Ένα δύσκολο παζλ με 13 διαφορετικά κομμάτια προσπαθούν να αναλύσουν στην Ιπποκράτους, αναζητώντας τα «κλειδιά» για την… ασφαλή πρόσβαση στον στόχο.

Η κάθε μία από τις 12+1 (Αττική) περιφέρειες αποτελούν για το ΠΑΣΟΚ ξεχωριστή πρόκληση για την επιβεβαίωση της διατήρησης σημαντικών του δυνάμεων σε σχέση με την εκλογική δύναμη του 2009, ενώ στο «στρατηγείο» διεκδικούν την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπου καταγράφονται και κυριαρχούν.

Τα μηνύματα, σύμφωνα με το Έθνος, μπορεί να είναι ενθαρρυντικά για ορισμένες περιφέρειες, ωστόσο στην πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ καλείται να δώσει σκληρή μάχη στον δεύτερο γύρο για τη νίκη. Ταυτόχρονα από το «στρατηγείο» της Ιπποκράτους, είτε για λόγους τακτικής είτε για λόγους αυτοσυγκράτησης, αποφεύγουν να «στοιχηματίσουν» για νίκη από τον α’ γύρο σε μία εκ των περιφερειών – για παράδειγμα στην «παραδοσιακά πράσινη» Κρήτη.

Αρνητικός, δε, παράγοντας παραμένει και προβληματίζει το επιφορτισμένο με την προεκλογική εκστρατεία επιτελείο υπό τον Μιχάλη Καρχιμάκη, το γεγονός ότι το κλίμα παραμένει… χλιαρό και οι ψηφοφόροι σε… απόσταση από τα «συνθήματα» των υποψηφίων. Συν τοις άλλοις, πολλοί υποψήφιοι επιλέγουν τη «σημαία» του «αντιμνημονίου» για την προσέλκυση ψηφοφόρων, υπολογίζοντας στη δυσαρέσκεια οπαδών του ΠΑΣΟΚ από την επιβολή σκληρών μέτρων, που επέφεραν μείωση στους μισθούς και τις συντάξεις.

Τα μεγάλα «αγκάθια», όμως, εντοπίζονται και αφορούν στην επιλογή και στη διάταξη μάχης των προσώπων στις περιφέρειες και στους δήμους. Παρότι χρειάστηκαν μέρες διαβουλεύσεων και… διαπληκτισμών με στελέχη για τις θέσεις των αντιπεριφερειαρχών, τελικά δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν εν τη γενέσει τους συγκρούσεις και διαμάχες, οι οποίες μεταφέρθηκαν εν συνεχεία σε… δημόσια θέα.

Όπως συνέβη στην Αττική -αλλά και στον Δήμο της Αθήνας- στη σημαντικότερη όλων περιφέρεια λόγω των πολιτικών συμπερασμάτων που θα εξαχθούν για την πολιτική δύναμη των κομμάτων, μια και στο λεκανοπέδιο κατοικούν περίπου τέσσερα εκατομμύρια πολίτες.

Ο συνδυασμός του Γιάννη Σγουρού δέχεται ήδη σοβαρές πιέσεις από τη δυναμική που αναπτύσσει ο Γιάννης Δημαράς, ο οποίος κατάφερε να εντάξει στο ψηφοδέλτιό του στελέχη με πασοκογενείς ρίζες, ενώ επενδύει τα μάλα στο αντιμνημονιακό κλίμα. Μέγα ζητούμενο εν τω μεταξύ αποτελεί η εξέλιξη της κόντρας του Παναγιώτη Φασούλα με την Ιπποκράτους αλλά και τον Γ. Σγουρό πια, καθώς ο νυν Δήμαρχος Πειραιά «θυμίζει» ότι ήταν αυτός που του πρότεινε δημοσίως τη θέση του αντιπεριφερειάρχη. Ο κ. Φασούλας έχει επίσης δημοσιοποιήσει τη στήριξή του στον κ. Δημαρά, όπως και δημοτικοί σύμβουλοί του που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο της καθόδου τους με το ψηφοδέλτιο του ανεξάρτητου βουλευτή.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από την απόφαση υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων με τον κ. Σγουρό να επανεξετάσουν τη στάση τους, ενώ οι «κομμένοι» από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη καταγγέλλουν τις διαδικασίες και την Ιπποκράτους. Για παράδειγμα, ο νυν πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Αθηνών-Πειραιώς, Γρηγόρης Φελώνης εξέφρασε την αντίθεσή του και δεν θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο.

Παρόμοια στάση λέγεται ότι θα κρατήσουν και άλλοι νυν σύμβουλοι στις νομαρχίες. Πάντως, τα περιθώρια για νέες εμπλοκές στενεύουν, αφού στη τελευταία συνάντηση του Μ. Καρχιμάκη και του Γ. Σγουρού (την Πέμπτη το βράδυ στην Ιπποκράτους) κατέληξαν στη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου επιλέγοντας από την προτεινόμενη λίστα το σύνολο των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων.

Τα «αγκάθια» βέβαια εξακολουθούν να διαπερνούν τις σχέσεις στελεχών, που δηλώνουν αποκλεισμένοι από τις επιλογές της Ιπποκράτους και λιγότερο αδικημένοι από την τακτική που ακολούθησε ο επικεφαλής του συνδυασμού. Και αυτό γιατί τη «σφραγίδα» στα πρόσωπα που επελέγησαν για τις οκτώ θέσεις των αντιπεριφερειαρχών (δεν χρειάζονται «σταυρό», όπως οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι) έβαλε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διά του Μ. Καρχιμάκη.