Με την κοινή σύσκεψη του Κολλεγίου των Επιτρόπων με το ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο αρχίζει επισήμως σήμερα η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κοινή συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης στο Ζάππειο Μέγαρο, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας υπουργών και επιτρόπων. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Ρομπάι. Μετά τις συναντήσεις ο κ . Σαμαράς και ο κ. Μπαρόζο θα κάνουν κοινές δηλώσεις.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί και η επίσημη τελετή έναρξης στο Μέγαρο Μουσικής με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Στην τελετή θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταρτίσει σφικτό πρόγραμμα εργασιών, με λιτό -μόλις 50 εκατομμυρίων ευρώ- προϋπολογισμό. Η προεδρία δίνει περιθώριο προβολής στην χώρα καθώς θα οργανωθούν στην Ελλάδα 14 άτυπα συμβούλια υπουργών, εκ των οποίων τα 13 θα γίνουν στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η ελληνική προεδρία έχει θέσει τέσσερις βασικές προτεραιότητες: την ανάπτυξη και την απασχόληση, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), την αποτελεσματική διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης και την προώθηση της θαλάσσιας πολιτικής.

Χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ζαππείου Μεγάρου, όπου θα διεξαχθούν οι εργασίες της ανάληψης της Ελληνικής Προεδρίας. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την Ευρώπη εν όψει των ευρωεκλογών, αλλά και για την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «το εξάμηνο της αλλαγής».