Μήνυμα αμοιβαίας υποστήριξης στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές δράσεις των δύο χωρών, απηύθυναν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ρουμανίας Traian Basescu κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο στο Βουκουρέστι.

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας υποδεχόμενος τον κ. Μεϊμαράκη εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να βγει από την κρίση και του έδωσε συγχαρητήρια εκ μέρους του ρουμανικού λαού για την προσπάθεια που καταβάλλουν κυβέρνηση και ελληνικός λαός.

Κατά τη συζήτηση, ο κ. Μεϊμαράκης ήγειρε, μεταξύ άλλων, και το θέμα της λαθρομετανάστευσης επισημαίνοντας το βάρος που δέχονται οι συνοριακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Νότο, προσθέτοντας ότι απαιτείται δικαιότερη κατανομή βαρών, με δεδομένο ότι ο κύριος όγκος του μεταναστευτικού ρεύματος αυτού έχει ως προορισμό τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Στο θέμα αυτό υπέβαλε την ιδέα συντονισμού των εταίρων του Νότου προκειμένου να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης σε επίπεδο Ε.Ε. Όπως και με τους συνομιλητές του τις προηγούμενες ημέρες της επίσημης επίσκεψής του στη Ρουμανία, στους οποίους ανέπτυξε την πρόταση αυτή, συμφωνήθηκε να διατηρηθεί η επαφή σε επίπεδο Προέδρων Κοινοβουλίων προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά το πέρας των επίσημων συναντήσεων, τόσο ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου όσο και οι κορυφαίοι πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες της Ρουμανίας υπογράμμισαν τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών αλλά και τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής τους σε πολλούς τομείς. Επιβεβαίωσαν, επίσης, την αμοιβαία στήριξη και αλληλεγγύη μεταξύ τους, η μεν Ρουμανία για την άσκηση της επερχόμενης Ελληνικής Προεδρίας της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η δε Ελλάδα για την τρέχουσα Προεδρία της Ρουμανίας στην Διαδικασία Συνεργασίας Ν.Α. Ευρώπης. Επιπλέον και σε νύξη των Ρουμάνων αξιωματούχων, ως προς την προσχώρηση της χώρας στη Συνθήκη Σένκγεν, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής επιβεβαίωσε την σταθερή θέση της Ελλάδας ότι η φίλη χώρα Ρουμανία πληροί όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Ταυτότητα απόψεων υπήρξε και στην από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών για την απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς και για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στις δύο χώρες. Τονίσθηκε, τέλος, ότι η Ελλάδα και η Ρουμανία πρέπει να αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, συνεργαζόμενες σταθερά και συστηματικά για τους στόχους αυτούς, όπως και για την ευημερία των λαών τους.