Τη δυσκολία της συγκυρίας που αντιμετωπίζει και η χώρα μας τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Αλέξη Χαρίτση. Όπως σημείωσε ο κ. Ξανθός «η κυβέρνηση στον τομέα της υγείας δεν κάνει όσα μπορεί και όσα πρέπει».
Είπε ότι τώρα που όλοι αναγνωρίζουν την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας, είναι η ώρα της μακροπρόθεσμης και καθολικής κάλυψης των κενών του, της ενίσχυσής του με μόνιμο προσωπικό και όχι με ανθρώπους «μίας χρήσης».
Δεν πρέπει να βρεθεί «κανένας άνθρωπος χωρίς επαρκή και αξιόπιστη δημόσια φροντίδα υγείας μπροστά στην πανδημία», σημείωσε.
Η μεγάλη εικόνα από το σύστημα υγείας είναι ότι είμαστε σε φάση ακόμα ελεγχόμενης εξάπλωσης της νόσου, θεωρούν ότι υπάρχει μια ορθή στρατηγική των μέτρων, είπε, για να σημειώσει ότι υπάρχει ακόμα πάρα πολύς δρόμος για την ολοκληρωμένη στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας.
Ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε επικοινωνία με ανθρώπους πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) προσπαθεί να αναδείξει ανεπάρκειες και ελλείψεις, να ασκήσει τον αναγκαίο έλεγχο στην κυβέρνηση και να μετατρέψει σε θετικό αίτημα τις ανάγκες των ανθρώπων της Υγείας.
«Πρέπει χωρίς καμία έκπτωση να προστατέψουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής για να προστατεύσουν αυτοί τους υπόλοιπους», σημείωσε, καταλογίζοντας ανεπάρκεια και ολιγωρία ως προς αυτό. Το ίδιο καταλόγισε και ως προς το ζητούμενο της πλήρους αξιοποίησης των δυνατοτήτων.
Ζήτησε ενημέρωση και ακριβή εικόνα του αριθμού γιατρών και νοσηλευτών που προσλαμβάνονται, κάτι σημαντικό και για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας του κόσμου ώστε να ξέρει ότι το σύστημα θα είναι θωρακισμένο. «Έχουμε την αίσθηση ότι συχνά ανακοινώνονται αριθμοί που είναι προς έγκριση», σχολίασε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Έθεσε παράλληλα ως κρίσιμο και το θέμα των διαγνωστικών τεστ, τόσο στα δημόσια νοσοκομεία όσο και στις ιδιωτικές κλινικές και την έλλειψη ενιαίων κριτηρίων με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση. Ζήτησε το υπουργείο Υγείας να θέσει υπό τον έλεγχό του τον εργαστηριακό έλεγχο των διαγνωστικών τεστ, να θέσει ενιαία κριτήρια, να αξιοποιήσει τις πανεπιστημιακές μονάδες.
Μεταξύ άλλων άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για το γεγονός όπως είπε, ότι δεν αξιοποιεί και δεν εντάσσει τις ΠΦΥ στη μάχη, ενώ έθεσε και το ζήτημα της κατ’ οίκον φροντίδας. Μίλησε για θέματα που η κυβέρνηση έχει χειριστεί με λάθος τρόπο, όπως τον διπλασιασμό της αποζημίωσης των ιδιωτικών κλινικών, κάνοντας λόγο για «χαριστική ρύθμιση». Είπε ακόμη ότι είναι λάθος οι αυξανόμενες μετακινήσεις -«και μάλιστα χωρίς σχέδιο και προετοιμασία»- γενικών γιατρών από περιφερειακές δομές σε κεντρικές, γιατί αποδυναμώνει τις δομές ΠΦΥ. Επιπλέον ζήτησε να διασυνδεθεί ο ΕΟΔΥ με τις δομές ΠΦΥ.