Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος άφησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός μιλώντας στη Real News, σε ό,τι αφορά το στόχο λέει ότι «θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε».
Όσον αφορά τη Χρυσή Αυγή, τόνισε ότι οι έρευνες για την «έκνομη δραστηριότητα» του κόμματος συνεχίζονται. Σχολιάζοντας τη διπλή δολοφονία στο Ν. Ηράκλειο, ο υπουργός επισήμανες πως «οι στυγεροί δολοφόνοι αυτό που πέτυχαν στην πραγματικότητα είναι να επιτρέψουν στη Χρυσή Αυγή να εμφανίζεται ως θύμα και όχι ως θύτης».
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
Πόσο προχώρησαν οι έρευνες για το τρομοκρατικό χτύπημα έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, με τις δύο δολοφονίες, κύριε υπουργέ; «Ακουμπάτε» τους τρομοκράτες;
Στον δικό μου τρόπο σκέψης δεν υφίστανται τοποθετήσεις του τύπου «ακουμπάμε τους τρομοκράτες». Αντιλαμβάνομαι το εύλογο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, αλλά δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να δημοσιοποιήσω το παραμικρό για τις έρευνες. Το μόνο που μπορώ να πω -απ’ όσα εξ ιδίας αντιλήψεως γνωρίζω- είναι ότι οι διωκτικές Αρχές και η αρμόδια Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία κάνουν μία συστηματική έρευνα, η οποία εύχομαι και ελπίζω να αποδώσει.
Φοβάστε ότι ο επόμενος στόχος θα είναι αστυνομικός; Μπορεί και πάλι πολιτικός; Υπάρχουν πληροφορίες ή εκτιμήσεις;
Θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε ο επόμενος στόχος. Θα μπορούσε να είναι, συνεπώς, και αστυνομικός. Να σας θυμίσω ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στην τρομοκρατία.
Μπορεί να είναι και πολιτικός;
Σας απάντησα. Θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε. Η πολιτεία οφείλει να λάβει, και θα λάβει, όλα τα απαραίτητα μέτρα και δεν θα επιτρέψει να γίνει η χώρα μας πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ εξτρεμιστικών ομάδων.
Υπάρχουν διασυνδέσεις των τρομοκρατών με το οργανωμένο έγκλημα;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, δεν επιθυμώ να σχολιάσω οτιδήποτε σχετίζεται με την επιχειρησιακή διερεύνηση της τελευταίας τρομοκρατικής επίθεσης. Γενικότερα όμως, νομίζω πως είναι κοινή αντίληψη ότι το σωφρονιστικό σύστημα, όπως λειτουργεί σήμερα, επιτρέπει σε συγκεκριμένους κρατούμενους των φυλακών να συνεχίσουν να λειτουργούν παραβατικά, έχοντας και ως άλλοθι την κράτησή τους. Δεν αναφέρομαι μόνο σε τρομοκράτες που βρίσκονται στις φυλακές, αλλά και σε κατάδικους του κοινού ποινικού δικαίου. Υπάρχει μία εξαιρετικά επικίνδυνη ώσμωση τα τελευταία χρόνια, η οποία είναι προφανές που οδηγεί. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, κάνει μία πολύ καλή δουλειά, αλλά υπάρχουν χρόνιες παθογένειες, που μόνο με θεσμικές τομές είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν.
Οι βουλευτές της Χ.Α. ζητάνε πίσω τους αστυνομικούς που αποσύρατε. Θα τους ξαναπαραχωρήσετε;
Όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει η Ελληνική Αστυνομία στη Χρυσή Αυγή, η φύλαξη των βουλευτών της θα συνεχίσει να παρέχεται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Επισήμων, όπως αποφασίστηκε αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με αστυνομικούς που θα εναλλάσσονται καθημερινά και δεν θα είναι δικής της επιλογής.
Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για τη Χ.Α ή υπάρχουν κι άλλες υποθέσεις που ερευνώνται;
Οι έρευνες για την έκνομη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής συνεχίζονται. Όπως γνωρίζετε, την υπόθεση στο σύνολό της έχουν αναλάβει να διερευνήσουν εφέτες-ανακριτές. Οι διωκτικές Αρχές από την πλευρά τους, θα πράξουν το καθήκον τους, όπως το έπραξαν και πρόσφατα, υπό τις εντολές των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών.
