Ο Δημήτρης Κρεμαστινός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, με τον πρώην υπουργό Υγείας να έχει εισαχθεί στον Ευαγγελισμό από τις 26 Μαρτίου καθώς είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό.Ο ίδιος λίγες ημέρες πριν νοσηλευθεί, μιλούσε στα κανάλια για τον ιό και τους μεγάλους κινδύνους.
«Η επικινδυνότητα είναι πρώτα για τους καρδιοπαθείς. Δεν είναι το ίδιο όλες οι καρδιοπάθειες. Μιλάμε για τις βαριές καρδιοπάθειες και κυρίως την καρδιακή ανεπάρκεια», έλεγε σε εκπομπή του ΜEGA στις 14 Μαρτίου ο καθηγητής καρδιολογίας και πρώην υπουργός Υγείας.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένος για το αν ο ιός επεκταθεί το καλοκαίρι στην Ελλάδα: «Στην Ιταλία την πλήρωσαν οι τουριστικές περιοχές. Το Μιλάνο και η Βενετία. Γιατί είχαν επαφή με την Κίνα, έχουν χειμερινό τουρισμό. Η ανησυχία μου είναι αν αυτό το κύμα επεκταθεί προς το καλοκαίρι, τι θα γίνει με εμάς».
Οι εκτιμήσεις του πρώην υπουργού πως η Ελλάδα θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα από την Ιταλία επιβεβαιώθηκαν: «Έχουμε μεγάλη πιθανότητα να έχουμε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από την Ιταλία. Είχα πει ότι δεν φτάνει μόνο η απαγόρευση των καρναβαλιών. Που θα πάει ο κόσμος που δεν θα πάει στα καρναβάλια; Στους πολυσύχναστους χώρους που έκλεισαν τώρα. Έπρεπε και εδώ να γίνει ό,τι στην Κίνα. Να κλείσουμε ολοσχερώς 1-2 περιοχές. Έστω και τώρα, είναι σωστή η γραμμή που ακολουθούμε».
Η συσχέτιση της Θείας Κοινωνίας με το placebo
Αναφορικά με το θέμα της Θείας Κοινωνίας, ο Δημήτρης Κρεμαστινός είχε τονίσει ότι «και στις μελέτες που κάνουμε, όταν δίνουμε το placebo σε σχέση με το φάρμακο, αυτός που το παίρνει νομίζει ότι έχει πάρει φάρμακο. Στο φάρμακο υπάρχει επιτυχία 70-80%. Στο placebo θα περίμενε κανείς η επιτυχία να είναι μηδενική, αλλά δεν είναι. Είναι 20%. Αυτό γίνεται επειδή ενεργοποιούνται νευρο-ορμονικοί μηχανισμοί που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποία αντιδρά εναντίον του επιτιθέμενου. Παίζει ρόλο και η καλή ψυχολογία. Το στρες παίζει αρνητικό ρόλο».
Μάλιστα επισήμανε: «Πρέπει να θεωρούμε ότι τα χέρια μας είναι μονίμως μολυσμένα. Τα χέρια μας εν δυνάμει έχουν ιούς. Πρέπει να τα πλένουμε, να τα απολυμαίνουμε, όταν τα φέρνουμε στο πρόσωπό μας».
Μεταξύ άλλων ο καθηγητής καρδιολογίας είχε σημειώσει πως: «o ιός δεν θα φύγει εύκολα. Ο κορoνοϊός θα μείνει. Η διαφορά είναι ότι θα έχει γίνει εμβόλιο, και με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί».