«Φρένο» σε οποιαδήποτε συζήτηση αυτή τη στιγμή για χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης των μέτρων κατά του κορονοϊού βάζει η κυβέρνηση, φοβούμενη εφησυχασμό που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίος για τη διασπορά του ιού εν όψει της κρίσιμης Μεγάλης Εβδομάδας.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ταυτόχρονα βέβαια αφήνει ένα παραθυράκι ελπίδας πως η συζήτηση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών θα ξεκινήσει όταν φτάσει το χρονικό ορόσημο της 27ης Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγουν τα μέτρα που προβλέπουν οι σχετικές ΚΥΑ. Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως όντως στις 27 Απριλίου θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί, καθώς η άρση των μέτρων εξαρτάται από την πορεία εξάπλωσης της νόσου στη χώρα μας. Ενώ ακόμη και στο καλό σενάριο δεν πρόκειται να επιστρέψουμε από τη μία μέρα στην άλλη στην κανονικότητα, αλλά τα μέτρα θα αίρονται σταδιακά με τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν να αίρονται τελευταία.
Με άλλα λόγια στις 27 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις, ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών.
«Στη χώρα μας, η καμπύλη των κρουσμάτων και των θυμάτων είναι καλύτερη σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι, λοιπόν, ανάγκη να μην να καταστρέψουμε αυτό που με κόπο χτίσαμε. Να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός, καμιά χαλάρωση μέχρι τις 27 του μήνα» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη.
Οι συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει για την άρση των μέτρων προκάλεσαν εξάλλου χθες την παρέμβαση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό,
«Η άρση των μέτρων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντάρισμα. Διαφορετικές χώρες είναι σε διαφορετικές φάσεις της επιδημίας», τόνισε ο κ.Τσιόδρας.
Επισήμανε τη στιγμή που ελάχιστες χώρες προς το παρόν, όπως η Αυστρία και η Δανία, συζητούν άρση των μέτρων, κάποιες, όπως η Ιαπωνία, είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ το Ουχάν θα άρει τα μέτρα μετά από 3 μήνες περιορισμό.
Ο κ.Τσιόδρας παραδέχθηκε ότι χρειάζεται να τηρηθεί μία λεπτή ισορροπία μεταξύ των μέτρων καθώς και των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων. Στην πραγματικότητα εξάλλου η συζήτηση για άρση των περιορισμών ξεκινά υπό το φόβο των οικονομικών συνεπειών. Όπως όμως τόνισε ο κ.Τσιόδρας, το πιο σημαντικό είναι η διαφύλαξη της υγείας και των υπηρεσιών υγείας, και αυτός είναι ο καθοριστικός παράγοντας στο σχεδιασμό.
«Πρέπει να προσέξουμε τις λεπτές ισορροπίες, να μην ανατραπούμε στην πορεία. Να μην εφησυχάσουμε με την καλή προς το παρόν εικόνα που βλέπουμε στη χώρα μας. Πολύ γρήγορα αν δεν προσέξουμε μπορεί να αλλάξει» προειδοποίησε ο κ.Τσιόδρας και επικαλέστηκε αξιωματούχους Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ευρωπαϊκού CDC οι οποίοι δήλωσαν το τελευταίο 24ωρο και στην Αθήνα, πως για τις περισσότερες χώρες δεν είναι αυτές οι εβδομάδες η κατάλληλη στιγμή.
Αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε για άλλη μία φορά ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, με αφορμή τη συζήτηση περί αποκλιμάκωσης των μέτρων.
«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ανάγκη να δούμε πότε τελειώνει όλο αυτό, πρέπει, όμως, να είναι σαφές ότι δεν είμαστε εκεί. Μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα δίχως απολύτως καμία χαλάρωση» ξεκαθάρισε.
«Στη συνέχεια και υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα έχουν πάει καλά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το πότε και με ποιους ρυθμούς θα υπάρξει η όποια αποκλιμάκωση» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι στη λήψη της οποιασδήποτε απόφασης τον πρώτο λόγο έχουν ειδικοί επιστήμονες.
«Αντιλαμβάνομαι ότι έχουμε αρχίσει να κουραζόμαστε αλλά χρειάζεται υπομονή και χρειάζεται επιμονή στο στόχο. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε και να μην περιμένουμε ότι θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και όλα θα είναι όπως πριν. Αυτό πρέπει να ξεκάθαρο», κατέληξε ο κ.Χαρδαλιάς.
Αυξημένοι έλεγχοι, μπλόκα στις εθνικές οδούς και αύξηση των προστίμων εν όψει Πάσχα
Κυβερνητικά στελέχη επιβεβαίωναν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης του προστίμου ή κάποιας μεγαλύτερης επιβάρυνσης γι’ αυτούς οι οποίοι είναι υπότροποι, καθώς και ότι σε κάθε περίπτωση σχεδιάζονται στοχευμένοι έλεγχοι σε περιοχές που εντοπίζεται αυξημένη παραβατικότητα.
Ειδικότερα εξετάζεται σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο διπλασιασμός των προστίμων για όσους επιχειρήσουν να μεταβούν στα χωριά ή τα εξοχικά τους, χωρίς για παράδειγμα να μπορούν να αποδείξουν με ιατρική βεβαίωση ότι μετακινούνται για να προσφέρουν βοήθεια σε ανήμπορο άτομο.
Εντατικοί έλεγχοι σχεδιάζονται εξάλλου στις νέες και στις παλαιές εθνικές οδούς, ενόψει του Πάσχα. Τα διόδια, όπως έχει εξηγήσει ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής (Alpha 98,9, Blue Sky), δεν μπορούν να κλείσουν εντελώς, καθώς δεν μπορεί να διακοπεί το μεταφορικό έργο, για να μη σπάσει η εφοδιαστική αλυσίδα, σύμφωνα και με τις οδηγίες της Κομισιόν. Θα υπάρξει ωστόσο ισχυρή παρουσία της αστυνομίας στις εθνικές οδούς, αλλά και σε επαρχιακά δίκτυα και παρακαμπτήριες οδούς, ώστε να μην επιχειρήσουν κάποιοι «πονηροί» να περάσουν.
Και ως προς αυτά τα μέτρα, η τελική απόφαση ανήκει φυσικά στον πρωθυπουργό.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης και ο έξαρχος του Πανάγιου Τάφου, αρχιμανδρίτης κ. Δαμιανός, συζήτησαν χθες για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, το οποίο θα έρθει κανονικά στην Ελλάδα με ειδική πτήση, αν και η διαδικασία θα διαφοροποιηθεί από την πρακτική που ακολουθείτο τα προηγούμενα έτη, με γνώμονα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση το υπουργείο Εξωτερικών.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση ελπίζει και αναμένει ότι δε θα συγκεντρωθούν πιστοί έξω από τη Μητρόπολη ή ιερούς ναούς ανά τη χώρα, προκειμένου να πάρουν το Άγιο Φως.
«Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας, δεν θα σουβλίσουμε στις αυλές μας» επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία όλα τα κυβερνητικά στελέχη.