Με έμφαση στην πρόληψη και με τη λογική πως είναι προτιμότερο να είναι κανείς υπερβολικά προσεκτικός παρά να ρισκάρει, η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή ενός συνολικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του κινδύνου επιδημίας από κορονοϊό.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Νέα μέτρα θα ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο briefing και αργά το απόγευμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορονοϊού.
Ο πρωθυπουργός θα έχει κατά τη διάρκεια της ημέρας διαρκείς συσκέψεις με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, ενώ στις 11:30 πραγματοποιήθηκε κανονικά η συνάντηση με τους περιφερειάρχες, τους οποίους ενημέρωσαν ο κ.Κικίλιας, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, με στόχο το συντονισμό κυβέρνησης-αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του ιού.
Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη με το Ναυτιλίας, με βασικό αντικείμενο την ακτοπλοϊκή σύνδεση με Ιταλία. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε συνεννόηση με το Υγείας και τον ΕΟΔΥ, έχει ήδη διακόψει τις πτήσεις από και προς Μιλάνο.
Υπενθυμίζεται ότι χθες και ενώ υπήρχαν πιέσεις από γονείς και επιστήμονες για τα σχολεία, ο κ.Κικίλιας ανέλαβε την πρωτοβουλία να ανακοινώσει το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών μονάδων για 14 ημέρες, παράλληλα με μέτρα για τη στήριξη των εργαζόμενων γονέων, τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα. Εν συνεχεία η κ.Κεραμέως διευκρίνισε ότι τα μέτρα αφορούν και τα φροντιστήρια.
Το κλείσιμο των σχολείων ήταν επιστημονικά επιβεβλημένο, δεδομένου ότι οι νέοι άνθρωποι ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού και έτσι να συμβάλλουν στη διάδοση του ακόμη και εάν οι ίδιοι δε νοσήσουν. Αν και ακόμη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα παραμένουν σχετικά λίγα, αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι πως σε κάθε χώρα η καμπύλη διάδοσης του ιού εμφανίζει ξαφνικά μία απότομη αύξηση. Στόχος και ελπίδα του Υγείας είναι να φρενάρει όσο δυνατόν το φαινόμενο αυτό, ώστε να μην έρθει στα όρια του το ΕΣΥ, καθώς ο μεγάλος κίνδυνος από τον κορονοϊό είναι ότι λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας δοκιμάζει τις αντοχές των συστημάτων υγείας. Για αυτό και στο υπουργείο Υγείας φέρονται αποφασισμένοι να λάβουν όσο αυστηρά περιοριστικά μέτρα χρειαστεί. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική ΠΝΠ προβλέπει το κλείσιμο θρησκευτικών χώρων, καθώς είναι υποχρέωση της πολιτείας να προστατέψει τη δημόσια υγεία, καθώς και την επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Τέτοιου είδους μέτρα δεν αναμένεται βεβαίως να ανακοινωθούν σήμερα, ωστόσο θα ληφθούν εάν χρειαστεί στο μέλλον.
Ανάγκη προσλήψεων στην υγεία
Η απειλή του κορονοϊού φέρνει δε επιτακτικά στην επικαιρότητα την ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας υγείας σε προσωπικό. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης χθες στην παρέμβαση του κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ ζήτησε δημοσιονομικό χώρο για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών μελών σε μέσα και προσωπικό. ‘Εθεσε παράλληλα το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Ζήτησε δε το κόστος των μέτρων αυτών να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και ειδικότερα στη περίπτωση της Ελλάδας, από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα συνεδριάζει και το Eurogroup, ενώ κατά την επίσκεψη του στο Βερολίνο ο κ.Μητσοτάκης είχε προλειάνει το έδαφος για να συνδέσει το αίτημα της Ελλάδας για μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα με την έκτακτη κατάσταση λόγω κορονοϊού, λέγοντας ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το 2022 η χώρα μας δεν μπορεί να περιοριστεί σε πολύ σφιχτούς δημοσιονομικούς στόχους, καθώς ζωές και δουλειές βρίσκονται σε κίνδυνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει σε κάθε περίπτωση άμεσες προσλήψεις, ιδίως νοσηλευτών, όπου υπάρχουν και οι μεγαλύτερες ελλείψεις.
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και τα μέτρα για τους εργαζόμενους γονείς, λόγω του κλεισίματος των σχολείων.
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Ιωάννη Πάιδα και συζήτησαν τα μέτρα για την αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία του δημοσίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καθώς και τη μέριμνα που έχει λάβει η κυβέρνηση για γονείς που έχουν παιδιά έως 15 ετών.
Σε ό,τι αφορά στον ιδιωτικό τομέα, τα μέτρα που θα ληφθούν συζήτησαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και κΘεοδωρικάκος. Σύμφωνα με πληροφορίες για τον ιδιωτικό τομέα το μοντέλο που εξετάζεται είναι 15 ημέρες άδεια για κάθε ένα γονιό, εκ των οποίων πέντε από την κανονική άδεια του εργαζόμενου, πέντε ημέρες των οποίων το κόστος θα καλύψει το κράτος και πέντε ημέρες το κόστος των οποίων θα επωμιστεί ο εργοδότης.
Η στήριξη Μαριέττας στον Κικίλια
Η στάση πάντως της Εκκλησίας της Ελλάδας φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, καθώς ο συνωστισμός στους ιερούς ναούς και η μετάληψη με τη χρήση του ίδιου κουταλιού, όπως έχουν επιβεβαιώσει οι επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, συμβάλλουν στη μετάδοση του ιού και δη στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Παρεμβάσεις για το θέμα έκανε, πάντα με πολιτικό θάρρος, η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου. «Άκουσα με έκπληξη όλη αυτή την υπόθεση περί θείας μετάληψης και απόρησα. Αυτά τα θέματα δεν είναι θρησκευτικά είναι επιστημονικά και θα πρέπει να σοβαρευτούμε» δήλωσε στον Αθήνα 9,84, ενώ μιλώντας στο Κόντρα τόνισε πως είτε θα δεχθεί κανείς ότι το θέμα είναι ιατρικό και άρα θα ακούσει τους επιστήμονες ή θα αποφασίσει ότι είναι θέμα πίστης, επομένως οι ασθενείς δεν θα πηγαίνουν στα νοσοκομεία.
Η κ.Γιαννάκου στηρίζει ενθέρμως την απόφαση Κικίλια να κλείσουν όλα τα σχολεία και όλες τις πρωτοβουλίες του Υγείας για την αποφυγή πανδημίας. Σημειωτέον ότι η απόφαση για «λουκέτο» στην εκπαίδευση για 14 ημέρες από σήμερα 11 Μαρτίου, «πιάνει» και την παρέλαση της 25ης Μαρτίου και τις σχολικές εορτές. Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα κριθεί εάν χρειαστεί παράταση του σχολικού έτους, όμως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η προστασία των παιδιών και της δημόσιας υγείας.