Μετά την αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της υγειονομικής κρίσης και παράλληλα με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού στην οικονομία.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποίησε εξάλλου τη χθεσινή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για να μιλήσει κυρίως για την οικονομία, προειδοποιώντας για άλλη μία φορά ευθέως ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι δραματικές και εξαγγέλλοντας νέα μέτρα οικονομικής στήριξης.
Είπε επίσης χωρίς περιστροφές ότι στο εξής για την κυβέρνηση αποτελούν παράλληλους στόχους ίσης βαρύτητας η δημόσια υγεία και η οικονομία. Με τον τρόπο αυτό αιτιολόγησε εμμέσως και την απόφαση για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η οποία όμως πρωτίστως όπως θέλησε να διαμηνύσει στηρίζεται στις εισηγήσεις των ειδικών.
Η επόμενη ημέρα προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο, καθώς όχι μόνο ήδη η μερική καραντίνα είχε συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά η ανησυχία αφορά κυρίως στον τουρισμό, στον οποίο βασίζεται η ελληνική οικονομία.
Ο τουριστικός τομέας αντιπροσωπεύει σχεδόν το 25% του ΑΕΠ και το 36% της απασχόλησης και μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε χθες ένα πακέτο στήριξης του τουριστικού κλάδου, ενώ προχθές ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ζήτησε από το συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ να βγάλει η Κομισιόν μία συγκεκριμένη Ανακοίνωση μέχρι μέσα Μαΐου για την επανέναρξη των αερομεταφορών με συγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο.
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες μέτρα στήριξης δανειοληπτών και εργαζόμενων, και συγκεκριμένα την τρίμηνη παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και την επιδότηση αποδοχών εργαζόμενων που θα απασχολούνται εκ περιτροπής ή με μερική απασχόληση λόγω της κρίσης.
Το συνολικό πακέτο οικονομικών μέτρων που έχει λάβει και συνεχίζει να λαμβάνει η κυβέρνηση ανέρχεται σύμφωνα με τον πρωθυπουργό στα 24 δισ ευρώ, εκ των οποίων 17,5 δισ από εθνικούς πόρους και τα υπόλοιπα από κοινοτικούς.