Ότι «το μνημόνιο είναι ο πιο βίαιος μηχανισμός αναδιανομής του πλούτου υπέρ των ολίγων», και «ο εκβιασμός του χρέους το εργαλείο για να επιτευχθεί αυτή η τεράστια αναδιανομή του πλούτου» ανέφερε ο υπεύθυνος Άμυνας και Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Α’ Πειραιά, Θ. Δρίτσας, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
«Πώς κατορθώσατε, κύριοι και κυρίες της Πλειοψηφίας και της Κυβέρνησης και των Κυβερνήσεων των μνημονίων, τέσσερα χρόνια τώρα σε συνθήκες εξουθένωσης της ελληνικής κοινωνίας, κατάρρευσης της οικονομίας, να αναδιανείμετε τον πλούτο υπέρ των ολίγων; Πώς καταφέρατε να οξύνετε τις κοινωνικές, εισοδηματικές, μορφωτικές ανισότητες σε τόσο μεγάλο βαθμό; Πώς καταφέρατε να κάνετε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους και να βάλετε κάτω από το όριο της φτώχειας πια ένα ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που φτάνει το 35% ή το 40% σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ του 2012 και τις προοπτικές -που δεν τις γνωρίζουμε ακόμα γιατί δεν είναι καταγεγραμμένες επισήμως- για το 2013; Πώς είναι δυνατόν να επικαλείστε εθνική ανάγκη για τέτοιου είδους πολιτικές;», είναι μια σειρά από ερωτήματα που έθεσε ο κ. Δρίτσας.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Άμυνας, ο κ. Δρίτσας επεσήμανε τα εξής:
«…Στην οικονομία της άμυνας ο προϋπολογισμός περικόπτει τις δαπάνες κατά 787 εκατομμύρια -περίπου 20%- και αφήνει ως ποσό για τις λειτουργικές δαπάνες για 572 περίπου εκατομμύρια. Αυτά είναι για συντήρηση, υποστήριξη, υλικά, αλλά ακόμα και για στρατιωτικά νοσοκομεία και για άλλες λειτουργικές δαπάνες. Αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες;
Ναι, είναι καλό το ότι δεν περικόπτονται κι άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις των στρατιωτικών. Καλό είναι, αλλά γελιόμαστε; Με τα συνολικά μέτρα δεν μειώνεται στους Έλληνες εργαζόμενους και συνταξιούχους το συνολικό εισόδημά τους και για το 2014;
Σε ποια βάση, λοιπόν, χωρίς στοιχειώδεις υλικοτεχνικές υποδομές και χωρίς υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να στηρίξετε πολιτικές κρίσιμης σημασίας; Όλες είναι κρίσιμης σημασίας, αλλά και η άμυνα έχει τον ξεχωριστό της ρόλο και την ξεχωριστή της θέση.
Και υπάρχουν ζητήματα. Ξαφνικά στον Απολογισμό του 2012, ενώ δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, κύριε Σταϊκούρα, εμφανίζεται ένα ποσό 7 δισεκατομμυρίων χρέη από εξοπλιστικά προγράμματα προηγουμένων ετών. Το Ελεγκτικό Συνέδριο τα κάνει περίπου 6 δισεκατομμύρια. Αυτό τώρα πώς θα εξυπηρετηθεί; Πώς συμμετέχει στο συνολικό χρέος; Είναι επιπλέον; Δείτε τους Απολογισμούς του 2012. Εδώ χρειάζονται σοβαρές απαντήσεις.
Σοβαρές απαντήσεις, επίσης, χρειάζονται μέσα σε αυτήν τη φιλολογία περί επενδύσεων και ανάπτυξης. Πώς καταρρέει η αμυντική βιομηχανία; Δύο χρόνια τουλάχιστον είναι ακέφαλες οι εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς σχέδιο, χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς τίποτα. Ευχαριστώ πολύ! Κατάρρευση θα έρθει στην κατάρρευση που είχε προϋπάρξει ήδη από τη φαύλη διαχείριση των δικών σας κομμάτων, των δικών σας κυβερνήσεων, των δικών σας παρατρεχάμενων.
Και έρχεται χθες -ενώ μέχρι στιγμής στη συζήτηση για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα υπάρχουν μόνο τα αμυντικά συστήματα και η ΕΛΒΟ- στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου μία πρόταση επιχειρηματία για επένδυση στην ΕΑΒ. Έχει ανοίξει τέτοια συζήτηση ότι και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία θα αποκρατικοποιηθεί;
Φιλόδοξος επιχειρηματίας ή κάτι άλλο; Από αυτήν την άποψη, υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορούν να μείνουν έξω από μια σοβαρή συζήτηση».
Ο κ. Δρίτσας ανέφερε επίσης ότι κατέθεσε για τα πρακτικά της Βουλής ένα κείμενο 36 σελίδων με τίτλο «ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το έτος 2014 υπό το πρίσμα μιας συνολικότερης αξιολόγησης των αμυντικών δαπανών». Όπως είπε, το κείμενο αυτό περιλαμβάνει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ «και τις δυνατότητες για μία σοβαρή συζήτηση».
«Όχι μόνο δεν τελειώνει το μνημόνιο, αλλά δεν τελειώνουν και τα βάσανα του ελληνικού λαού. Αυτός ο Προϋπολογισμός είναι υπό αίρεση για να γίνει χειρότερος, ακόμα πιο αντιλαϊκός, ακόμα πιο άδικος, ακόμα πιο αντιαναπτυξιακός. Είναι, δηλαδή, όλα αυτά που έρχονται και θα προστεθούν με τους πλειστηριασμούς, με τη μείωση των ασφαλιστικών παροχών και με όλες τις άλλες, πολύ επώδυνες νέες προοπτικές που διαγράφονται για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους άνεργους, τη μεγάλη, τη συντριπτική πλειοψηφία αυτής της κοινωνίας.
Δεν είναι δυνατόν, όχι μόνο να ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, αλλά όσο μένει αυτή η Κυβέρνηση, φέρνει νέα δεινά στον ελληνικό λαό. Αυτό είναι το αίτημα των ημερών. Ιστορικό αίτημα, αλλά και άκρως επιτακτικό και επίκαιρο», κατέληξε ο κ. Δρίτσας.