Την παράταση για ακόμα μία εβδομάδα, έως τις 4 Μαΐου, της ισχύος των περιοριστικών μέτρων που θα έληγαν αυτή τη Δευτέρα 27 Απριλίου, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Όπως είπε ο κ. Πέτσας, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους Έλληνες για να παρουσιάσει το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης.
Σύντομα θα αρχίσει η μετάβαση σε μια νέα εποχή, νέα κανονικότητα, όπου όμως πολλές συνήθεις και συμπεριφορές θα έχουν αλλάξει, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως τα μέτρα δούλεψαν επειδή τα τηρήσαμε όλοι μαζί. Η επιτυχία μάς θυμίζει πως σκοπός των μέτρων δεν είναι να μένουμε κλεισμένοι μόνιμα στα σπίτια αλλά να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.
Ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως στη νέα κανονικότητα θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες που θα μας συντροφεύουν στο εξής, συνεχίζοντας να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας, να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας, να αποφεύγουμε τις χειραψίες και τις κοντινές επαφές και να τηρούμε τα επιπλέον μέτρα για όσο μας υποδείξουν οι ειδικοί.
Στα δύσκολα ενωμένοι τα καταφέρνουμε, έτσι θα προχωρήσουμε και στη σταδιακή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση.
Επίσης ανακοίνωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αρθεί η υποχρέωση αποστολής μηνύματος, sms ή του εγγράφου που έχουν οι πολίτες, με το άνοιγμα των καταστημάτων από τις 4 Μαΐου και μετά, υπογραμμίζοντας ότι θα αποτυπωθούν όλα με λεπτομέρεια στο στρατηγικό σχεδιασμό που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα.
Ο κ. Πέτσας είπε ακόμα ότι οι επιστήμονες του προγράμματος τηλεκατάρτισης που καταργήθηκε, θα λάβουν τα 600 ευρώ χωρίς προϋποθέσεις.
«Όταν λαμβάνονται τόσο πολλά μέτρα σε τόσο σύντομο χρόνο είναι λογικό να υπάρχουν και αστοχίες. Σημασία έχει οι αστοχίες να διορθώνονται, όπως και έγινε».
Τηλεσύνοδος κορυφής
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών το απόγευμα, λέγοντας πως οι ηγέτες θα συζητήσουν τις κατάλληλες λύσεις στα κοινά προβλήματα που γεννά η πανδημία του κορονοϊού. Από τα βασικά ζητήματα είναι η δημιουργία ταμείου ανάκαμψης, και η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή, καθώς εκτιμάται πως χρειάζεται ένα κοινό εργαλείο, όπως το ευρω-ομόλογο.
Αναφορικά με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο κ. Πέτσας είπε σε μια ευρωπαϊκή οικονομία με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος ξέρουμε τι δεν χρειαζόμαστε, δεν χρειαζόμαστε νέα δάνεια αλλά επιχορηγήσεις, ενώ επισήμανε πως η επιστροφή στην κανονικότητα απαιτεί προσεκτικά βήματα με βάση τις τέσσερις βασικές ελευθερίες στις οποίες έχει οικοδομηθεί η ενιαία αγορά, κάνοντας ειδική μνεία για την ανάγκη εξομάλυνσης των μεταφορών εντός της ενιαίας αγοράς.
Για τον Γιάννη Βρούτση και την τηλεκατάρτιση
«Τα 600 ευρώ στους επιστήμονες θα δοθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και υπάρχει πρόνοια να μπορέσει να καλυφθεί και από συγχρηματοδοτούμενους πόρους» οι οποίοι εξασφαλίστηκαν αργότερα μέσα στον Απρίλιο, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.
Για τις δομές φιλοξενίας
Για τα μέτρα προστασίας στις δομές μεταναστών είπε ότι έχουν ληφθεί ήδη πρόσθετα μέτρα και αυτά είναι ο περιορισμός της εξόδου, η ενίσχυση με υγειονομικούς σταθμούς και πρόσθετες σκηνές, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα απομόνωσης. Επίσης μέχρι 31 Μαΐου έχουν περιοριστεί οι μετακινήσεις ακόμη και αυτών που έχουν εξασφαλίσει άσυλο και όλα τα μέτρα μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες ώστε να είναι ενήμεροι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. «Το πλάνο μετεγκατάστασης εξελίσσεται. Ήδη από τις αρχές Απριλίου μέχρι σήμερα έχουν μεταφερθεί 627 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά στην ενδοχώρα και το πρόγραμμα για τη μετεγκατάσταση 2.380 επιπλέον μεταναστών, οι οποίοι είναι ευάλωτοι, θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες. Θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα τηρούνται τα μέτρα της Πολιτικής Προστασίας και όσοι μεταφέρονται θα μπαίνουν υποχρεωτικά σε 14ημερη καραντίνα» είπε.
Για τα σχολεία
Για τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση περιμένει την εισήγηση των ειδικών και ότι η κατεύθυνση είναι ότι οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα ανοίξουν. «Περιμένουμε να δούμε την ιεράρχηση, τη σειρά και το χρονικό διάστημα μεταξύ κάθε επόμενης φάσης. Θα αποτυπωθεί στο συνολικό σχέδιο που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός» πρόσθεσε.
Για τη χρήση μάσκας και τις ευάλωτες ομάδες
Επίσης για τη χρήση μάσκας σημείωσε ότι είναι ένα από τα μέτρα το οποίο θα χρειαστεί να το συνηθίσουμε και ότι η κυβέρνηση περιμένει τις οδηγίες των ειδικών για τον τρόπο εφαρμογής.
Μιλώντας για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες τόνισε ότι θα χρειαστεί να προστατευτούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα είναι στις τελευταίες φάσεις του σχεδίου.
Για το ΕΣΥ
Σε ερώτηση για το εάν το ΕΣΥ μπορεί να αντέξει νέο κύμα της επιδημίας ο κ. Πέτσας είπε ότι εθνικό σύστημα υγείας έχει πολλές πτυχές και μεταξύ άλλων είναι οι κλίνες, οι μονάδες εντατικής θεραπείας, ο απαραίτητος εξοπλισμός και το προσωπικό. «Και στα τέσσερα πεδία έχουν γίνει άλματα τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Από 565 ΜΕΘ πριν από περίπου δυόμιση μήνες είμαστε στις 1004 και συνεχίζουμε να τις αυξάνουμε. Είχαμε σχεδιάσει 2.000 προσλήψεις, δώσαμε έγκριση για 4.824 προσλήψεις και έχουν προσληφθεί ήδη πάνω από 3.000 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο από ότι ήμασταν το Μάρτιο και γι’ αυτό ο Μάιος και ο Ιούνιος δεν θα είναι ίδιοι με τον Μάρτιο. Είμαστε πιο καλά εξοπλισμένοι, οι Έλληνες τηρούν τα μέτρα και ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία και τη δεύτερη φάση» είπε. Επίσης υπογράμμισε ότι το τριήμερο της πρωτομαγιάς θα ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυσαν και το Πάσχα καθώς υπάρχει παράταση των μέτρων μέχρι τις 4 Μαΐου.
Για την πρώτη κατοικία
Τέλος για την προστασία της πρώτης κατοικίας είπε ότι είμαστε κοντά στις τελικές αποφάσεις υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να ζητούμε από τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι τους και ταυτόχρονα να τους βγάζουμε λόγω κάποιου πλειστηριασμού».