκαίρι.
Το σχέδιο για τον τουρισμό θα περιλαμβάνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και κινήσεις στήριξης του ΕΣΥ σε μικρά και μεγάλα νησιά, καθώς το ζήτημα στη νησιωτική Ελλάδα είναι η έλλειψη υποδομών και προσωπικού. Μένει να αποσαφηνιστεί για τη διενέργεια τεστ πριν την άφιξη τουριστών, καθώς και εάν θα υπάρχει ευρωπαϊκή στήριξη, όπως ζητά η Ελλάδα, στην περίπτωση που χρειαστεί μαζικός έλεγχος ύποπτων κρουσμάτων.
Να σημειωθεί ότι ήδη κινούντα οι τουριστικοί φορείς και οι τοπικές κοινωνίες. Για παράδειγμα η Πάρος αυτοανακηρύχθηκε «Covid-19 free zone» και διασφάλισε την επάρκεια τεστ.