Η Χ.Α. ανακτά δημοσκοπικά τις δυνάμεις που έχασε, παρά το γεγονός ότι ο αρχηγός και βουλευτές της παραμένουν στη φυλακή. Πως το εξηγείτε αυτό;
Δεν θα συμφωνήσω απόλυτα, καθώς πριν από τη δολοφονική ενέργεια εις βάρος υποστηρικτών της, η Χρυσή Αυγή έδειχνε να έχει καθοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις. Αλλά η δολοφονική ενέργεια προκάλεσε ένα κύμα συμπάθειας στην κοινή γνώμη, όπως είναι ευνόητο και όπως κάθε φορά συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις. Οι στυγεροί δολοφόνοι αυτό που πέτυχαν στην πραγματικότητα είναι να επιτρέψουν στη Χρυσή Αυγή να εμφανίζεται ως θύμα και όχι ως θύτης στην ελληνική κοινωνία, σε μία στιγμή απόλυτης κοινωνικής και πολιτικής της απομόνωσης. Η συνολική όμως αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής δεν μπορεί να προέλθει από τη δραστηριότητα ενός Υπουργείου.
Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Δεκεμβρίου ή δεν βιάζεται η κυβέρνηση;
Προφανείς συνέπειες από τις καθυστερήσεις δεν υπάρχουν, καθώς ο Προϋπολογισμός κατατέθηκε κανονικά, ενώ και η αναβολή στην εκταμίευση της συγκεκριμένης δόσης δεν προκαλεί «ασφυξία» στη δημοσιονομική χρηματοδότηση. Αλλά η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια των δανειστών της τόσο σε ζητήματα ουσίας όσο και σε επίπεδο συμβολισμού. Δεν χρειάζεται τη δογματική αντιμετώπιση εκ μέρους της τρόικας. Η επιμονή, για παράδειγμα, σε νέες περικοπές δεν είναι απλώς άστοχη, είναι αντιπαραγωγική για την ίδια την οικονομία. Και η επιμονή στη γενικευμένη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν βοηθά στην πραγματικότητα το τραπεζικό σύστημα, αλλά το υπονομεύει, καθώς θα το μετατρέψει σε αυτή την περίπτωση σε μία τεράστια «αποθήκη» ακινήτων.
Έπειτα από τόσα χρόνια ύφεσης, οι πολίτες φαίνεται να μην πιστεύουν ότι το 2014 θα είναι χρονιά ανάπτυξης…
Είναι μία απολύτως φυσιολογική αντίδραση. Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε ότι διανύσαμε μία τεράστια απόσταση και ότι ο ελληνικός λαός έδειξε μία απίστευτη ωριμότητα, παρά τις τεράστιες θυσίες στις οποίες υποβλήθηκε. Παράλληλα, η κυβέρνηση Σαμαρά πέτυχε να ξαναγίνει η Ελλάδα αξιόπιστη στα μάτια των εταίρων μας. Θα είναι κρίμα όλα αυτά να χαθούν είτε επειδή οι πολίτες θα ενδώσουν στον πειρασμό μίας λαϊκιστικής αντιπολίτευσης -που τάζει στους πάντες τα πάντα- είτε επειδή ορισμένοι από τους δανειστές μας θα επιμείνουν σε μία δογματική επιμονή σε ποσοτικούς στόχους. Τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης είναι ήδη ορατά από τις κινήσεις κεφαλαίων προς την Ελλάδα, όπως και από μία σειρά άλλων ενδείξεων σε επιμέρους οικονομικούς δείκτες. Χρειάζεται υπομονή, σε συνδυασμό με μεγάλη προσήλωση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Υπάρχει ένα σχέδιο για μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα;
Είναι αλήθεια ότι πρέπει να αναπτυχθεί στην κοινωνία ένας υγιής διάλογος για την οικονομία, που να υπερβαίνει τον ορίζοντα της παρούσας διαπραγμάτευσης. Η χώρα πρέπει να αναπτύξει αυτόνομο αναπτυξιακό και οικονομικό σχεδιασμό, πέραν των μνημονίων. Και η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη είναι το όχημα προβολής ενός άλλου, σύγχρονου μοντέλου οικονομίας, με μικρό και αποδοτικό κράτος και χαμηλούς – σταθερούς φορολογικούς συντελεστές, που είναι η μόνη συνταγή υγιούς οικονομικής ανάπτυξης, κατά τη γνώμη. Το μοντέλο υπερφορολόγησης δεν μπορεί παρά να έχει ημερομηνία λήξης, αν θέλουμε να ελπίζουμε σε σημαντικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και σε εισροή κεφαλαίων στη χώρα.