Τροπολογία για «πάγωμα» των πλειστηριασμών και απαγόρευση της πώλησης «κόκκινων» δανείων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προανήγγειλε ο επικεφαλής του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Η τροπολογία θα προβλέπει παράταση της προστασίας του νόμου Κατσέλη από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και θα απαγορεύει την  πώληση των «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds και χαρακτήρισε την άρση των πλειστηριασμών ως «βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας». Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «το θέμα των πλειστηριασμών δεν λύνεται ούτε με συσκέψεις ούτε με λεονταρισμούς. Οι πλειστηριασμοί είναι βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας. Μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων περνάει στα χέρια κερδοσκόπων».

Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης στις υγιείς επιχειρηματικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, στον αγώνα για την ανασυγκρότηση της χώρας, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εθνικό σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, γιατί εμείς -όπως λέει ο ποιητής- δεν “πορευόμαστε στο πουθενά για ένα μέλλον που ήταν χθες”. Αυτό το κάνει η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, το κάνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσέθεσε: «Η ανασυγκρότηση αυτού του τόπου από την καμένη γη του μνημονίου δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος ή μιας κυβέρνησης. Είναι υπόθεση όλου του λαού. Καμία χώρα δεν ανοικοδομήθηκε μετά από πόλεμο χωρίς τη συστράτευση και τη συμβολή του λαού και των παραγωγικών δυνάμεών της, χωρίς την υπομονή και την επιμονή σύσσωμης της κοινωνίας. Το 2014 θα είναι το έτος μηδέν για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας από τον λαό και την κυβέρνησή του- την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως χρειάζεται συστράτευση και συνεργασία στη βάση σταθερών, απλών και ξεκάθαρων κανόνων και αμοιβαίων δεσμεύσεων, και δεσμεύτηκε «για την άμεση προώθηση των τριών βασικών, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος»:

α. Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος: Για ένα απλό, διαφανές, σταθερό, δίκαιο και αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας και φορολογίας για τον ιδιωτικό τομέα.

β. Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης: Για μια αντιγραφειοκρατική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, αποκεντρωμένη και φιλική προς τον πολίτη και την παραγωγική ιδιωτική επιχειρηματικότητα, απογαλακτισμένη από την κομματική εξάρτηση, το ρουσφέτι και την αναξιοκρατία.

γ. Άνοιγμα των αγορών από τα καρτέλ της διαπλοκής, με σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία και μια πραγματικά ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, πλήρως λειτουργική και θεσμικά ενισχυμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού. Γιατί «στην Ελλάδα την ιδιωτική πρωτοβουλία δεν την εκτοπίζει το κράτος και η δημόσια παρέμβαση, αλλά τα καρτέλ της διαπλοκής, τα οποία λειτουργούν σε καθεστώς απόλυτου προστατευτισμού από το πολιτικό κατεστημένο, νέμονται τα αναπτυξιακά κονδύλια, νοθεύουν τους κανόνες της αγοράς και αποτρέπουν τις παραγωγικές πρωτοβουλίες».

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «θα είμαστε αρωγοί προς τους πραγματικούς επενδυτές, αλλά αμείλικτοι με τους αεριτζήδες, με όλους εκείνους που πλούτισαν και εξακολουθούν να πλουτίζουν σε συνεργασία με μέρος του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Οι όροι του παιχνιδιού είναι ξεκάθαροι: Ο δημόσιος, ο κοινωνικός και ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας θα συνυπάρχουν, με διακριτή και συμπληρωματική λειτουργία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί απεγνωσμένα να φιλοτεχνήσει ένα success story» για την οικονομική πολιτική της, τονίζοντας ότι αυτή η προσπάθεια «εκτός από την πραγματικότητα, προσκρούει, πλέον, στους πιο έγκυρους εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς: Παράταση της ύφεσης το 2014, με ποσοστό -0,4%, εκτιμά ο ΟΟΣΑ» και προσέθεσε:

«Ο ίδιος ο θεσμικός οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προβλέπει στασιμότητα το 2014 – χαρακτηριστικά, μεγέθυνση του ΑΕΠ 0,004% – με αυξημένη ανεργία στο 29,3% – και αυτό μόνον υπό την αισιόδοξη προϋπόθεση ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Διαφορετικά η ύφεση θα παραταθεί και το 2014».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή μέρους της ονομαστικής αξίας του δημόσιου χρέους έχει δύο σημαντικές διαφορές από τις προτάσεις των εγχώριων και διεθνών επιστημονικών ιδρυμάτων και οργανισμών: πρώτον, συνδέει την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, και δεύτερον, θέτει ως απολύτως αναγκαία συνθήκη την άμεση κατάργηση της λιτότητας και την αναδιανομή εισοδημάτων και πλούτου, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.

Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «η τρόικα ψάχνει τρόπο να αποδείξει στους Ευρωπαίους πολίτες πως η λιτότητα στην Ελλάδα αποδίδει» και σημείωσε: «Γι’ αυτό γαντζώθηκαν από το πρωτογενές πλεόνασμα ως σανίδα σωτηρίας. Έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι αυτό επιτεύχθηκε σε βάρος της ανάπτυξης της χώρας, με τις διαρκείς περικοπές δαπανών και την απαξίωση, από τις αλλεπάλληλες μειώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Σήμερα απλώς θα σας υπενθυμίσω την επισήμανση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι βιώσιμο με τη σημερινή πολιτική της λιτότητας».

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως πρόκειται για έναν συμφωνημένα εικονικό προϋπολογισμό, έναν «προϋπολογισμό για λίγο» και με «ουρά», αφού, όπως εξήγησε, θα αναθεωρηθεί πολύ σύντομα, αφού πάει μαζί με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-17.

Σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «εγγυάται τόσο τη συντεταγμένη και κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση, όσο και την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου».

Ειδικότερα, το πρόγραμμα, όπως ανέφερε, έχει τρεις αμοιβαία ενισχυόμενους πυλώνες:

Ο πρώτος πυλώνας είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας με κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα. «Θα το πετύχουμε με τη σημαντική αύξηση των δημόσιων εσόδων από δύο κύριες πηγές: πρώτον, τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, έτσι ώστε να φορολογηθούν τα υψηλά εισοδήματα και ο μεγάλος πλούτος και να περιοριστούν η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή, και δεύτερον, την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων, όπως και των πλαστών και εικονικών τιμολογίων».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο όλες τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται με δανεικό δημόσιο χρήμα, θα προωθήσει τη «νέα σεισάχθεια», δηλαδή το «κούρεμα» στις οφειλές των δανειοληπτών, ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα και η καταναλωτική ικανότητά τους, και θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση, σταματώντας την ελεύθερη πτώση των μισθών, των συντάξεων και της εφάπαξ παροχής στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Όπως, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άμεσων παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης για να υψώσουμε αμέσως ασπίδα προστασίας για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα».

Ο τρίτος πυλώνας είναι η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως ο ποιοτικός τουρισμός (θεματικός, εναλλακτικός), η ελληνική διατροφή (αγροτοδιατροφική έρευνα και παραγωγή) και οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας.