Την κατάθεση νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου εντός του Δεκεμβρίου και μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης χωρίς ωστόσο να παραθέσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Τη δήλωση αυτή έκανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων και τα πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία.
Ο κ.Βρούτσης υποστήριξε ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα δε χρειάζεται πλέον νέους υπαλλήλους και αυτό γιατί με την εφαρμογή του συστήματος «Άτλας» θα απελευθερωθούν εκατοντάδες υπάλληλοι που σήμερα ασχολούνται με τους φακέλους συνταξιοδότησης και οι οποίοι θα κατευθυνθούν στις ελεγκτικές διαδικασίες.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο τα έσοδα του ΙΚΑ παρουσιάζουν αύξηση, κάτι που όπως είπε, συμβαίνει για πρώτη φορά ύστερα από 4 χρόνια.
Για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, τα έσοδα του ΙΚΑ για την απασχόληση παρουσιάζουν αύξηση τον μήνα Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης κατά τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για την «αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία κ.α.» στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Ο υπουργός τόνισε ότι η πολύ θετική εξέλιξη παρατηρήθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα, μετά τον Σεπτέμβριο και συνδέεται άρρηκτα με την επιβολή του υψηλού προστίμου για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο. Ενημέρωσε, παράλληλα, ότι τα έσοδα από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου έως την 31η Οκτωβρίου ανήλθαν σε των 5,9 εκατ. ευρώ. Εκτίμησε δε, πως ειδικώς στον τομέα του Τουρισμού, από τη νέα σεζόν θα παρατηρηθεί περαιτέρω συμμόρφωση των επιχειρηματιών στο μέτρο της ασφάλισης, με αποτέλεσμα περισσότερα έσοδα για το ΙΚΑ.
Σχετικά με το νομοσχέδιο, ο κ. Βρούτσης τόνισε πως κινείται με ταχύτητα για να βελτιωθούν οι εισπρακτικές δυνάμεις του ασφαλιστικού συστήματος, εξήγησε πως δεν θα κάνει δεκτή καμία τροπολογία και ανακοίνωσε την κατάθεση -αμέσως μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού- άλλου νομοσχεδίου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που προέκυψαν από τη διαβούλευση.
Προανήγγειλε, ωστόσο, την κατάθεση δύο υπουργικών τροπολογιών με τις οποίες «κλείνει το παράθυρο μέσα από το οποίο γινόταν η εισφοροδιαφυγή», βελτιώνεται η υφιστάμενη ρύθμιση των ασφαλιστικών ταμείων και ενισχύονται οι ελεγκτικούς μηχανισμούς του ασφαλιστικού συστήματος.
Με δεδομένη τη σχετική παρατήρηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι δεν χρειάζονται νέους υπάλληλους οι υπηρεσίες του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς αυτή τη στιγμή γίνονται ήδη προσλήψεις, ενώ όσον αφορά το τμήμα της ελεγκτικής διαδικασίας, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το οποίο έχει ήδη 800 άτομα, εκσυγχρονίζεται περαιτέρω ώστε να επιτυγχάνονται στοχευμένοι έλεγχοι. Αναφορικά με το ΙΚΑ, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι, με τη νέα διαδικασία (το σύστημα ΑΤΛΑΣ) που απαντά στις μεγάλες καθυστερήσεις των συντάξεων, λύνεται οριστικά το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, μέχρι τα μέσα του 2014, περίπου οι μισοί Έλληνες θα βλέπουν στον υπολογιστή τους το ασφαλιστικό τους βιογραφικό και, στα μέσα του 2015, σχεδόν όλοι.
«Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση απονομής σύνταξης είναι απλώς μια τυπική διαδικασία και εκτύπωση ενός εγγράφου που μπορεί να το κάνει ο πολίτης από το σπίτι του και να πάει στον ασφαλιστικό του φορέα για να πάρει τη σύνταξή του, με τη συνταξιοδοτική πράξη» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.
Επισήμανε δε, ότι απαιτούνται περίπου 18 μήνες για να υλοποιηθεί το μεγάλο εγχείρημα (αφού θα περάσουν, ηλεκτρονικά, στο σύστημα 144 δισεκατομμύρια ασφαλιστικές ώρες) και θα γίνει χωρίς δαπάνες του Δημοσίου (με τη συνδρομή των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ή ΗΔΙΚΑ).
«Η ολοκλήρωσή του θα πάει το ασφαλιστικό σύστημα σε άλλη εποχή» υπογράμμισε ο υπουργός και προανήγγειλε ότι από τη λειτουργία του ΑΤΛΑ θα απελευθερωθούν εκατοντάδες υπάλληλοι, που σήμερα ασχολούνται με τους φακέλους, οι οποίοι θα κατευθυνθούν στις ελεγκτικές υπηρεσίες.