Διευκρινίσεις για τις καταγγελίες που έκανε από το βήμα της Βουλής σχετικά με το «μαύρο κύκλωμα» ΜΚΟ, γιατρών και δικηγόρων όσον αφορά το μεταναστευτικό έδωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Κουμουτσάκος εξήγησε ότι «τα χρόνια της μεγάλης κρίσης του μεταναστευτικού (2015-2016) μπήκαν χρήματα στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση» που δεν πήγαν σε κυβερνήσεις αλλά σε ΜΚΟ.
«Υπάρχουν ΜΚΟ που στήθηκαν ευκαιριακά για να βγάλουν χρήματα. Όταν φτάνει μια λέμβος σε βραχώδη ακτή της Μυτιλήνης, την παρατηρεί το Λιμενικό και όταν πάει βρίσκει 3-4 ανθρώπους με κίτρινα και πορτοκαλί γιλέκα τους οποίους ρωτάει “τι κάνετε εδώ;” και η απάντηση που παίρνει είναι “καθαρίζουμε την ακτή”, καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να είμαστε επιφυλακτικοί για τον “γαλαξία” συμφερόντων» είπε.
«Δεν βάζω “Χ” στο σύνολο των ΜΚΟ αλλά υπάρχουν γκρίζες και σκοτεινές ανάμεσά τους» διευκρίνισε ο κ. Κουμουτσάκος.
«Όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση είχε διαμορφωθεί γύρω από το μεταναστευτικό ένα δίκτυο συμφερόντων που μεγάλωνε λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης της αναποτελεσματικής διαδικασίας αιτήσεων ασύλου. Αυτό οδηγούσε στο 80% των αιτούντων να χαρακτηρίζονται ευάλωτοι. Στο δίκτυο αυτό εμπλέκονται γιατροί, δικηγόροι, ΜΚΟ. Όλο αυτό το δίκτυο απέκτησε ρίζες συμφερόντων επί 5 χρόνια πάνω στη διαχείριση της δυστυχίας των ανθρώπων που έρχονταν στη χώρα» συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.
Όπως τόνισε «το δίκτυο συμφερόντων που λειτουργούσε ως βδέλλες το βρήκαμε πολύ καλά εγκατεστημένο».
«Πρέπει να μπει φως στις σκοτεινές ρίζες του δικτύου συμφερόντων που δεν έχει καμιά σχέση με την ορθή διεκπεραίωση του μεταναστευτικού» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υποκίνησης των επεισοδίων στη Μόρια τα προηγούμενα 24ωρα ο Γιώργος Κουμουτσάκος παρατήρησε ότι «υπάρχει μια χρονική σύμπτωση της διακηρυγμένης βούλησης να μπει τάξη σε αυτό το σκοτεινό δίκτυο και της εξέγερσης που έγιναν στη Μυτιλήνη. Δεν λέω ότι σε δύσκολες καταστάσεις δεν αναπτύσσονται αιτίες που οδηγούν σε αυτές τις εικόνες αλλά δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς τη χρονική σύμπτωση».