Εκτενές δημοσίευμα για την παρουσία Σαμαρά στο Βερολίνο φιλοξενεί η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, με τίτλο: «Ο ταλαντούχος κύριος Σαμαράς» και υπότιτλο: «Ο έλληνας πρωθυπουργός γοητεύει κατά το ταξίδι του στο Βερολίνο και κάνει λόγο για “θεαματικό comeback“ της χώρας του. Ωστόσο, σημαντικές μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται ή να εφαρμόζονται με βραδείς ρυθμούς».

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στο αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφεται η παρουσία του έλληνα πρωθυπουργού στο συνέδριο της γερμανικής εφημερίδας στο Βερολίνο. Η περιγραφή αρχίζει από τις διαμαρτυρίες αντιπολιτευομένων Ελλήνων στο συνέδριο και φτάνει μέχρι την ομιλία του κ. Σαμαρά και τις επιδιώξεις του.

Η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί ότι το μήνυμα του έλληνα πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα είναι ότι «η Ελλάδα ζει», ότι ο ίδιος «δεν θέλει να ξανακούσει για Grexit», αλλά προτιμά να μιλά «για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Σαμαράς παραδέχεται ότι πρέπει ακόμη να εφαρμοστούν πολλές μεταρρυθμίσεις, αλλά τονίζει ότι η Ελλάδα κατάφερε ένα θεαματικό comeback. «Και επειδή αυτό το comeback δεν είναι αισθητό στην Αθήνα και στο Βερολίνο, ο Σαμαράς αξιοποιεί το συνέδριο της Süddeutsche Zeitung για μια επίθεση γοητείας», παρατηρεί η εφημερίδα.