Με υπενθύμιση των ευθυνών της Νέας Δημοκρατίας για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, απάντησε το ΠΑΣΟΚ στις βολές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με το προσχέδιο Προϋπολογισμού του έτους 2011, κατά την σχετική επ’ αυτού συζήτηση, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Νάσος Αλευράς, υπογράμμισε στην ομιλία του πως «η πραγματική οικονομία δεν είναι ένα μαγικό νούμερο, ούτε μπορείς με μαγικό τρόπο να αποκαλυφθεί η κρυμμένη φοροδιαφυγή».
Αργότερα, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, επρόκειτο να διαβεβαιώσει πως «η κυβέρνηση δεν έχει ξεχάσει εκείνους που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο» και πως «θα τους επιστρέψει μέρισμα από τις μεγάλες θυσίες».
Η Νέα Δημοκρατία, ανέδειξε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα των δηλώσεων Γιούνκερ, αξιώνοντας την απολογία του υπουργού Οικονομικών για τα σχόλιά του. Τους τόνους ανέβασε ιδιαίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μανόλης Κεφαλογιάννης, κατηγορώντας τον Γ. Παπακωνσταντίνου πως, καίτοι συνελήφθη «ψευδόμενος», αρνείται σήμερα να ζητήσει συγγνώμη, «αλλά με περισσό θράσος στρέφει τα πυρά του στους πολιτικούς του αντιπάλους» – ενώ επετέθη και εναντίον του παριστάμενου υφυπουργού, Φ. Σαχινίδη, για «το αλαζονικό και γελαδερό του ύφος».
Επί της ουσίας του προσχεδίου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέδειξαν ιδιαίτερα τις προβλέψεις του για μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος το προσεχές έτος και τον στόχο για «επανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών» – εκ παραλλήλου ωστόσο, με την «εμπιστοσύνη των πολιτών και του ελληνικού λαού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Α. Μακρυπίδης.
Από πλευράς Ν.Δ. αντίθετα, το προσχέδιο αντιμετωπίστηκε ως ένα πόνημα «κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των αυτοδιοικητικών εκλογών», προορισμένο να αναθεωρηθεί άρδην μετά απ’ την διεξαγωγή τους προς ικανοποίηση της Τρόικας. Ακόμα κι έτσι ωστόσο, ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Σταϊκούρας διέκρινε στο προσχέδιο «νέες περικοπές» και «μονόπλευρη λιτότητα», ενώ ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, στάθηκε στις προβλέψεις για αύξηση της ανεργίας στο 15%, συνεπαγόμενης μείωση και πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος συνέδεσε στην ομιλία του την κρίση της ελληνικής οικονομίας με την παγκόσμια κρίση, προβλέποντας για το μέλλον, «συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας με ραγδαίους ρυθμούς».
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης καυτηρίασε την έμφαση που έδωσε η ΝΔ στις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου, παρατηρώντας πως «αν έχει πρόβλημα η Νέα Δημοκρατία, ας καταθέσει πρόταση μομφής» – αλλά απ’ την άλλη διέκρινε και αδυναμίες στο προσχέδιο.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπερασπίστηκε την προοπτική εναλλακτικής πολιτικής αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης. Απαντώντας δε, σε αιτιάσεις του Νάσου Αλευρά, πως η αναδιάρθρωση του χρέους θα οδηγούσε την ελληνική οικονομία στην πλήρη κατάρρευση, κατηγόρησε την πλειοψηφία για «καταστροφολογία».
«Η αναδιάρθρωση του χρέους έχει ήδη αρχίσει. Όταν έχουμε τόκους και χρεολύσια που φθάνουν ήδη το 70% του προϋπολογισμού, ο δρόμος είναι αδιέξοδος. Δεν μπορείτε να προχωρήσετε έτσι. Θα γίνει όμως η αναδιάρθρωση με όρους ΔΝΤ και Ε.Ε., πιο επώδυνους απ’ τους σημερινούς, ή θα προβάλλει η ανάγκη μιας αναδιαπραγμάτευσης χωρίς όρους και δεσμεύσεις, που θα συνδεθεί και με ένα πρόγραμμα δημοκρατικής και σοσιαλιστικής προοπτικής; Αυτή η προοπτική είναι εφικτή. Αυτά που γίνονται στο όνομα του ρεαλισμού, είναι ανεύθυνα και επικίνδυνα» υποστήριξε ο βουλευτής.