Για το φόρο ακινήτων και τον τρόπο εκλογής δημάρχων μίλησε ο δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης, ασκώντας, έμμεσα, κριτική στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις αλλαγές στις εκλογές ΟΤΑ.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM σχετικά με το ενδιαφέρον του για το δήμο Αθηναίων, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Το μόνο που σκέφτομαι αυτή τη στιγμή είναι το δήμο Καρπενησίου και τη δουλειά μου. Δεν έχω την πολυτέλεια να ασχολούμαι με τίποτε άλλο. Με ενδιαφέρει το Καρπενήσι και η δουλειά μου. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε και πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν μπορώ να πω ότι τα κλείσαμε και τα κάνουμε όλα τέλεια και πάμε για το επόμενο. Αυτή είναι η προτεραιότητά μου».

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκλογής δημάρχων και τις συζητήσεις για την αλλαγή του, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε πως «πρέπει όλοι να δημιουργήσουμε διαδικασίες και συνθήκες για να κάνουμε τη δουλειά μας όπως μπορούμε καλύτερα, αποτελεσματικότερα και με μεγαλύτερη διαφάνεια». «Δεν μπορούμε να αρνούμαστε σε έναν δήμαρχο και σε μια πλειοψηφία, ιδιαίτερα όταν αυτή έχει προκύψει μέσα από εκλογές, τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε μια ασφαλιστική δικλείδα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς 11 φορείς ελέγχουν τους δήμους και επομένως δεν υπάρχει λόγος να πολιτικοποιήσουμε αυτήν την προσπάθεια», σημείωσε.

«Θεωρώ ότι οι δήμοι μπορούν να εισπράξουν αυτά τα χρήματα με τον ίδιο τρόπο, αν όχι καλύτερα από το υπουργείο Οικονομικών. Ενδεχομένως εγώ, και το λέω ανοιχτά, μπορεί να λυπηθώ τον άνεργο ή τον πολύτεκνο που δεν μπορεί να πληρώσει. Αλλά δεν θα λυπηθώ τα μεγάλα συμφέροντα», είπε, μεταξύ άλλων.

«Θα πρέπει να μιλήσουμε για μια φορολογία με κοινωνική δικαιοσύνη. Και να μιλήσουμε πρακτικά: δεν είναι δυνατόν η Μύκονος να έχει το μισό ΦΠΑ από το Καρπενήσι. Δεν είναι δυνατόν εγώ να πρέπει να πληρώνω φόρο για το πετρέλαιο θέρμανσης που βάζω στα σχολεία του Καρπενησίου και να μην πληρώνει φόρο ο εφοπλιστής για το πετρέλαιο στα καράβια του. Δεν είναι δυνατόν μια επιχείρηση που μεταβιβάζει ακίνητα να πληρώνει φόρο μεταβίβασης ή, αν κάποιος πεθάνει, να πληρώνει φόρο κληρονομιάς, γιατί το προβλέπει ο νόμος. Η συζήτηση, λοιπόν, πρέπει να είναι ευρύτερη. Δεν είναι μόνο για τις στάνες. Είναι συνολική. Να αποφασίσουμε επιτέλους ως κοινωνία τι θεωρούμε δίκαιο, τι θεωρούμε σωστό και τι θεωρούμε έντιμο. Να αποφασίσουμε τι μπορούμε να αντέξουμε όλοι. Και οικονομικά και ηθικά», τόνισε.